«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

 

Όσον αφορά στην Κίνα, ο κ. Στόλτενμπεργκ σχολίασε ότι υπάρχουν ευκαιρίες, ωστόσο «η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας και η πιεστική συμπεριφορά δημιουργεί μερικές προκλήσεις στην ασφάλειά» της Συμμαχίας. «Πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

 

Με την ελπίδα ότι θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις, ξεκίνησε στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η πρώτη για το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

 

Σημείο τριβής αποτελεί η συζήτηση για τον νατοϊκό προϋπολογισμό. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ καλεί τους Συμμάχους να αυξήσουν «ουσιαστικά και σταδιακά» τα επόμενα δέκα χρόνια τις κοινές αμυντικές δαπάνες. Το θέμα αυτό βρίσκει αντίθετες αρκετές χώρες όπως η Γαλλία. Το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Οι Σύμμαχοι θα αρκεστούν στο να παροτρύνουν ο ένας τον άλλον να συνεχίσουν την προσπάθεια για αύξηση των κοινών αμυντικών δαπανών, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας.

 

Η Σύνοδος θα διαρκέσει μόνο τρεις ώρες και θα επιχειρήσει γεφυρώσει κάποια από τα χάσματα που άφησε κατά την τετραετή θητεία του ο τέως ορόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

 

Κατά τη διάρκειά της, οι 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν ένα κείμενο μεταρρύθμισης με ορίζοντα δεκαετίας, το λεγόμενο «ΝΑΤΟ 2030» - μια φιλόδοξη ατζέντα που θα παρουσιάζει έναν μακρύ κατάλογο προσαρμογών.

 

Οι Σύμμαχοι αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για την αναθεώρηση του «στρατηγικού δόγματος» του ΝΑΤΟ μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το 2022 στη Μαδρίτη. Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, η τελευταία έκδοση του στρατηγικού δόγματος, που χρονολογείται από το 2010, αναφέρεται στη Ρωσία ως «δυνητικό στρατηγικό εταίρο», ενώ δεν υπάρχει λέξη για την Κίνα.

 

Το κείμενο που αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα οι Σύμμαχοι θα αναφέρεται στη Ρωσία ως «απειλή» και στην Κίνα ως «πρόκληση».