Στο τηλέφωνο Τραμπ - Πούτιν: Τι θα συζητηθεί για την εκεχειρία στην Ουκρανία

Στο τηλέφωνο Τραμπ - Πούτιν: Τι θα συζητηθεί για την εκεχειρία στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη νύχτα ότι θα μιλήσει αύριο, Τρίτη, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της αμερικανορωσικής προσέγγισης για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ έκανε λόγο για «μοιρασιά» ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

«Θα μιλήσω στον πρόεδρο Πούτιν την Τρίτη», δήλωσε στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου, διευκρινίζοντας ότι «πολλά πράγματα έχουν ήδη συζητηθεί με τα δύο μέρη, την Ουκρανία και τη Ρωσία».

Κάνοντας λόγο για «γη» και για «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας», ο Τραμπ υπογράμμισε: «Μιλάμε γι' αυτό, για μοιρασιά ορισμένων περιουσιακών στοιχείων».

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, η χώρα του οποίου ασκεί πίεση στη Ρωσία για να δεχθεί μια κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία, είχε δηλώσει χθες, Κυριακή, ότι οι Τραμπ και Πούτιν θα έχουν «μια αληθινά καλή και θετική συζήτηση αυτή την εβδομάδα».

Η Μόσχα, το Κίεβο και η Ουάσινγκτον «θέλουν όλο αυτό να τελειώσει», διαβεβαίωσε ο διπλωμάτης μιλώντας στο CNN.

Οι όροι Πούτιν για την εκεχειρία στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι ο Πούτιν επέδωσε στον Αμερικανό απεσταλμένο ένα μήνυμα προς τον Τραμπ σχετικά με την πρότασή του για εκεχειρία 30 ημερών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέτει μέχρι τώρα μαξιμαλιστικούς όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης, όπως την παραχώρηση από την Ουκρανία πέντε περιφερειών που έχουν προσαρτηθεί από τη Μόσχα, την εγκατάλειψη των φιλοδοξιών της χώρας αυτής να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τη διάλυση της σημερινής ουκρανικής εξουσίας.

Ο «συνασπισμός των προθύμων» της Ευρώπης και η Τουρκία

Το Σάββατο, σε εικονική σύνοδο κορυφής που οργανώθηκε από το Λονδίνο, μια περίπου 30 κρατικοί ηγέτες και οργανισμοί, που υποστηρίζουν την Ουκρανία, αποφάσισαν στο πλαίσιο αυτό να ασκήσουν «συλλογική πίεση» επί της Ρωσίας, την οποία υποψιάζονται ότι θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο, για να την ωθήσουν να εγκρίνει μια διακοπή των εχθροπραξιών.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ρωσίας», η οποία «θα πρέπει αργά ή γρήγορα (...) να δεσμευθεί σε σοβαρές συνομιλίες», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σύμφωνα με τον οποίο ο Πούτιν «είναι αυτός που θέλει να καθυστερήσει» τα πράγματα.

Εδώ και δύο εβδομάδες, ο Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα «συνασπισμό προθύμων χωρών» που θα στείλουν στρατιωτικά αποσπάσματα στο ουκρανικό έδαφος σε περίπτωση που σταματήσουν οι μάχες, ώστε να αποτρέψουν τη Ρωσία να περάσει και πάλι αργότερα στην επίθεση. Πρόκειται για μια ανάπτυξη την οποία δεν θέλει η Μόσχα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε από την πλευρά του χθες, Κυριακή, τον Ντόναλντ Τραμπ για την «υποστήριξή» του στις «άμεσες και αποφασιστικές» αμερικανικές προσπάθειες με στόχο να μπει τέλος στον πόλεμο.

Η στάση Ζελένσκι και η υποχώρηση του ουκρανικού στρατού

Για τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος όρισε μια ομάδα διαπραγματευτών ενόψει ενδεχόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών, η Ρωσία επιδιώκει κυρίως προς το παρόν να έχει μια «πιο σταθερή θέση» στο πεδίο της μάχης.

«Ο Πούτιν ψεύδεται επίσης λέγοντας ότι μια κατάπαυση του πυρός υποτίθεται πως είναι υπερβολικά περίπλοκη. Στην πραγματικότητα, όλα μπορούν να ελεγχθούν και το συζητήσαμε με τους Αμερικανούς», δήλωσε ακόμα.

Την ώρα που ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει δυσχέρειες στο μέτωπο, ο νυν αρχηγός του γενικού επιτελείου του, ο Ανατόλι Μπαργκούιλεβιτς, παύθηκε και στη θέση του μπήκε ο στρατηγός Αντρίι Γκνάτοφ, σύμφωνα με διάταγμα του Ζελένσκι που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Κυριακή.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους Ουκρανούς στρατιώτες στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, την οποία ελέγχουν εν μέρει από τον Αύγουστο και όπου οι ρωσικές μονάδες προωθούνται αυτή τη στιγμή.

Το Σαββατοκύριακο, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δημοσιοποίησε χάρτες που δείχνουν ότι η πόλη Σούτζα σ' αυτό το συνοριακό τομέα δεν βρίσκεται πια στα χέρια τους.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM