Στόλτενμπεργκ για απειλές Πούτιν: Επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάνει δηλώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί «επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική», επεσήμανε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ

Η ανακοίνωση για την πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και θα κοστίσει περισσότερες ζωές, επεσήμανε ακόμη μιλώντας στο Reuters. Όμως, σημείωσε επίσης, ότι αυτό αποδεικνύει πως ο Πούτιν έκανε ένα «μεγάλο λάθος», όταν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία. 

Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ήρεμο και «δεν θα εμπλακεί στην ίδια απερίσκεπτη και επικίνδυνη πυρηνική ρητορική με τον Πούτιν», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. 

«Ο μόνος τρόπος να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος είναι να αποδειχθεί ότι ο Πούτιν δεν θα νικήσει στο πεδίο της μάχης. Όταν το συνειδητοποιήσει αυτό, θα πρέπει να καθίσει και να διαπραγματευτεί μια λογική συμφωνία με την Ουκρανία», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. 

«Η ομιλία του Πούτιν δείχνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τα σχέδιά του», σχολίασε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου για μερική επιστράτευση, που θα στείλει έως 300.000 εφέδρους στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

«Έκανε ένα μεγάλο λάθος, ένα στρατηγικό λάθος», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Οι περισσότεροι στρατιώτες θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση. Αυτό θα σημαίνει περισσότερη οδύνη και περισσότερες απώλειες ζωών, Ουκρανών αλλά και Ρώσων», συμπλήρωσε. 

Στις ανακοινώσεις του, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι αξιωματούχοι χωρών του ΝΑΤΟ έχουν απειλήσει να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα εναντίον της Ρωσίας και ότι η Μόσχα «έχει επίσης διάφορα μέσα καταστροφής». 

Το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, δεν έχει δει καμία αλλαγή στη στάση και την ετοιμότητα της Ρωσίας αναφορικά με τα πυρηνικά. Όμως, συμπλήρωσε, το κλειδί είναι να αποτραπεί μια τέτοια κλιμάκωση. 

«Θα σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση στη Μόσχα για τη σοβαρότητα της χρήσης πυρηνικών όπλων… Και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε υπάρξει τόσο σαφείς στις επικοινωνίες μας με τη Ρωσία σχετικά με τις πρωτοφανείς συνέπειες, για το γεγονός ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει ένα πυρηνικό πόλεμο», τόνισε. 

«Δύσκολος χειμώνας» 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι δεν θα τερματιστεί στο άμεσο μέλλον ο πόλεμος, παρότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένα και δεν έχουν την κατάλληλη διοίκηση και έλεγχο. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Συμμαχία θα παραμείνει ενωμένη. 

«Είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα. Ο χειμώνας έρχεται και θα είναι δύσκολος για όλους μας. Αλλά η απάντηση είναι να μην μειωθεί και να μην σταματήσει η υποστήριξη της Ουκρανίας. Η απάντηση είναι η περαιτέρω υποστήριξή της», τόνισε. 

Στο μεταξύ, σημείωσε ότι η Συμμαχία είναι σε συζητήσεις με την αμυντική βιομηχανία, προκειμένου να αναπληρώσει το απόθεμα όπλων και πυρομαχικών. «Μειώσαμε πολύ το απόθεμα. Χρειαζόμαστε να είναι έτοιμο το απόθεμα», εξήγησε, σημειώνοντας ότι για αυτό γίνονται συζητήσεις με την αμυντική βιομηχανία, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή.  

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Διεθνή / Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, απολύει εκατοντάδες διπλωμάτες, διαλύει την USAID και επαναπροσδιορίζει τη θέση της Αμερικής στον κόσμο. Η εξωτερική πολιτική περνά σε νέα φάση.
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Διεθνή / Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της έρευνας, προκειμένου να αξιολογήσει εάν το Χάρβαρντ «συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς»
LIFO NEWSROOM
Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Διεθνή / Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι οικογένειες των θυμάτων μίλησαν δημόσια για πρώτη φορά, περιγράφοντας την οδύνη και τις επιπτώσεις της επίθεσης - Ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν απευθείας στον δράστη
LIFO NEWSROOM
Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Διεθνή / Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Πρόκειται για έναν συνταξιούχο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται σοβαρή
LIFO NEWSROOM
Μεγάλο νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

Διεθνή / Νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

«Δυστυχώς, οι άνθρωποι δίνουν αίμα όλο και λιγότερο... και οι τακτικοί αιμοδότες, οι σύλλογοι αιμοδοτών, είναι μια γενιά που γερνά και δεν μπορεί πλέον να δώσει αίμα μετά την ηλικία των 65»
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 15χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Διεθνή / Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 14χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Νεκρός 14χρονος από πισώπλατες μαχαιριές ανηλίκων στη Χαλκηδόνα - Η συζήτηση περί ανηλίκων δραστών - Τι προβλέπει ο Τουρκικός Ποινικός Κώδικας - Απειλούν την οικογένεια του θύματος με θάνατο ενώ διέλυσαν τον τάφο του παιδιού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Ομάδες νεοναζί από μαχητικά αθλήματα, γνωστές ως «active club», εξαπλώνονται διεθνώς σε Καναδά, Ευρώπη, Λατινική Αμερική - Χρησιμοποιούν γυμναστήρια και πάρκα για στρατολόγηση σε φασιστικές ιδέες
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπουργοί της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ ζητούν άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Διεθνή / Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Δικηγόρος αποκαλύπτει ότι ταυτοποιήσεις ήταν εσφαλμένες και λείψανα θυμάτων είχαν «συνενωθεί» σε κοινά φέρετρα – Ζητείται παρέμβαση Στάρμερ ενόψει της συνάντησής του με τον Ναρέντρα Μόντι
LIFO NEWSROOM