Στην Αθήνα στις 17 Ιουνίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στην Αθήνα στις 17 Ιουνίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Facebook Twitter
EPA/Αρχείο
0

Στην Αθήνα μεταβαίνει την Πέμπτη 17 Ιουνίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι «έπειτα από πολύ εντατικό διάλογο με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», η Επιτροπή ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των πρώτων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Ελλάδας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα θα μεταβεί στις 17 Ιουνίου, ενώ όπως είπε έχει σκοπό να επισκεφθεί κάθε κράτος-μέλος, για να δει την επίδραση του NextGenerationEU επί τόπου.

Επιπλέον, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή προχώρησε στην πρώτη έκδοση ομολόγων για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU), συγκεντρώνοντας 20 δισεκ. ευρώ, μέσω ενός δεκαετούς ομολόγου.

«Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα για την ΕΕ. Διενεργήσαμε με επιτυχία την πρώτη χρηματοδοτική πράξη για το NextGenerationEU... πρόκειται για μια επένδυση στο μέλλον των επόμενων γενεών της Ευρώπης», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές για να αναμορφώσει την ευρωπαϊκή ήπειρο τις επόμενες δεκαετίες και για να χτίσει μια περισσότερο βιώσιμη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Για να χρηματοδοτήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνήσαμε ότι η Επιτροπή θα αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές και σήμερα διενεργήσαμε με επιτυχία την πρώτη έκδοση ομολόγων.

»Η Επιτροπή συγκέντρωσε 20 δισεκ. ευρώ, μέσω ενός δεκαετούς ομολόγου, είναι η μεγαλύτερη έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη», ανέφερε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή της που το ομόλογο προσέλκυσε πολύ έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, χάρη στο οποίο η Επιτροπή έχει επιτύχει πολύ ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης (λιγότερο από 0,1% επιτόκιο).

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Γ. Χαν δήλωσε: «Σήμερα, έχουμε φτάσει σε ένα βασικό ορόσημο για την εφαρμογή του NextGenerationEU. Αφού θέσαμε όλα τα θεμέλια με ταχύτητα ρεκόρ, πραγματοποιήσαμε με επιτυχία την πρώτη πράξη δανεισμού στο πλαίσιο του προγράμματος ανάκτησης.

»Αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού, φέρνοντας πάνω από 800 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές στην οικονομία της ΕΕ. Το NextGenerationEU έχει πλέον γίνει πραγματικότητα και είναι έτοιμο να οδηγήσει τη συλλογική μας ανάκαμψη από την πανδημία, θέτοντας την Ευρώπη σε ένα πράσινο, ψηφιακό και ανθεκτικό μονοπάτι».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM