Starlink: Γιατί ο Έλον Μασκ εκτοξεύει χιλιάδες δορυφόρους;

Starlink: Γιατί ο Έλον Μασκ εκτοξεύει χιλιάδες δορυφόρους; Facebook Twitter
Πύραυλος της SpaceX εκτοξεύει την τρίτη αποστολή Starlink και μεταφέρει 60 δορυφόρους στο πλαίσιο του πρότζεκτ για παροχή υπηρεσιών διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Φωτ: Paul Hennessy/NurPhoto via Getty Images
0

Η εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ έχει εκτοξεύσει χιλιάδες δορυφόρους σε τροχιά και πολλοί άνθρωποι λένε ότι τους έχουν δει στον ουρανό.

Αποτελούν μέρος του προγράμματος Starlink, το οποίο στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών διαδικτύου υψηλής ταχύτητας από το διάστημα σε απομακρυσμένες περιοχές της Γης.

Τι είναι το Starlink και πώς λειτουργεί;

Το Starlink παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου μέσω ενός τεράστιου δικτύου δορυφόρων.

Απευθύνεται σε άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν μπορούν να έχουν γρήγορο ίντερνετ.

Οι δορυφόροι του Starlink έχουν τεθεί σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, ώστε οι ταχύτητες σύνδεσης μεταξύ των δορυφόρων και του εδάφους να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες.

Ωστόσο, απαιτούνται πολλοί τέτοιοι δορυφόροι για την πλήρη κάλυψη του πλανήτη.

Πιστεύεται ότι το Starlink έχει στείλει περίπου 3.000 στο διάστημα από το 2018. Μπορεί τελικά να χρησιμοποιήσει 10.000 ή 12.000, λέει ο Κρις Χολ, διευθυντής σύνταξης της τεχνολογικής ιστοσελίδας Pocket Lint.

«Η χρήση δορυφόρων λύνει το πρόβλημα της σύνδεσης στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες τοποθεσίες σε ερήμους και βουνά», εξηγεί.

«Παρακάμπτει την ανάγκη κατασκευής τεράστιου όγκου υποδομών, όπως καλώδια και ιστοί, για να φτάσει σε αυτές τις περιοχές».

Πόσο κοστίζει το Starlink και ποιος θα το χρησιμοποιεί;

Σε σύγκριση με τους συνήθεις παρόχους ίντερνετ, το Starlink δεν είναι φθηνό.

Χρεώνει τους πελάτες 99 δολάρια το μήνα, ενώ το δορυφορικό πιάτο και το router που απαιτούνται για τη σύνδεση με τους δορυφόρους κοστίζουν 549 δολάρια.

Ωστόσο, το 96% των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη πρόσβαση σε ίντερνετ υψηλής ταχύτητας, όπως το 90% των νοικοκυριών στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

«Το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου έχει ήδη καλή σύνδεση», λέει ο καθηγητής Sa'id Mosteshar του Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής και Δικαίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. «Βασίζονται σε ένα μικρό μερίδιο της αγοράς για έσοδα».

Η εταιρεία αναφέρει ότι έχει 400.000 συνδρομητές στις 36 χώρες που καλύπτει σήμερα - κυρίως Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλασία. Πρόκειται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το επόμενο έτος, σχεδιάζει να επεκτείνει περαιτέρω την κάλυψή της σε Αφρική και Νότια Αμερική, καθώς και Ασία - περιοχές του κόσμου όπου η κάλυψη του διαδικτύου είναι πιο αποσπασματική.

«Οι τιμές της μπορεί να είναι πολύ υψηλές για πολλά νοικοκυριά στην Αφρική», λέει ο Κρις Χολ. «Αλλά θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύνδεση σχολείων και νοσοκομείων σε απομακρυσμένες περιοχές εκεί».

Πώς το Starlink βοηθά στην Ουκρανία;

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στην Ουκρανία, έχουν κλείσει τις ουκρανικές υπηρεσίες διαδικτύου και έχουν προσπαθήσει να αποκλείσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Έλον Μασκ έκανε διαθέσιμο το Starlink στην Ουκρανία αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής. Περίπου 15.000 σετ δορυφορικών πιάτων και router του Starlink έχουν αποσταλεί στη χώρα.

«Το Starlink κράτησε τα πράγματα σε λειτουργία, όπως δημόσιες υπηρεσίες και κυβέρνηση», λέει ο Κρις Χολ. «Οι Ρώσοι δεν έχουν βρει τρόπο να το απενεργοποιήσουν».

Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις το χρησιμοποιούν για επικοινωνία - για παράδειγμα, μεταξύ του αρχηγείου και των στρατευμάτων στο πεδίο», λέει η Δρ Μαρίνα Μίνον, ερευνήτρια αμυντικών σπουδών στο Kings College του Λονδίνου.

«Τα σήματά του δεν μπορούν να μπλοκαριστούν όπως τα συνηθισμένα ραδιοσήματα και χρειάζονται μόνο 15 λεπτά για να εγκατασταθεί το κιτ».

Το Starlink δημιουργεί διαστημικά συντρίμμια;

Η τοποθέτηση δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα, λέει ο Sa'id Mosteshar.

«Οι δορυφόροι θα μπορούσαν να χτυπήσουν άλλα σκάφη και να δημιουργήσουν θραύσματα και αυτά, με τη σειρά τους, να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά όταν πετούν με υψηλές ταχύτητες».

Πρόσφατα υπήρξε ένας αριθμός παρ' ολίγον ατυχημάτων που αφορούσαν τους δορυφόρους Starlink, συμπεριλαμβανομένων παρ' ολίγον ατυχημάτων με τον διαστημικό σταθμό της Κίνας.

Οι δορυφόροι του Starlink δημιουργούν επίσης προβλήματα στους αστρονόμους.

Κατά την ανατολή και τη δύση του ήλιου, μπορεί να φαίνονται με γυμνό μάτι επειδή ο ήλιος αντανακλά στα φτερά τους.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ραβδώσεις στις εικόνες των τηλεσκοπίων, επισκιάζοντας τη θέα των άστρων και των πλανητών.

«Οι αστρονόμοι είδαν τα προβλήματα νωρίς», λέει ο καθηγητής Mosteshar. «Ήταν οι πρώτοι που διαμαρτυρήθηκαν».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχθηκε την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα

Διεθνή / Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχθηκε την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα

«Σημαντική η στήριξη του βασιλιά Κάρολου για τον ουκρανικό λαό», τόνισε η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας στην βασίλισσα Καμίλα - Με τον Κάρολο ασθενή η Καμίλα παίρνει τα ηνία του βασιλικού οίκου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το παλάτι διαψεύδει τις θεωρίες συνωμοσίας για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον: Η πριγκίπισσα αναρρώνει και είναι καλά

Διεθνή / Το παλάτι διαψεύδει τις θεωρίες συνωμοσίας για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον: Η πριγκίπισσα αναρρώνει και είναι καλά

Με νέες δηλώσεις το παλάτι του Κένσινγκτον υποστηρίζει πως η πριγκίπισσα είναι καλά και θα επιστρέψει στα βασιλικά καθήκοντα τον προκαθορισμένο χρόνο, δηλαδή μετά το Πάσχα - Πρώτη δημόσια εμφάνιση του πρίγκιπα Ουίλιαμ μετά τα βραβεία BAFTA, στις 18 Φεβρουαρίου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ