Σομαλία: Σχεδόν 6 εκατ. άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας

Σομαλία: Σχεδόν 6 εκατ. άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο ΟΗΕ σήμανε συναγερμό για την κατάσταση στη Σομαλία, που χρήζει άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εχθές, απηύθυνε δημόσια έκκληση για δωρεές αξίας 1,43 δισεκ. δολαρίων προκειμένου να συνδράμει σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών το 2025 αφορά συγκεκριμένα 5,98 εκατομμύρια ανθρώπους , οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη. Ανάμεσά τους, βρίσκονται 3,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι στο Κέρας της Αφρικής, που πλήττεται ακόμη, από την εξέγερση ισλαμιστών,  τις πρόσφατες κλιματικές καταστροφές και τις χρόνιες πολιτικές διενέξεις.

Εντούτοις, δεδομένης της έλλειψης χρηματοδότησης για τις ανθρωπιστικές ανάγκες, η έκκληση για δωρεές 1,43 δισεκ. δολαρίων θα επιτρέψει να προσφερθεί βοήθεια σε μόλις 4,6 εκατομμύρια από τους πιο ευάλωτους Σομαλούς.

«Η Σομαλία συνεχίζει να αντιμετωπίζει περίπλοκη και παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση που τροφοδοτούν οι συγκρούσεις, η ανασφάλεια, η φτώχεια, οι γενικευμένοι εκτοπισμοί, τα κλιματικά σοκ, οι επιδημίες και η έλλειψη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισε πως τουλάχιστον 4,4 εκατ. άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και 1,6 εκατ. παιδιά ενδέχεται να έχουν αρχίσει να υφίστανται οξύ υποσιτισμό ως τον Ιούλιο.

Το σχέδιο τονίζει ιδιαίτερα τους κινδύνους εξαιτίας των κλιματικών καταστροφών που ενισχύει η υπερθέρμανση του πλανήτη, ιδίως τον αντίκτυπο που έχει στη γεωργία η εναλλαγή ξηρασιών και πλημμυρών.

«Οι Σομαλοί ακόμη συνέρχονται από την ιστορική ξηρασία του 2020 και του 2023 και τις πλημμύρες στα τέλη του 2023 και στα μέσα του 2024» καθώς η χώρα «ίσως οδεύει για ακόμη μια φορά σε νέα ξηρασία τις επόμενες σεζόν», προειδοποιεί το σχέδιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM