Στο Ανώτατο Δικαστήριο περνά η απόφαση Ομπάμα να "παγώσει" τις απελάσεις μεταναστών

Στο Ανώτατο Δικαστήριο περνά η απόφαση Ομπάμα να "παγώσει" τις απελάσεις μεταναστών Facebook Twitter
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να εξετάσει, μέχρι τον Ιούνιο, κατά πόσο είναι σύννομο το εμβληματικό μέτρο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με το οποίο προστατεύονται περισσότερα από 4 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες από την απέλαση από τη χώρα.


Οι εννέα δικαστές έλαβαν την απόφαση αυτή σε συνεδρίασή τους, κεκλεισμένων των θυρών. Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα θέματα που προβάλλουν περισσότερο στην προεκλογική εκστρατεία τους οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις φετινές προεδρικές εκλογές.


Αποφασισμένος να παρακάμψει το Κογκρέσο, το οποίο κατηγορούσε για αδράνεια, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο του 2014 την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που έδιναν μια "ανάσα" σε χιλιάδες ανθρώπους που απειλούνταν άμεσα με απέλαση. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Μεξικανοί που βρίσκονταν παράνομα στις ΗΠΑ.


Ο Ομπάμα, που είχε αναγάγει το μεταναστευτικό σε βασική προτεραιότητά του ήδη από την πρώτη θητεία του, αποφάσισε, δύο χρόνια πριν λήξει και η δεύτερη θητεία του, να καταφύγει σε διατάγματα, όπως το έκανε και πρόσφατα στο θέμα της οπλοκατοχής.


Όμως 26 Πολιτείες —σε όλες σχεδόν έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί— αρνήθηκαν να εφαρμόσουν αυτήν την πολιτική του και ένα ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε ότι ο πρόεδρος υπερέβη τα δικαιώματά του παρακάμπτοντας το Κογκρέσο.


Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν διευκρίνισε το πότε θα συνεδριάσει για το θέμα αυτό. Η απόφασή τους ωστόσο θα ανακοινωθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Το γεγονός ωστόσο ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να ασχοληθεί με το ζήτημα θεωρείται νίκη για την πρόεδρο Ομπάμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

Διεθνή / Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

«Οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδρομές δεν πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, την έντονη υγρασία και την απότομη άνοδο του υψομέτρου»
LIFO NEWSROOM
Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Διεθνή / Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Οι δαπάνες της βιομηχανίας κατοικιδίων στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024
LIFO NEWSROOM
Τιμ Νταν: Ποιος είναι ο υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει να εκλέξει τον Τραμπ

Διεθνή / Τιμ Νταν: O υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει πρόεδρο τον Τραμπ

Αν και πιστεύει ότι το χρήμα δημιουργεί «ψευδαίσθηση ελέγχου» ο Νταν χρηματοδοτεί με εκατομμύρια την εκστρατεία του Τραμπ - Ποιος είναι ο μεγιστάνας των ορυκτών καυσίμων και το πιο ισχυρό πρόσωπο στο Τέξας
LIFO NEWSROOM