Σουπερμάρκετ στη Βρετανία καθιερώνει «φιλικές ώρες» για όσους πάσχουν από αυτισμό

Σουπερμάρκετ στη Βρετανία καθιερώνει «φιλικές ώρες» για όσους πάσχουν από αυτισμό Facebook Twitter
0

Μια «ήσυχη ώρα», προκειμένου να βοηθήσει τους αυτιστικούς πελάτες οι οποίοι ενοχλούνται από το φως και τον θόρυβο, καθιερώνει μια βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ. 

Για μια ώρα, από τις εννιά ως τις δέκα το πρωί κάθε Σάββατο, τα φώτα θα χαμηλώνουν και η ειδοποίηση ήχου στα ταμεία του σουπερμάρκετ θα σταματά. Αυτό θα συμβαίνει και στα 439 καταστήματα της εταιρίας Μorissons σε  όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η βρετανική Εθνική Ένωση Αυτισμού δήλωσε πως η ενέργεια είναι ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση. 

Σε αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει προχωρήσει και η αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών The Entertainer. Την πρώτη ώρα λειτουργίας κάθε Σάββατο τα καταστήματα κλείνουν τη μουσική, προκειμένου να δημιουργήσουν μια πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα για τα παιδιά με αυτισμό. 

Σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες -αλλά όχι στο εύρος των δύο προηγούμενων- έχουν προχωρήσει και άλλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Μεγάλη Βρετανία. 

Η Morrisons έχει ήδη πραγματοποιήσει δοκιμαστικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε τρία καταστήματα της. Η Άντζελα Γκρέι, η οποία είναι μητέρα αυτιστικού παιδιού και είχε επισκεφτεί ένα από τα καταστήματα, είπε πως υπήρχε «πραγματική διαφορά». 

Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, θα υπάρχουν πινακίδες που θα πληροφορούν τους υπόλοιπους πελάτες πως αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο ήρεμου περιβάλλοντος. 

Οι γονείς με αυτιστικά παιδιά φαίνεται πως καλωσορίζουν την πρωτοβουλία. Η Σαρλοτ Κινγκ, μητέρα ενός τρίχρονου αγοριού που ερευνάται το αν πάσχει από αυτισμό, θεωρεί «καταπληκτική» την πρωτοβουλία τόσο για ενήλικες αυτιστικούς όσο και για γονείς με παιδιά που πάσχουν από την ασθένεια. 

«Αποφεύγω να πάρω το γιο μου μαζί σε εμπορικά κέντρα. Τον ενοχλεί ο θόρυβος και τα δυνατά φώτα. Δεν μπορεί να τα αντέξει. Φαίνεται σαν να είμαι η κακή μητέρα ενός άτακτου παιδιού» λέει. «Οι γονείς θα αισθάνονται πιο χαλαροί ξέροντας πως υπάρχουν εκεί άνθρωποι που τους καταλαβαίνουν και δεν τους κρίνουν. Θα βοηθήσει στο να μειωθεί το άγχος για όλους». 

Για την 61χρονη Τζούλι Τίλμους που πάσχει από αυτισμό η επίσκεψη σε σουπερμάρκετ ήταν πάντα μια οδυνηρή εμπειρία. «Ο ήχος από τα καρότσια, τα ταμεία, η μουσική, δεν μπορείς να σκεφτείς. Αποφεύγω να πάω σε μεγάλα σουπερμάρκετ». Θεωρεί πως «η πρωτοβουλία της Morrisons είναι αξιέπαινη, όμως μια ώρα δεν αρκεί». 

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αυτισμού υπάρχουν 700.000 άνθρωποι με κάποια μορφή αυτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν, ακούν και νιώθουν τον κόσμο διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Συνήθως με ένα πολύ πιο έντονο τρόπο». 

 

 Με πληροφορίες από ΒΒC 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM