Σουηδία: Η κυβέρνηση προτείνει την ποινικοποίηση των τεστ παρθενίας

Η κυβέρνηση της Σουηδίας προτείνει την ποινικοποίηση των τεστ παρθενίας Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου / Unsplash
0

Η κυβέρνηση της Σουηδίας, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ποινικοποιήσει τα τεστ παρθενίας.

Πηγές ανέφεραν στο AFP πως το κυβερνών κόμμα της Σουηδίας, σκοπεύει να ποινικοποιήσει τα τεστ παρθενίας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την προστασία των νεαρών κοριτσιών και των γυναικών που κινδυνεύουν από τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής».

Σε περιπτώσεις εντοπισμού «ελέγχων παρθενίας», «πιστοποιητικών παρθενίας» αλλά και χειρουργικών επεμβάσεων αποκατάστασης του υμένα, θα επιβάλλει ποινικές κυρώσεις.

Η εξέταση που πραγματοποιείται στον υμένα μίας γυναίκας για να διαπιστωθεί αν είναι παρθένα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν έχει καμία επιστημονική βάση και συνιστά παραβίαση της σεξουαλικής πληρότητας των γυναικών.

Μάλιστα το 2018, ο Οργανισμός είχε ζητήσει την κατάργηση αυτού του είδους εξέτασης το 2018. «Αυτές οι προτάσεις στοχεύουν στο να καταστήσουν αυτές τις πράξεις αξιόποινες και να επιτρέψουν την καταδίκη των δραστών τους, κάτι που δεν ισχύει σήμερα» στη Σουηδία, τόνισε η κυβερνητική υπηρεσία  Socialstyrelsen.

Οι συγκεκριμένες πράξεις τιμωρούνται επί του παρόντος μόνο με πειθαρχικές κυρώσεις κατά επαγγελματιών υγείας που τις διενεργούν. Σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, τα τεστ παρθενίας, πιστοποιητικά και οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν είναι συνηθισμένα στη Σουηδία, κάτι που μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη μεγάλη έλλειψη αναφορών αυτών των πρακτικών, ωστόσο επισημαίνει ότι αυτές οι γυναίκες περνούν ορισμένες φορές αυτό το είδος ελέγχου σε ξένες χώρες.

Τα αποκαλούμενα εγκλήματα τιμής καλύπτουν κάθε μορφή βίας κατά κοριτσιών και γυναικών στο όνομα των παραδοσιακών κωδίκων τιμής, η οποία διαπράττεται, μεταξύ άλλων, από μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με τον ορισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο ΟΗΕ διευκρινίζει ότι η βία στο όνομα της «τιμής» περιλαμβάνει, ειδικότερα, τη διενέργεια τεστ παρθενίας.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό της καταπίεσης που συνδέεται με την τιμή είναι η συλλογική της πτυχή, όπου η σεξουαλικότητα μιας γυναίκας γίνεται αντιληπτή ως ζήτημα που αφορά ολόκληρη την οικογένεια», δήλωσε η υπουργός Ισότητας Νίνα Λάρσον στις 22 Απριλίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όταν παρουσίασε το έργο της κυβέρνησης. «Αυτό αποτελεί σοβαρή επίθεση στην προσωπική ακεραιότητα των γυναικών και των κοριτσιών».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ και η υπουργός Ισότητας Νίνα Λάρσον προτείνουν να τεθούν σε ισχύ αυτές οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις την 1η Δεκεμβρίου 2025.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM