Στόλτενμπεργκ για απειλές Πούτιν: Επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάνει δηλώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί «επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική», επεσήμανε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ

Η ανακοίνωση για την πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και θα κοστίσει περισσότερες ζωές, επεσήμανε ακόμη μιλώντας στο Reuters. Όμως, σημείωσε επίσης, ότι αυτό αποδεικνύει πως ο Πούτιν έκανε ένα «μεγάλο λάθος», όταν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία. 

Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ήρεμο και «δεν θα εμπλακεί στην ίδια απερίσκεπτη και επικίνδυνη πυρηνική ρητορική με τον Πούτιν», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. 

«Ο μόνος τρόπος να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος είναι να αποδειχθεί ότι ο Πούτιν δεν θα νικήσει στο πεδίο της μάχης. Όταν το συνειδητοποιήσει αυτό, θα πρέπει να καθίσει και να διαπραγματευτεί μια λογική συμφωνία με την Ουκρανία», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. 

«Η ομιλία του Πούτιν δείχνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τα σχέδιά του», σχολίασε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου για μερική επιστράτευση, που θα στείλει έως 300.000 εφέδρους στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

«Έκανε ένα μεγάλο λάθος, ένα στρατηγικό λάθος», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Οι περισσότεροι στρατιώτες θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση. Αυτό θα σημαίνει περισσότερη οδύνη και περισσότερες απώλειες ζωών, Ουκρανών αλλά και Ρώσων», συμπλήρωσε. 

Στις ανακοινώσεις του, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι αξιωματούχοι χωρών του ΝΑΤΟ έχουν απειλήσει να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα εναντίον της Ρωσίας και ότι η Μόσχα «έχει επίσης διάφορα μέσα καταστροφής». 

Το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, δεν έχει δει καμία αλλαγή στη στάση και την ετοιμότητα της Ρωσίας αναφορικά με τα πυρηνικά. Όμως, συμπλήρωσε, το κλειδί είναι να αποτραπεί μια τέτοια κλιμάκωση. 

«Θα σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση στη Μόσχα για τη σοβαρότητα της χρήσης πυρηνικών όπλων… Και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε υπάρξει τόσο σαφείς στις επικοινωνίες μας με τη Ρωσία σχετικά με τις πρωτοφανείς συνέπειες, για το γεγονός ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει ένα πυρηνικό πόλεμο», τόνισε. 

«Δύσκολος χειμώνας» 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι δεν θα τερματιστεί στο άμεσο μέλλον ο πόλεμος, παρότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένα και δεν έχουν την κατάλληλη διοίκηση και έλεγχο. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Συμμαχία θα παραμείνει ενωμένη. 

«Είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα. Ο χειμώνας έρχεται και θα είναι δύσκολος για όλους μας. Αλλά η απάντηση είναι να μην μειωθεί και να μην σταματήσει η υποστήριξη της Ουκρανίας. Η απάντηση είναι η περαιτέρω υποστήριξή της», τόνισε. 

Στο μεταξύ, σημείωσε ότι η Συμμαχία είναι σε συζητήσεις με την αμυντική βιομηχανία, προκειμένου να αναπληρώσει το απόθεμα όπλων και πυρομαχικών. «Μειώσαμε πολύ το απόθεμα. Χρειαζόμαστε να είναι έτοιμο το απόθεμα», εξήγησε, σημειώνοντας ότι για αυτό γίνονται συζητήσεις με την αμυντική βιομηχανία, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή.  

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Διεθνή / Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Τα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και πλησιάζοντας τα γερμανικά επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας
LIFO NEWSROOM
Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Στους 10 οι νεκροί - «Φρίκη που δεν περιγράφεται με λόγια»

Διεθνή / Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Τριήμερο εθνικό πένθος - Στους 10 οι νεκροί

O Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν έκανε λόγο για «χτύπημα στην καρδιά της Αυστρίας» - Yπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο
LIFO NEWSROOM
Οι Ναζί έκαναν σκοποβολή σε κρατούμενους από βαρεμάρα στο στρατόπεδο του Άλντερνι

Διεθνή / Οι Ναζί έκαναν σκοποβολή σε κρατούμενους από βαρεμάρα στο στρατόπεδο του Άλντερνι

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ Ghosts of Alderney, οι Γερμανοί φρουροί του στρατοπέδου Sylt συνήθιζαν κάθε Κυριακή να επιλέγουν περίπου δώδεκα άνδρες από τους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Βόρεια Ιρλανδία: Επεισόδια στο Μπαλιμίνα μετά τον φερόμενο βιασμό ανήλικης – Δύο έφηβοι έχουν κατηγορηθεί

Διεθνή / Βόρεια Ιρλανδία: Επεισόδια στο Μπαλιμίνα μετά τον φερόμενο βιασμό ανήλικης – Δύο έφηβοι έχουν κατηγορηθεί

Τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πως δύο έφηβοι οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου, κατηγορούμενοι για σοβαρή σεξουαλική επίθεση σε βάρος ανήλικης κοπέλας
LIFO NEWSROOM