SPD: Διαγράφει τον Γκέρχαρντ Σρέντερ από τους «μεγάλους σοσιαλδημοκράτες» - Λόγω των δεσμών με Μόσχα

SPD: Διαγράφει τον Γκέρχαρντ Σρέντερ από τους «μεγάλους σοσιαλδημοκράτες» - Λόγω των δεσμών με Μόσχα Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) διέγραψε τον πρώην καγκελάριο και αρχηγό του από τον κατάλογο των «μεγάλων σοσιαλδημοκρατών», λόγω της στάσης του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και της άρνησής του να αποσυρθεί από τις θέσεις του στις κρατικές ρωσικές εταιρίες ενέργειας.

Σύμφωνα με την ηγεσία του κόμματος, "το όνομα του Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν ταιριάζει με την παρούσα συγκυρία" και για αυτό διεγράφη από τη λίστα με τους 34 μεγάλους σοσιαλδημοκράτες που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του κόμματος.

Τώρα πλέον, οι «μεγάλοι σοσιαλδημοκράτες" είναι 33. Το κόμμα απέσυρε ακόμη και τις κούπες με το όνομα και το πρόσωπο του πρώην καγκελάριου από το κατάστημα με τα αναμνηστικά αντικείμενα του SPD.

Η ηγεσία του SPD έχει επανειλημμένα καλέσει τον Γκέρχαρντ Σρέντερ να παραιτηθεί από τις θέσεις του στις ρωσικές εταιρίες των αγωγών Nord Stream 1 και 2 και στη Rosneft, ενώ χθες το ζήτησε ευθέως και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι κάποιος που υπήρξε καγκελάριος παραμένει δεσμευμένος και μετά το τέλος της θητείας του.

Σημειώνεται πως Ευρωπαίοι πρώην ηγέτες- της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας- ανάμεσα σε εκείνους που παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στα συμβούλια κορυφαίων ρωσικών εταιρειών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή Ουκρανία. Όμως, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς.

Ο Σρέντερ, φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι γνώριμο πρόσωπο στα συμβούλια κάποιων εκ των κορυφαίων εταιρειών, ανάμεσά τους η Rosneft, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός. Είναι πρόεδρος της επιτροπής των μετόχων στον Nord Stream 2, την εταιρεία στην οποία ανήκει ο νέος αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως τη Γερμανία, που το Βερολίνο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σταματά. Επίσης, έχει προσκληθεί στο συμβούλιο της Gazprom, του ρωσικού μεγαθηρίου φυσικού αερίου, που είναι η μητρική εταιρεία της Nord Stream 2.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Διεθνή / Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς»
LIFO NEWSROOM
Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM