Στα «ύψη» οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου - Άνοδος έως και 24% μετά τη μείωση της ρωσικής παροχής

Στα «ύψη» οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου - Άνοδος έως και 24% μετά τη μείωση της ρωσικής παροχής Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi.
0

Νέα αύξηση σημειώνουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καθώς η Μόσχα μείωσε σημαντικά την παροχή προκαλώντας ανησυχία για ελλείψεις. 

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  (futures) του φυσικού αερίου στη Γηραιά ήπειρο αυξήθηκαν έως και 24%, ποσοστό που έρχεται να προστεθεί στην άνοδο 46% μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Οι περικοπές στην παροχή ρωσικού αερίου έχουν προκαλέσει ήδη συναγερμό με εταιρείες όπως η Eni SpA, η Engie SA και η Uniper SE να επιβεβαιώνουν ότι η προσφορά έχει μειωθεί. 

Η Γερμανία ανέφερε ότι οι μειώσεις της παροχής μέσω του αγωγού Nord Stream έχει «πολιτικά κίνητρα» που στοχεύουν στην αναταραχή των αγορών, αμφισβητώντας ευθέως τη δήλωση της ρωσικής Gazprom ότι η διακοπή οφειλόταν σε τεχνικά ζητήματα.

Η Ευρώπη φοβάται εδώ και μήνες ότι η Ρωσία θα κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πλήξει σημαντικές βιομηχανίες από χημικά εργοστάσια μέχρι χαλυβουργίες σε μια στιγμή που οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν έναν καλπάζοντα πληθωρισμό με αναιμική ανάπτυξη.

Η κίνηση της Μόσχας έρχεται καθώς ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι βρίσκονται σήμερα στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΗΠΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

«Η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που ορίζονται στην κοινή δήλωση, όπως και η ΕΕ τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΗΠΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ

Διεθνή / Γαλλία: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών - «Δεν δεχόμαστε μαθήματα σχετικά με την βία»

«Αρνούμαστε οποιαδήποτε εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τον θάνατο του ακροδεξιού Κεντέν Ντεράνκ
THE LIFO TEAM