Σουηδία: Η κυβέρνηση χαλαρώνει τα μέτρα για τους ηλικιωμένους - «Δεν χρειάζεται πλέον απομόνωση»

Σουηδία: Η κυβέρνηση χαλαρώνει τα μέτρα για τους ηλικιωμένους - «Δεν χρειάζεται πλέον απομόνωση» Facebook Twitter
Σουηδία: Η κυβέρνηση χαλαρώνει τα μέτρα για τους ηλικιωμένους (EPA)
0

Οι ηλικιωμένοι Σουηδοί δεν χρειάζεται πλέον να απομονώνονται λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης. 

Η κίνηση αυτή υποδεικνύει τον χαμηλότερο ρυθμό μολύνσεων από COVID σε σχέση με την άνοιξη αλλά και έναν αυξανόμενο απολογισμό προβλημάτων ψυχικής υγείας στους ηλικιωμένους της χώρας, ως τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από τις νέες συστάσεις.

«Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας αποφάσισε πως οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ομάδες ειδικού κινδύνου θα υπόκεινται στις ίδιες συστάσεις όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.

Συνολικά, οι θάνατοι από COVID-19 είναι πολλαπλάσιοι από αυτούς που καταγράφονται στις γειτονικές της χώρες, αλλά λιγότεροι σε σχέση με ορισμένες χώρες που υιοθέτησαν αυστηρότερους περιορισμούς, όπως η Ισπανία και η Βρετανία.

Μέχρι τώρα, οι πολίτες άνω των 70 ετών καλούνταν να αποφεύγουν τη σωματική επαφή και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μην πλησιάζουν καταστήματα και άλλους δημόσιους χώρους, μέτρα τα οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους μείωσαν τα ποσοστά μόλυνσης αλλά είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία πολλών ηλικιωμένων.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι με χαμηλότερους ρυθμούς μόλυνσης, καλύτερη γνώση για τη διαχείριση της ασθένειας και ένα σύστημα υγείας που δεν βρίσκεται πλέον υπό την πίεση την οποία αντιμετώπιζε την άνοιξη, οι ηλικιωμένοι θα μπορούν τώρα να ακολουθήσουν τις γενικές οδηγίες που ισχύουν για όλους τους Σουηδούς.

Αυτές περιλαμβάνουν την αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, την παραμονή στο σπίτι με τις πρώτες ενδείξεις ασθένειας και τη διατήρηση κοινωνικής απόστασης. Όμως η Χάλενγκρεν προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει μια επιστροφή στην ομαλότητα.

«Η καθημερινότητα δεν μπορεί να είναι όπως ήταν πριν από την πανδημία», είπε. «Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να ζούμε, που δεν είναι απλώς να επιβιώνουμε».

Η κίνηση για τη χαλάρωση των περιορισμών που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους έρχεται καθώς πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη επαναφέρουν περιορισμούς προκειμένου να αναχαιτίσουν την αύξηση των μολύνσεων, όμως η Υπηρεσία Υγείας έχει πει ότι δεν βλέπει ενδείξεις ενός νέου κύματος στη Σουηδία.

Η Σουηδία έχει ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στην καταπολέμηση της πανδημίας, δίνοντας το βάρος σε εθελοντικά μέτρα για την προώθηση της κοινωνικής απόστασης, αν και απομόνωσε τους οίκους ευγηρίας έπειτα από τα υψηλά επίπεδα θανάτων που καταγράφηκαν μεταξύ των ενοίκων τους.

Ο αριθμός των νέων περιστατικών μόλυνσης στη σκανδιναβική χώρα αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, αν και παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα αναλογικά με τον πληθυσμό σε σχέση με πολλές χώρες στην Ευρώπη, όπου καθημερινά καταγράφονται νέα ρεκόρ.

Στη Σουηδία έχουν καταγραφεί συνολικά περίπου 107.000 περιστατικά μόλυνσης, εκ των οποίων περίπου 5.900 θάνατοι. Κατέγραψε 975 νέες μολύνσεις χθες, Τετάρτη, και επτά επιπλέον θανάτους, πολύ πιο κάτω απ' ό,τι την περίοδο της κορύφωσης την άνοιξη, αλλά και αρκετά πιο πάνω απ΄ό,τι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM