Σομαλία: Εντείνονται οι συγκρούσεις- Τουλάχιστον 11 νεκροί και 50.000 εκτοπισμένοι σε μάχες

Σομαλία: Εντείνονται οι συγκρούσεις- Τουλάχιστον 11 νεκροί και 50.000 εκτοπισμένοι σε μάχες Facebook Twitter
0

Συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες πιστές στις αρχές δύο ημιαυτόνομων περιοχών της Σομαλίας αυτή την εβδομάδα είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι και να εκτοπιστούν 50.000 άλλοι, γνωστοποίησε χθες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας φόβους περί κλιμάκωσης της βίας.


Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στις ημιαυτόνομες περιοχές Πούντλαντ από τη μια και Γκαλμουντούγκ από την άλλη εντείνονται. Οι δύο πλευρές μάχονται στην πόλη Γκαλκάγιο, η οποία είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες πιστές στις δύο περιοχές.


«Η ένοπλη βία επιδείνωσε την ήδη εύθραυστη ανθρωπιστική κατάσταση (...) ειδικά για τους εσωτερικά εκτοπισμένους, οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν υπό αξιοθρήνητες συνθήκες, σε πρόχειρα καταλύματα», τόνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.


Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, που επικαλέστηκαν τοπικούς αξιωματούχους, οι νεκροί στις συγκρούσεις μέχρι τώρα είναι τουλάχιστον 11.


Ο Χίρσι Γιούσουφ Μπαρέ, δήμαρχος της πόλης Γκαλκάγιο, είπε ότι τρία μέλη των παραστρατιωτικών της Γκαλμουντούγκ σκοτώθηκαν την Πέμπτη και άλλα πέντε τραυματίστηκαν.


Η διένεξη ξέσπασε λόγω των σχεδίων μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης από το βόρειο τμήμα του Γκαλκάγιο, η οποία έχει ταχθεί με τις αρχές του Πούντλαντ, να χτίσει στο νότιο τμήμα της πόλης, κατά τον ίδιο.


«Το Πούντλαντ θέλει να χτίσει σε τμήματα του νότιου Γκαλκάγιο διά της βίας και αυτό είναι μια επιθετική ενέργεια που δεν θα ανεχθούμε», ανέφερε. «Τα άρματα μάχης του Πούντλαντ μας βομβάρδισαν χθες με τα πυροβόλα τους και αναγκαστήκαμε να ανταποδώσουμε».


Ο ταγματάρχης Μοχάμεντ Ιμπραήμ, ένας αξιωματικός στο Πούντλαντ, είπε ότι οι δυνάμεις του υπέστησαν δύο απώλειες την Πέμπτη. «Το Γκαλμουντούγκ άρχισε τις μάχες. Θα αμυνθούμε», δήλωσε.


Ο εμφύλιος πόλεμος στη Σομαλία κρατάει 25 χρόνια και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε παραστρατιωτικές οργανώσεις οι οποίες πρόσκεινται στις φυλές κι ελέγχουν μεγάλα τμήματα της χώρας είναι συχνές. Εξάλλου στον νότο, δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ανίσχυρη σομαλική κυβέρνηση η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ μάχονται με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rockall: Γιατί ένα βραχώδες νησάκι διχάζει Ευρώπη και Βρετανία

Διεθνή / Rockall: Γιατί ένα βραχώδες νησάκι διχάζει Ευρώπη και Βρετανία

Το Rockall, ένα μικροσκοπικό νησάκι στη μέση του Ατλαντικού, έγινε το τελευταίο «έπαθλο» της Βρετανικής Αυτοκρατορίας - Από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι τις σημερινές διεκδικήσεις για ψάρια και πετρέλαιο, το Rockall εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις και περιπέτειες
LIFO NEWSROOM
Yantar: Το ρωσικό πλοίο-φάντασμα που χαρτογραφεί καλώδια διαδικτύου στην Ευρώπη – Φόβοι για δολιοφθορά

Διεθνή / Yantar: Το ρωσικό πλοίο-φάντασμα που χαρτογραφεί καλώδια διαδικτύου στην Ευρώπη – Φόβοι για δολιοφθορά

Το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Yantar χαρτογραφεί κρίσιμα υποθαλάσσια καλώδια στην Ευρώπη - Ο φόβος δολιοφθοράς και η μυστική μονάδα GUGI που «παίζει» με την παγκόσμια ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Κοντά σε συμφωνία λήξης του πολέμου; - Τι είπε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ

Διεθνή / Γάζα: Κοντά σε συμφωνία λήξης του πολέμου; - Τι είπε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ

Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία ειρήνης για τη Γάζα - Τραμπ, Μπλερ και ΟΗΕ πιέζουν για κατάπαυση του πυρός, αλλά το Ισραήλ επιμένει σε στρατιωτική λύση. Μπορεί να τελειώσει επιτέλους ο πόλεμος;
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Γερμανία: Αναβιώνει ο ναζισμός - Ίσως σκοπεύουν όπως ο Χίτλερ να υποτάξουν την Ευρώπη

Διεθνή / Λαβρόφ για Γερμανία: Αναβιώνει ο ναζισμός - Ίσως σκοπεύουν όπως ο Χίτλερ να υποτάξουν την Ευρώπη

Σε μια ευρεία ομιλία που εκφώνησε το Σάββατο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι απειλές κατά της Ρωσίας από τις δυτικές χώρες γίνονται «όλο και πιο συχνές»
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί: «Δεν θα παραδεχτώ ποτέ την ενοχή μου, για κάτι που δεν έκανα»

Διεθνή / Σαρκοζί: «Δεν θα παραδεχτώ ποτέ την ενοχή μου, για κάτι που δεν έκανα»

Η απονομή χάριτος ισχύει μόνο για μια τελεσίδικη και εκτελεστή απόφαση και, ως εκ τούτου, δεν αποτελεί ενδεχόμενο προς το παρόν, καθώς ο Σαρκοζί έχει ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Διεθνή / Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «οι απειλές χρήσης βίας κατά της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο συχνές», προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «διαψεύσει επανειλημμένα τέτοιες προκλήσεις»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πιέζει με την επίθεσή του στη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι παραμένουν παγιδευμένοι και αντιμετωπίζουν λιμό
LIFO NEWSROOM