Συγκρούσεις στο Τιγκράι: Ο λιμός απειλεί τουλάχιστον 400.000 ανθρώπους - Ανησυχία από ΟΗΕ

Ethiopia Tigray conflict: Famine hits 400,000, UN warns Facebook Twitter
EPA
0

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις και αξιωματούχοι του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Τιγκράι έπειτα από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις με τον στρατό της Αιθιοπίας.

Σύμφωνα με το BBC, αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι στο Τιγκράι της Αιθιοπίας βρίσκονται σε λιμό κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για περισσότερες συγκρούσεις στην περιοχή. Ο ΟΗΕ μάλιστα προειδοποίησε ότι έως και 33.000 παιδιά υποσιτίζονται σοβαρά αυτή την περίοδο στην περιοχή.

Και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση έχουν κατηγορηθεί ότι διαπράττουν μαζικές δολοφονίες και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την Παρασκευή, αρκετές χιλιάδες αιχμάλωτοι στρατιώτες βρέθηκαν στο Μεκέλε, σύμφωνα με τους New York Times. Η περιοχή βίωσε «τον χειρότερο λιμό που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Ramesh Rajasingham, αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Σχεδόν 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια - η μεγάλη πλειονότητα αυτών είναι γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε. Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι παρεμποδίζει τη βοήθεια για τρόφιμα και βοήθεια στο Τιγκράι, αφότου οι αντάρτες του Τιγκράι ανέλαβαν τον έλεγχο πολλών βόρειων περιοχών.

«Οι Δυνάμεις Άμυνας του Τιγκράι δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει κατάπαυση του πυρός. Αν και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά περιστατικά, δεν υπάρχουν βασικές υπηρεσίες για την υποστήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Μεκέλε δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα ή Διαδίκτυο, η βασική υποδομή έχει καταστραφεί και δεν υπάρχουν πτήσεις που εισέρχονται ή εξέρχονται από την περιοχή, τόνισε η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας, η οποία πολεμά τις περιφερειακές δυνάμεις στο Τιγκράι, κήρυξε μονομερή εκεχειρία τη Δευτέρα. Ωστόσο, υπήρξαν αναφορές για σποραδικές συγκρούσεις παρότι αυξάνεται η πίεση διεθνώς να αποσυρθούν και οι δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Γέφυρα στρατηγικής σημασίας καταστράφηκε από τον ομοσπονδιακό στρατό της Αιθιοπίας

Γέφυρα που συνέδεε την εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας με την υπόλοιπη χώρα και θεωρείτο κρίσιμης σημασίας για τη μεταφορά εφοδίων καταστράφηκε, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η γέφυρα καταστράφηκε από άνδρες του ομοσπονδιακού στρατού. Κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, τουλάχιστον 5,2 εκατομμύρια άμαχοι στην Τιγκράι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.

«Είμαστε ανάστατοι μετά την είδηση ότι η γέφυρα Τεκεζέ στην Τιγκράι καταστράφηκε», τόνισε η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee, IRC) σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Η γέφυρα αυτή αποτελούσε μέρος «μιας από τις βασικές οδούς μεταφοράς εφοδίων στην Τιγκράι, που σημαίνει ότι προσπάθειες να διανεμηθεί βοήθεια δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο από ό,τι πριν. Η IRC συνεχίζει να απευθύνει έκκληση για απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μάλλον απρόσμενα, στις αρχές της εβδομάδας, ότι κηρύσσει κατάπαυση του πυρός, οκτώ μήνες αφού η Αντίς Αμπέμπα εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), στην εξουσία στην επαρχία μέχρι τότε. Η εκεχειρία, επισήμως για να επιτραπεί η συγκομιδή από τους αγρότες, ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με την είδηση πως οι πολεμιστές του TPLF μπήκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Μεκέλε.

Οι εξεγερμένοι φέρονται να καταλαμβάνουν διαρκώς εδάφη τις τελευταίες ημέρες. Θεωρητικά, μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορούν να επιχειρήσουν στην περιοχή ανεμπόδιστες. Στην πραγματικότητα, επικρατεί απόλυτη ανασφάλεια και οι οργανισμοί αρωγής αντιμετωπίζουν σωρεία γραφειοκρατικών εμποδίων. Την προσπάθεια να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια δυσχεραίνει περαιτέρω η διακοπή της ηλεκτροδότησης, της πρόσβασης στο Διαδίκτυο και των τηλεφωνικών συνδέσεων στην επαρχία από την αρχή της εβδομάδας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ