Στη Μαριούπολη άνθρωποι ψάχνουν ακόμα τους αγαπημένους νεκρούς τους

Στη Μαριούπολη ακόμα ψάχνουν νεκρούς για να τους κηδέψουν Facebook Twitter
Πρόχειρα φτιαγμένος τάφος στη Μαριούπολη.
0

Μια ουκρανική ομάδα στο Telegram για όσους έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα στη Μαριούπολη, αριθμεί περίπου 26.000 μέλη τα οποία θέλουν να εξασφαλίσουν ότι οι νεκροί τους θα ταφούν με τις πρέπουσες τιμές ή σε πολλές περιπτώσεις να βρουν τα λείψανά τους.

Ο αριθμός των νεκρών στη Μαριούπολη είναι τεράστιος. Ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του Ουκρανού δημάρχου, υπολόγισε ότι 22.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δύο μήνες της μάχης για τον έλεγχο της πόλης. Ωστόσο, ένα άτομο που ασχολείται με τις ταφές των νεκρών στην περιοχή μίλησε ανώνυμα στον Guardian εκτιμώντας ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων φτάνει τα 50.000.

Στη Μαριούπολη ακόμα ψάχνουν νεκρούς για να τους κηδέψουν Facebook Twitter
Χειρόγραφες λίστες νεκρών - Φωτ.: Guardian.

Μερικοί από όσους είναι στην εν λόγω ομάδα του Telegram είναι τυχεροί και έμαθαν γρήγορα που έχουν ταφεί οι δικοί τους. Άλλοι περνούν βδομάδες ψάχνοντας πληροφορίες για το που μπορεί να έχουν ταφεί, αν έχουν. Στο γκρουπ ορισμένοι δημοσιεύουν φωτογραφίες με καταλόγους νεκρών αλλά και τοποθεσίες τάφων. 

Στο μεταξύ, φαίνεται πως ακόμα υπάρχουν άνθρωποι άταφοι. Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω καλοκαιριού, η μυρωδιά των νεκρών αναδύεται σε ορισμένους δρόμους, σύμφωνα με κατοίκους, και αυτό γιατί υπάρχουν πτώματα παγιδευμένα είτε κάτω από ερείπια είτε σε διαμερίσματα είτε θαμμένα σε ρηχούς αυτοσχέδιους ή ομαδικούς τάφους με σήμανση ή και χωρίς. Άλλα πτώματα έχουν παραμείνει παρατημένα στην επιφάνεια της γης προκαλώντας απίστευτη δυσοσμία.  

Η σφοδρότητα των βομβαρδισμών καθιστούσε σχεδόν αδύνατη τη μετακίνηση καθ' όλη τη διάρκεια της πολιορκίας, και οι αυλές μεταξύ των πολυκατοικιών άρχισαν σταδιακά να γεμίζουν με αυτοσχέδιους τάφους. Μια φωτογραφία στην ομάδα του Telegram δείχνει το όνομα και την ημερομηνία θανάτου ενός νεκρού να έχουν βαφτεί σε πόρτα διαμερίσματος, προφανώς γραμμένα από κάποιο γείτονα που ήθελε να αφήσει ένα αρχείο για όποιον θα έβγαζε αργότερα το πτώμα.

Στη Μαριούπολη ακόμα ψάχνουν νεκρούς για να τους κηδέψουν Facebook Twitter
Το όνομα και η ημερομηνία θανάτου του ανθρώπου που βρισκόταν μέσα στο σπίτι, γραμμένο στην εξωτερική πόρτα - Φωτ.: Guardian.

Τα αίτια θανάτων σύμφωνα με τις καταγραφές στους καταλόγους αποτυπώνουν τη φρίκη που βίωσε ο άμαχος πληθυσμός της πόλης κατά τη διάρκεια των μαχών: θάνατος από πείνα, έλλειψη φαρμάκων και έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, καρδιακή προσβολή, κορωνοϊός και εγκεφαλικό. Άλλοι βέβαια πέθαναν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών ή δέχθηκαν πυρά. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μάχη για τη Μαριούπολη διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό εντός της κατοικημένης ζώνης. Η πόλη δεν εκκενώθηκε ποτέ καθώς δεν υπήρξε τέτοια εντολή αν και ο δήμαρχος είχε φύγει από τις 27 Φεβρουαρίου. Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και ανήμποροι εν μέσω πυρών ανάμεσα στον ουκρανικό και το ρωσικό στρατό.

Στα μέσα Μαΐου η μάχη τελείωσε με τη ρωσική νίκη επί των ουκρανικών δυνάμεων, αφήνοντας ωστόσο μια κατεστραμμένη πόλη με χιλιάδες νεκρούς.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ