Σουπερμάρκετ στη Βρετανία καθιερώνει «φιλικές ώρες» για όσους πάσχουν από αυτισμό

Σουπερμάρκετ στη Βρετανία καθιερώνει «φιλικές ώρες» για όσους πάσχουν από αυτισμό Facebook Twitter
0

Μια «ήσυχη ώρα», προκειμένου να βοηθήσει τους αυτιστικούς πελάτες οι οποίοι ενοχλούνται από το φως και τον θόρυβο, καθιερώνει μια βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ. 

Για μια ώρα, από τις εννιά ως τις δέκα το πρωί κάθε Σάββατο, τα φώτα θα χαμηλώνουν και η ειδοποίηση ήχου στα ταμεία του σουπερμάρκετ θα σταματά. Αυτό θα συμβαίνει και στα 439 καταστήματα της εταιρίας Μorissons σε  όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η βρετανική Εθνική Ένωση Αυτισμού δήλωσε πως η ενέργεια είναι ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση. 

Σε αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει προχωρήσει και η αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών The Entertainer. Την πρώτη ώρα λειτουργίας κάθε Σάββατο τα καταστήματα κλείνουν τη μουσική, προκειμένου να δημιουργήσουν μια πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα για τα παιδιά με αυτισμό. 

Σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες -αλλά όχι στο εύρος των δύο προηγούμενων- έχουν προχωρήσει και άλλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Μεγάλη Βρετανία. 

Η Morrisons έχει ήδη πραγματοποιήσει δοκιμαστικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε τρία καταστήματα της. Η Άντζελα Γκρέι, η οποία είναι μητέρα αυτιστικού παιδιού και είχε επισκεφτεί ένα από τα καταστήματα, είπε πως υπήρχε «πραγματική διαφορά». 

Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, θα υπάρχουν πινακίδες που θα πληροφορούν τους υπόλοιπους πελάτες πως αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο ήρεμου περιβάλλοντος. 

Οι γονείς με αυτιστικά παιδιά φαίνεται πως καλωσορίζουν την πρωτοβουλία. Η Σαρλοτ Κινγκ, μητέρα ενός τρίχρονου αγοριού που ερευνάται το αν πάσχει από αυτισμό, θεωρεί «καταπληκτική» την πρωτοβουλία τόσο για ενήλικες αυτιστικούς όσο και για γονείς με παιδιά που πάσχουν από την ασθένεια. 

«Αποφεύγω να πάρω το γιο μου μαζί σε εμπορικά κέντρα. Τον ενοχλεί ο θόρυβος και τα δυνατά φώτα. Δεν μπορεί να τα αντέξει. Φαίνεται σαν να είμαι η κακή μητέρα ενός άτακτου παιδιού» λέει. «Οι γονείς θα αισθάνονται πιο χαλαροί ξέροντας πως υπάρχουν εκεί άνθρωποι που τους καταλαβαίνουν και δεν τους κρίνουν. Θα βοηθήσει στο να μειωθεί το άγχος για όλους». 

Για την 61χρονη Τζούλι Τίλμους που πάσχει από αυτισμό η επίσκεψη σε σουπερμάρκετ ήταν πάντα μια οδυνηρή εμπειρία. «Ο ήχος από τα καρότσια, τα ταμεία, η μουσική, δεν μπορείς να σκεφτείς. Αποφεύγω να πάω σε μεγάλα σουπερμάρκετ». Θεωρεί πως «η πρωτοβουλία της Morrisons είναι αξιέπαινη, όμως μια ώρα δεν αρκεί». 

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αυτισμού υπάρχουν 700.000 άνθρωποι με κάποια μορφή αυτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν, ακούν και νιώθουν τον κόσμο διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Συνήθως με ένα πολύ πιο έντονο τρόπο». 

 

 Με πληροφορίες από ΒΒC 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM
Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Διεθνή / Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Η Κέιτλιν Τζένερ αποκάλυψε ότι το ανανεωμένο αμερικανικό διαβατήριό της εκδόθηκε με ανδρική ένδειξη φύλου, παρότι τα έγγραφά της είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια, και ότι ζήτησε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να πάρει απάντηση. Η υπόθεση φωτίζει πώς η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τα διαβατήρια αγγίζει ακόμη και τρανς πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει.
THE LIFO TEAM
Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός πορνοστάρ υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM