Στο κλαμπ των τρισεκατομμυριούχων το Facebook

Στο κλαμπ των τρισεκατομμυριούχων το Facebook Facebook Twitter
Unsplash
0

Στο κλειστό κλαμπ των τεχνολογικών κολοσσών με αξία άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων μπήκε το Facebook

Η δικαστική απόρριψη των προσφυγών από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FTC) καθώς και από 45 αμερικανικές πολιτείες με την κατηγορία της μονοπωλιακής τακτικής, εκτόξευσε τη μετοχή του Facebook σε νέα υψηλά (357,35 δολάρια) καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 4,2%.

H κεφαλαιοποίηση της εταιρίας του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και πλέον φιγουράρει ισάξια δίπλα στους τεχνολογικούς κολοσσούς που έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμυρίου: Apple, Microsoft, Amazon και Alphabet (σ.σ μητρική της Google).

Η FTC και οι γενικοί εισαγγελείς 45 πολιτειών είχαν υποβάλει αγωγές τον περασμένο Δεκέμβριο απαιτώντας την ανεξαρτητοποίηση του Instagram και του WhatsApp, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η εξαγορά των δύο υπηρεσιών επέτρεψε στο Facebook να εξαφανίσει ουσιαστικά τον ανταγωνισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να «παίξει χωρίς αντίπαλο» κρατώντας το μονοπώλιο.

Το Ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ όμως απέρριψε τις αγωγές κρίνοντας ότι οι καταγγελίες για μονοπωλιακές πρακτικές «νομικώς ανεπαρκείς» και ελλιπώς τεκμηριωμένες, μολονότι προέρχονταν από την FTC.  «Οι κατηγορίες αυτές  - οι οποίες δεν προσφέρουν καν μια εκτίμηση για το μερίδιο αγοράς του Facebook σε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην δεκαετία - δεν επαρκούν για να τεκμηριώσουν την μονοπωλιακή τακτική στην αγορά» έκρινε ο δικαστής Τζέις Μπόουσμπεργκ.

«Ήταν σχεδόν σαν να περίμενε η υπηρεσία πως το δικαστήριο απλώς θα συμφωνούσε με την «συμβατική σοφία» πως το Facebook είναι μονοπωλιακό». 

Αν και δε στοιχειοθετείται επαρκώς η προσφυγή, το δικαστήριο δίνει περιθώριο έως και 30 ημερών στους ενάγοντες να καταθέσουν εκ νέου προσφυγή, με πιο πλήρη στοιχεία, για επανεξετάση. Οι αγορές πάντως δεν στάθηκαν σε αυτό και «χάρισαν» τεράστια κέρδη στους επενδυτές και στην εταιρεία.

Ο δικαστής Μπόουσμπεργκ απέρριψε και τις αιτιάσεις των 45 αμερικανικών πολιτειών, θεωρώντας ότι καθυστέρησαν πολύ να προσβάλλουν την εξαγορά των θυγατρικών πλέον, Instagram και WhatsApp, που αποκτήθηκαν το 2012 και το 2014 αντίστοιχα. Σε αυτές τις προσφυγές η απόρριψη είναι οριστική.

Τον περασμένο Μάρτιο το Facebook είχε αιτηθεί  από το αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο την απόρριψη των προσφυγών, χαρακτηρίζοντάς τις «παράλογες» και τονίζοντας πως η FTC «αγνοεί την δυναμική και το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, μέσα στο οποίο λειτουργεί το Facebook».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Διεθνή / Απορρίφθηκε η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Ιταλία – Η Μελόνι μιλά για «χαμένη ευκαιρία»

Σύμφωνα με αναλυτές, η ψήφος δεν συνδέθηκε μόνο με το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, που θεωρήθηκε τεχνικά σύνθετο, αλλά και με ευρύτερη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
Γιατί η απειλή του Ιράν να καταστρέψει εγκαταστάσεις ύδρευσης θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για τις χώρες του Κόλπου

Διεθνή / Γιατί η απειλή του Ιράν για τις εγκαταστάσεις ύδρευσης ίσως σημαίνει «καταστροφή» για τις χώρες του Κόλπου;

Η εύθραυστη ισορροπία στον Κόλπο περνά μέσα από τις μονάδες αφαλάτωσης, από τις οποίες εξαρτάται η καθημερινότητα και η ασφάλεια εκατομμυρίων πολιτών
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε αναβολή επιθέσεων στο Ιράν για 5 ημέρες

Η Τεχεράνη διαψεύδει τους ισχυρισμούς Τραμπ - «ΗΠΑ και Ιράν είχαν τις τελευταίες δύο ημέρες παραγωγικές συνομιλίες για τερματισμό των εχθροπραξιών» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social
THE LIFO TEAM