Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εντός της εβδομάδας μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα εδώ και 640 ημέρες.
Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν χθες το βράδυ στη Ντόχα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων έναντι Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινά σωφρονιστικά ιδρύματα. Πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στους τρόπους υλοποίησης της πιθανής συμφωνίας και στην ανταλλαγή κρατουμένων, με τις διαπραγματεύσεις να διεξάγονται μέσω διαμεσολαβητών.
Ωστόσο, σύμφωνα με δύο Παλαιστινιακές πηγές, ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ δεν απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας. Παρά τις δυσκολίες, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία, σημειώνοντας ότι ήδη αρκετοί όμηροι έχουν απελευθερωθεί και εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.
Πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, ο Νετανιάχου δήλωσε πως η συνάντηση με τον Τραμπ μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί πιέσεις για νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία βρίσκεται σε δεινή ανθρωπιστική κατάσταση μετά από 21 μήνες πολέμου.
Ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους διαπραγματευτές του να επιδιώξουν συμφωνία μόνο με όρους που είναι αποδεκτοί από το Ισραήλ. Πρόσφατα χαρακτήρισε απαράδεκτες τις τροποποιήσεις που ζήτησε η Χαμάς στην αρχική αμερικανική πρόταση, η οποία διαβιβάστηκε μέσω της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από Παλαιστινιακές πηγές, η πρόταση προβλέπει δίμηνη κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση περίπου των μισών ζωντανών ομήρων (δέκα άτομα) και παράδοση σορών, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές αρχές. Οι αλλαγές που ζητά η Χαμάς αφορούν την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθούν οι εχθροπραξίες μετά το πέρας των 60 ημερών, καθώς και την επαναφορά του ΟΗΕ και αναγνωρισμένων ανθρωπιστικών οργανώσεων στη διανομή βοήθειας.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, τόνισε ότι ο Νετανιάχου έχει σημαντική αποστολή στην Ουάσιγκτον, να διασφαλίσει την πρόοδο μιας συμφωνίας για την επιστροφή όλων των ομήρων.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά την επίθεση της Χαμάς στη νότια Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, στη Γάζα παραμένουν 49, εκ των οποίων 27 έχουν χαρακτηριστεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό. Κατά την πρώτη εκεχειρία το Νοέμβριο του 2023 και τη δεύτερη στις αρχές του 2024, απελευθερώθηκαν δεκάδες όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων.
Στις 18 Μαρτίου, μετά από αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, το Ισραήλ επανεκκίνησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, όπου η Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ελέγχει την περιοχή από το 2007.
Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με περισσότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους να ζουν υπό άθλιες συνθήκες και να έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις, τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες από ισραηλινά πλήγματα, ενώ οι περιορισμοί στην πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης καθιστούν αδύνατη την ανεξάρτητη επιβεβαίωση των πληροφοριών.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 613 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας μεταξύ 26 Μαΐου και 27 Ιουνίου, με τους περισσότερους θανάτους να καταγράφονται κοντά σε κέντρα του Gaza Humanitarian Foundation.
Η επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 προκάλεσε τον θάνατο 1.219 ανθρώπων, κυρίως αμάχων. Από τότε, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 57.418 Παλαιστινίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα.
Με πληροφορίες από Times of Israel, Al Jazeera, New York Times