Στην Τουρκία ο Τζάρεντ Κούσνερ με σχέδιο ειρήνης στη Μέση Ανατολή

Στην Τουρκία ο Τζάρεντ Κούσνερ με σχέδιο ειρήνης στη Μέση Ανατολή Facebook Twitter
EPA
0

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ έφτασε σήμερα στην Τουρκία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε ένα σχέδιο των ΗΠΑ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο Κούσνερ, που είναι υπεύθυνος για την πολιτική της Ουάσινγκτον στο ισραηλινο-παλαιστινιακό, έχει πει πως το σχέδιο θα αντιμετωπίζει ζητήματα τελικού καθεστώτος της διένεξης, περιλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης συνόρων.

Η συνάντηση των δύο ανδρών στο προεδρικό μέγαρο της τουρκικής πρωτεύουσας ήταν προγραμματισμένη για τις 3.00 μ.μ., ανέφερε η προεδρία ενώ δεν έγιναν δηλώσεις προς τον Τύπο.

Ο Ερντογάν είναι ένας από τους πιο έντονους επικριτές της υποστήριξης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ισραήλ.

Πέρυσι είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απωλέσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στη Μέση Ανατολή με την απόφασή τους να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και να αναγνωρίσουν την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να είναι μέρος του προβλήματος αντί της λύσης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος τον περασμένο Μάιο, λίγες ημέρες πριν φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής μουσουλμάνων ηγετών η οποία απείλησε με οικονομικά μέτρα εναντίον χωρών που ακολούθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέροντας τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα στο Sky News Arabia στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε αραβικές χώρες του Κόλπου που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, ο Κούσνερ δεν έκανε καμία ειδική αναφορά σε παλαιστινιακό κράτος, η δημιουργία του οποίου υπήρξε στόχος-κλειδί των ειρηνευτικών προσπαθειών της Ουάσινγκτον για δύο δεκαετίες.

Ο Κούσνερ είπε, ωστόσο, πως η πολυαναμενόμενη ειρηνευτική πρόταση θα οικοδομηθεί «πάνω σε πολλές προσπάθειες του παρελθόντος», περιλαμβανομένων των συμφωνιών του Όσλο στη δεκαετία του 1990 που παρείχαν τη βάση για μια παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, και θα απαιτήσει παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως ο Κούσνερ, ο οποίος είναι γαμπρός του Τραμπ, αναμένεται να επικεντρωθεί στην οικονομική συνιστώσα του σχεδίου κατά τη διάρκειας μιας εβδομάδας επίσκεψή του στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ