To Spiegel θυμήθηκε την «αποβίβαση» των Τούρκων στην Κύπρο

To Spiegel θυμήθηκε την «αποβίβαση» των Τούρκων στην Κύπρο Facebook Twitter
13

Τώρα που η κρίση ταρακούνησε την Κύπρο το περιοδικό Spiegel θυμήθηκε και πάλι την Πράσινη Γραμμή και τα εδάφη από την άλλη πλευρά, σημειώνοντας ότι κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ, εκτός της Τουρκίας.

Για τα κατεχόμενα αναφέρει ότι χωρίς τα χρήματα της Άγκυρας δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν, καθώς, αντίθετα με την έκρηξη ευμάρειας που έφερε στο νότο το ευρώ, στο βορρά η οικονομία παρέμεινε στάσιμη.

Ως παράδειγμα της απομόνωσης του Βορρά το Spiegel αναφέρει ακόμη και το ότι αν οι πολίτες από τα κατεχόμενα θέλουν να φάνε ένα χάμπουργκερ, θα πρέπει να πάνε στο νότο αφού μόνο εκεί έχει καταστήματα η McDonalds. Και αν τουρίστες θελήσουν να επισκεφθούν το βόρειο τμήμα θα πρέπει να πάρουν τα διαβατήρια τους.  

 «Τώρα όμως που η Κύπρος έχει βυθιστεί σε κρίση, η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και η Τουρκία αναπτύσσεται, η ισορροπία δυνάμεων θα μπορούσε να αλλάξει», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, κάνοντας λόγο για το πρώτο ταμπού που έσπασε στην απόφαση του Αναστασιάδη να ανοίξει καζίνο και στο νότο για να φέρει έσοδα.

Για την τουρκική εισβολή του 1974 τη περιοδικό «διακριτικά» γράφει ότι τουρκικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στο νησί όταν η ελληνική χούντα προσπάθησε να καταλάβει την κυρίαρχη Κύπρο.

 «Οι Έλληνες Κύπριοι καλούν το Βορρά μόνο "κατεχόμενα εδάφη" και βλέπουν τον Νότο ως το ελεύθερο τμήμα της χώρας» γράφει το περιοδικό παρομοιάζοντας, κατά κάποιο τρόπο, την κατάσταση με το τείχος στο Βερολίνο σε ό,τι αφορά στα διαβατήρια.

Για τα κατεχόμενα που ονομάζει «Βόρεια Κύπρο» το Spiegel γράφει ότι οι κάτοικοι τους λένε πως οι νότιοι είχαν σηκώσει τη μύτη ψηλά. Ως απόδειξη φέρνουν σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το «όχι» στο δημοψήφισμα Αναν το 2004. «Θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για την επανένωση που δεν θέλησαν οι Ελληνοκύπριοι. Τρείς στους τέσσερις το απέρριψαν».

Προς το τέλος αναφέρονται οι τελευταίες εξελίξεις και η πρόταση Νταβούτογλου για συνεκμετάλλευση του αερίου.

Όλο το νόημα πάντως βρίσκεται σε μια φράση στην εισαγωγή του άρθρου: «Τώρα, η κρίση του ευρώ θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα.»

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM