Η Ρωσία πατάει το κουμπί του πανικού ή το κουμπί του πυρηνικού πολέμου;

Η Ρωσία πατάει το κουμπί του πανικού, ή το κουμπί του πυρηνικού πολέμου; Facebook Twitter
0

AYTO ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ φοβόντουσαν είναι έτοιμο να συμβεί. Οι αυτονομιστές ηγέτες σε τέσσερις θύλακες που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους εντολοδόχους τους στην Ουκρανία ανακοίνωσαν «δημοψηφίσματα» που θα διεξαχθούν από την Παρασκευή έως την Τρίτη για να αποφασιστεί αν τα εδάφη τους θα ενταχθούν στη Ρωσία.

Οι ψηφοφορίες αυτές, οι οποίες είναι παράνομες σύμφωνα τόσο με το ουκρανικό όσο και με το διεθνές δίκαιο και θεωρούνται από τους περισσότερους αναλυτές ως απάτη, είναι παρόμοιες με αυτές που διοργάνωσε η Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Σε αντίθεση με τότε, η στρατιωτική κατοχή του Κρεμλίνου σε αυτά τα κρατίδια στις περιοχές Χερσώνα, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια της Ουκρανίας είναι πιο εύθραυστη, με την Ουκρανία να είναι στο μέσον μιας συνεχιζόμενης επίθεσης για την εκδίωξη των ρωσικών στρατευμάτων από τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η περαιτέρω ρωσική προσάρτηση ουκρανικών εδαφών –ανεξάρτητα από την ψευδεπίγραφη φύση της κίνησης– σηματοδοτεί την τελευταία ζαριά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ταπεινωμένος στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες εβδομάδες, μπορεί να πιστεύει ότι η αλλαγή των πολιτικών δεδομένων επί του εδάφους θα μπορούσε να ανακόψει τις ουκρανικές προόδους και να αναγκάσει τις δυτικές κυβερνήσεις να προβούν σε έναν επανασχεδιασμό.

Το κοινοβούλιο της Ρωσίας αυστηροποιεί τις ποινές για μια σειρά από εγκλήματα, όπως η λιποταξία και η ανυπακοή, εάν διαπράττονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής κινητοποίησης ή πολεμικών καταστάσεων. Οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι του πολέμου ζήτησαν τέτοια αυστηρότερα μέτρα για να στηρίξουν την παραπαίουσα πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

«Μετά την προσάρτηση των εδαφών, η Μόσχα πιθανότατα θα κηρύξει τις ουκρανικές επιθέσεις στις περιοχές αυτές ως επιθέσεις κατά της ίδιας της Ρωσίας», προειδοποίησαν οι αναλυτές, «ένα πιθανό έναυσμα για μια γενική στρατιωτική κινητοποίηση ή μια επικίνδυνη κλιμάκωση, όπως η χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας», γράφει η Robyn Dixon.

Η Ρωσία πατάει το κουμπί του πανικού, ή το κουμπί του πυρηνικού πολέμου; Facebook Twitter
Μαργκαρίτα Σιμονιάν

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το κοινοβούλιο της Ρωσίας αυστηροποιεί τις ποινές για μια σειρά από εγκλήματα, όπως η λιποταξία και η ανυπακοή, εάν διαπράττονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής κινητοποίησης ή πολεμικών καταστάσεων. Οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι του πολέμου ζήτησαν τέτοια αυστηρότερα μέτρα για να στηρίξουν την παραπαίουσα πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. 

«Κρίνοντας από όσα συμβαίνουν και όσα πρόκειται να συμβούν, αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί είτε την παραμονή της επικείμενης νίκης μας είτε την παραμονή του πυρηνικού πολέμου», έγραψε στο Twitter η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του κρατικού προπαγανδιστικού καναλιού RT. «Δεν μπορώ να δω καμία τρίτη επιλογή».

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν εντυπωσιάστηκαν. «Τα εικονικά "δημοψηφίσματα" δεν θα αλλάξουν τίποτα. Ούτε οποιαδήποτε υβριδική "κινητοποίηση"» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. «Η Ρωσία ήταν και παραμένει ένας επιτιθέμενος που κατέχει παράνομα τμήματα της ουκρανικής γης. Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να απελευθερώσει τα εδάφη της και θα συνεχίσει να τα απελευθερώνει, ό,τι κι αν λέει η Ρωσία».

Το ίδιο επανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας την Τρίτη στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Χαρακτήρισε τις ρωσικές ενέργειες μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου ως «επιστροφή στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των αποικιών» και απευθύνθηκε  στα έθνη του αναπτυσσόμενου κόσμου που φαίνεται να κρατούν στάση ουδετερότητας κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης.

«Όσοι σιωπούν τώρα για αυτόν τον νέο ιμπεριαλισμό ή είναι κρυφά συνένοχοι μαζί του δείχνουν έναν νέο κυνισμό που γκρεμίζει την παγκόσμια τάξη, χωρίς την οποία η ειρήνη δεν είναι δυνατή» είπε ο Μακρόν.

Με στοιχεία από την Washington Post

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Off the grid, όπως λέμε «εκτός δικτύων»

Οπτική Γωνία / Το κίνημα Off the grid και η περίπτωση των «Άμις» της Κορινθίας

Η «παλαιοχριστιανική» κοινότητα της Κορινθίας με τις πριμιτιβιστικές πεποιθήσεις εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου και ιδεολογικά πολυπρόσωπου κινήματος που ευαγγελίζεται μια ζωή μακριά από τις ανέσεις του πολιτισμού και τους «πειρασμούς» του. Πόσο είναι εφικτό σήμερα αυτό, με ποιο τίμημα και, κυρίως, με τι πρόταγμα;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το φιάσκο της εξεταστικής για τα Τέμπη και οι σημαντικοί μάρτυρες που δεν κλήθηκαν

Βασιλική Σιούτη / Το φιάσκο της εξεταστικής για τα Τέμπη και οι σημαντικοί μάρτυρες που δεν κλήθηκαν

Κατάθεσαν μάρτυρες που δεν είχαν να πουν τίποτα για την υπόθεση και αποκλείστηκαν άλλοι που είχαν να πουν πολλά και προειδοποιούσαν πριν από το δυστύχημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αλ. Σισιλιάνος: «Ας μην εστιάζουμε μόνο στον γάμο αλλά σε μια σειρά διακρίσεων εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων»

Συνέντευξη / Αλ. Σισιλιάνος: «Πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο στις έννοιες των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου»

Ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε μια συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα στον γάμο, τα πανεπιστήμια και την τεχνητή νοημοσύνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Φτάνουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Τι ζητούν οι αγρότες

Ρεπορτάζ / Φτάνουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Τι ζητούν οι αγρότες

Αναμμένες έχουν τις μηχανές στα τρακτέρ οι αγρότες λίγο πριν από την αυριανή κάθοδό τους στην Αθήνα για το κεντρικό συλλαλητήριο. Ποια είναι η κόκκινη γραμμή που βάζουν όσον αφορά τις διεκδικήσεις τους και τι θέλουν να πετύχουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Ουκρανία – Ρωσία: Ένας ξεχασμένος πόλεμος

Οπτική Γωνία / «Ο κίνδυνος είναι να μετατραπεί ο πόλεμος σε μια κρίση με δυσμενή κατάληξη εντός ωρών»

Δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρία Γαβουνέλη μιλά στη LiFO για έναν πόλεμο που μοιάζει ξεχασμένος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK Coco Mat Athens BC: Μπαράζ νομικών ενεργειών από την εταιρεία και πουθενά κατεδάφιση

Ρεπορτάζ / Ξενοδοχείο Coco-Mat στην Ακρόπολη: Μπαράζ νομικών ενεργειών από την εταιρεία και πουθενά κατεδάφιση

Παραμένει εν λειτουργία, παρά την απόφαση ολικής σφράγισης από το υπουργείο Τουρισμού που λήφθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Γύρω από το ξενοδοχείο υπάρχει ένα δικαστικό και γραφειοκρατικό σίριαλ και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα δούμε το τελευταίο του επεισόδιο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Σήμερα γάμος γίνεται σε rainbow περιβόλι!»

Οπτική Γωνία / «Σήμερα γάμος γίνεται σε rainbow περιβόλι!»

Υπερψηφίστηκε χτες με ευρεία συναίνεση παρά τις αντιδράσεις το νομοσχέδιο για τον ομόφυλο γάμο, σε μια ιστορική μέρα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ –και όχι μόνο– δικαιώματα στην Ελλάδα και ανυπομονούμε όλ@ να ανοίξουν διάπλατα «οι πύλες της κολάσεως και της διαφθοράς», όπως μας τάξανε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ