Στη Μάλτα οι 40 μετανάστες που διασώθηκαν από πλοίο γερμανικής ΜΚΟ

Στη Μάλτα οι 40 μετανάστες που διασώθηκαν από πλοίο γερμανικής ΜΚΟ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Σαράντα μετανάστες που παρέμεναν αποκλεισμένοι στη θάλασσα μετά τη διάσωσή τους από πλοίο γερμανικής ΜΚΟ, θα μεταφερθούν Μάλτα και θα ανακατανεμηθούν σε χώρες ΕΕ, ανακοίνωσε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ το Σάββατο.

«Κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας, η Μάλτα θα επιτρέψει στους 40 μετανάστες στο γερμανικό πλοίο Alan Kurdi να μετεπιβιβαστούν σε σκάφος των ένοπλων δυνάμεων της Μάλτας και να εισέλθουν σε λιμάνι. Η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φρόντισαν όλα αυτά τα πρόσωπα να κατανεμηθούν σε έναν αριθμό χωρών μελών της ΕΕ», ανέφερε ο Μουσκάτ μέσω Twitter. Δεν διευκρίνισε ποιες χώρες προσφέρθηκαν να υποδεχθούν τους μετανάστες.

Το πλοίο Άλαν Κούρντι πέρασε τη χθεσινή ημέρα σε μικρή απόσταση από τα μαλτέζικα χωρικά ύδατα, αφού οι ιταλικές αρχές το έδιωξαν από τη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά του νησιού Λαμπεντούζα προχθές Παρασκευή. Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Eye ζήτησε από τη Βαλέτα νωρίτερα χθες την άδεια για να μπορέσει το πλοίο με τους μετανάστες να ελλιμενιστεί. Εκπρόσωπος της ΜΚΟ τόνισε πως ήλπιζε να βρεθεί λύση εντός ωρών.

Μετά την απαγόρευση των αρχών της Ιταλίας να ελλιμενιστεί, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Άλαν Κούρντι έπλευσε προς την κατεύθυνση της Μάλτας. Εκατοντάδες μετανάστες έχουν καταλήξει στη Μάλτα φέτος, λόγω της απαγόρευσης των ελλιμενισμών πλοίων ΜΚΟ που διασώζουν ανθρώπους στη Μεσόγειο την οποία επέβαλε ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο Ματέο Σαλβίνι.

Το πρωί του Σαββάτου, δύο έγκυες που είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο από πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ ProActiva Open Arms παρελήφθησαν από την ιταλική ακτοφυλακή, ενημέρωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης, ο Όσκαρ Καμπς. Οι έγκυες βρίσκονταν αντίστοιχα στον ένατο και στον όγδοο μήνα της κύησης και τις παρέλαβε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο οποίο επέβαινε νοσοκόμα. Η ισπανική ανθρωπιστική οργάνωση είχε αναφέρει την Παρασκευή πως η μία από τις δύο είχε αρχίσει τη γέννα.

Το πλοίο της ProActiva Open Arms μεταφέρει 124 μετανάστες που διέσωσε σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά των ακτών της εμπόλεμης Λιβύης. Το πλοίο αναζητεί ακόμη ασφαλές λιμάνι· η Ρώμη του έχει απαγορεύσει τον ελλιμενισμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM