Στο Μαρ-α-Λάγκο ο Τριντό για τους δασμούς του Τραμπ

Στο Μαρ-α-Λάγκο ο Τριντό για τους δασμούς του Τραμπ Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Στο Μαρ-α-Λάγκο, στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό 

Ο Τριντό προσγειώθηκε χθες Παρασκευή στη Φλόριντα, προκειμένου να δειπνήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με καναδικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η συνάντηση πραγματοποιείται με τις ανησυχίες για την επιβολή τελωνειακών δασμών από τον Τραμπ στα καναδικά προϊόντα, να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Επικαλούμενη δυο πηγές της που δεν κατονόμασε, η αγγλόφωνη καναδική εφημερίδα Globe & Mail ανέφερε πως οι δυο άνδρες επρόκειτο να συναντηθούν στο Μαρ-α-Λάγκο, στην κατοικία του μεγιστάνα που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ την 5η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flightradar, το αεροσκάφος του επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Γουέστ Παλμ Μπιτς χθες νωρίς το απόγευμα.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το γραφείο του κ. Τριντό δεν απάντησε αμέσως στην ερώτηση αν στο αεροσκάφος επέβαινε πράγματι ο πρωθυπουργός ούτε αν τον συνόδευσαν υπουργοί του. Το δημόσιο πρόγραμμα του πρωθυπουργού του Καναδά δεν προέβλεπε ταξίδι στη Φλόριντα.

Ωστόσο, αξιωματούχος που μίλησε στους New York Times, επιβεβαίωσε πως Τριντό και Τραμπ δείπνησαν μαζί το βράδυ της Παρασκευής, μαζί με μια αντιπροσωπεία ανώτερων συμμάχων του Τραμπ που προετοιμάζεται να αναλάβει κορυφαίες θέσεις εμπορίου και ασφάλειας στη νέα κυβέρνησή του.

Τον Τριντό συνόδευε στην επίσκεψή του ο Ντομινίκ ΛεΜπλανκ, υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά. Ο Καναδός πρωθυπουργός έμενε στην περιοχή μια νύχτα, αλλά όχι στο Μαρ-α-Λάγκο, το ιδιωτικό κλαμπ και σπίτι του Τραμπ στη Φλόριντα.

Οι απειλές Τραμπ περί επιβολής δασμών στον Καναδά και το Μεξικό

Τη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τους γείτονες των ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό, πως θα προχωρήσει στην επιβολή δασμών 25% από την πρώτη ημέρα της δεύτερης θητείας του, που θα ξεκινήσει την 20ή Ιανουαρίου. Η αναγγελία προκάλεσε σοκ στον Καναδά: το 2023, πάνω από τα τρία τέταρτα των καναδικών εξαγωγών, βάσει αξίας (592 δισεκ. καναδικά δολάρια, ή κάπου 400 δισεκ. ευρώ) είχαν προορισμό την αγορά των ΗΠΑ.

Από τη σκοπιά της απασχόλησης, σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον Καναδά εξαρτώνται άμεσα από τις εξαγωγές, επί συνολικού πληθυσμού 41 εκατ. ανθρώπων.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην καναδική κυβέρνηση, η Οτάβα πλέον εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει με τη σειρά της στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε σειρά αμερικανικών ειδών εν είδει αντιποίνων.

Χθες Παρασκευή, μιλώντας στον Τύπο, ο καναδός πρωθυπουργός δεν εξέφρασε καμιά αμφιβολία πως πρόθεση του κ. Τραμπ είναι να κάνει πράξη αυτό που ανήγγειλε μόλις αναλάβει την εξουσία.

«Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τέτοιες δηλώσεις, έχει πρόθεση να τις κάνει πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Τριντό.

Με πληροφορίες από New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM