Η κυβέρνηση της Σουηδίας, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ποινικοποιήσει τα τεστ παρθενίας.
Πηγές ανέφεραν στο AFP πως το κυβερνών κόμμα της Σουηδίας, σκοπεύει να ποινικοποιήσει τα τεστ παρθενίας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την προστασία των νεαρών κοριτσιών και των γυναικών που κινδυνεύουν από τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής».
Σε περιπτώσεις εντοπισμού «ελέγχων παρθενίας», «πιστοποιητικών παρθενίας» αλλά και χειρουργικών επεμβάσεων αποκατάστασης του υμένα, θα επιβάλλει ποινικές κυρώσεις.
Η εξέταση που πραγματοποιείται στον υμένα μίας γυναίκας για να διαπιστωθεί αν είναι παρθένα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν έχει καμία επιστημονική βάση και συνιστά παραβίαση της σεξουαλικής πληρότητας των γυναικών.
Μάλιστα το 2018, ο Οργανισμός είχε ζητήσει την κατάργηση αυτού του είδους εξέτασης το 2018. «Αυτές οι προτάσεις στοχεύουν στο να καταστήσουν αυτές τις πράξεις αξιόποινες και να επιτρέψουν την καταδίκη των δραστών τους, κάτι που δεν ισχύει σήμερα» στη Σουηδία, τόνισε η κυβερνητική υπηρεσία Socialstyrelsen.
Οι συγκεκριμένες πράξεις τιμωρούνται επί του παρόντος μόνο με πειθαρχικές κυρώσεις κατά επαγγελματιών υγείας που τις διενεργούν. Σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, τα τεστ παρθενίας, πιστοποιητικά και οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν είναι συνηθισμένα στη Σουηδία, κάτι που μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη μεγάλη έλλειψη αναφορών αυτών των πρακτικών, ωστόσο επισημαίνει ότι αυτές οι γυναίκες περνούν ορισμένες φορές αυτό το είδος ελέγχου σε ξένες χώρες.
Τα αποκαλούμενα εγκλήματα τιμής καλύπτουν κάθε μορφή βίας κατά κοριτσιών και γυναικών στο όνομα των παραδοσιακών κωδίκων τιμής, η οποία διαπράττεται, μεταξύ άλλων, από μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με τον ορισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο ΟΗΕ διευκρινίζει ότι η βία στο όνομα της «τιμής» περιλαμβάνει, ειδικότερα, τη διενέργεια τεστ παρθενίας.
«Αυτό που είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό της καταπίεσης που συνδέεται με την τιμή είναι η συλλογική της πτυχή, όπου η σεξουαλικότητα μιας γυναίκας γίνεται αντιληπτή ως ζήτημα που αφορά ολόκληρη την οικογένεια», δήλωσε η υπουργός Ισότητας Νίνα Λάρσον στις 22 Απριλίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όταν παρουσίασε το έργο της κυβέρνησης. «Αυτό αποτελεί σοβαρή επίθεση στην προσωπική ακεραιότητα των γυναικών και των κοριτσιών».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ και η υπουργός Ισότητας Νίνα Λάρσον προτείνουν να τεθούν σε ισχύ αυτές οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις την 1η Δεκεμβρίου 2025.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP