Σολτς: «Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει»

Σολτς: «Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει» Facebook Twitter
0

«Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα τον κερδίσει». «Ο Πούτιν υποτίμησε την αποφασιστικότητα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του G7». Αυτά ήταν τα μήνύματα που επέλεξε να στείλει, για άλλη μια φορά, στον κόσμο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με την πρωινή ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία. 

Mε κάθε τρόπο θέλησε να τονίσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος σε αυτόν τον επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία «έχει αποτύχει σε όλους τους στρατηγικούς του στόχους». Κάνοντας μια αναφορά στο «Μαγικό Βουνό», το κλασικό μυθιστόρημα του Τόμας Μαν, το οποίο αναφέρεται σε μια σκοτεινή εποχή λίγο πριν από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι ζούμε ένα τέλος εποχής στην ιστορία, το οποίο σηματοδοτείται από τη ρωσική εισβολή.

«Δεν θα υπάρξει καμία υπαγορευμένη ειρήνη από τον Πούτιν. Δεν θα το δεχθεί η Ουκρανία αλλά ούτε κι εμείς» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι μια πυρηνική δύναμη, η Ρωσία, προσπαθεί να χαράξει νέα σύνορα. «Ο Πούτιν επιθυμεί την επιστροφή σε έναν κόσμο, όπου η ισχύς υποδεικνύει το δίκαιο. Σε έναν κόσμο όπου η ελευθερία, ο αυτοκαθορισμός και η κυριαρχία δεν είναι για όλους».

Στήριξη στην Ουκρανία αλλά όχι κάτι περισσότερο

Ο Γερμανός καγκελάριος θέλησε να επαναλαβάει στο διεθνές ακροατήριο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε και τη Γερμανία σε μια ριζική στροφή στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Εξέφρασε εκ νέου την στήριξη στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά η Γερμανία αποφάσισε να αποστείλει όπλα σε εμπόλεμη περιοχή. 

Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει ευθέως στην έντονη κριτική που ασκείται στη Γερμανία για ολιγωρία στην παροχή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία. Θέλησε μόνο να επαναλάβει ότι η βοήθεια προς το Κίεβο θα συνεχιστεί, χωρίς όμως το «ΝΑΤΟ να μετατραπεί σε εμπόλεμο μέρος» διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια άμεση αντιπαράθεση πυρηνικών δυνάμεων.

Σκληρή κριτική στη Γερμανία από τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών

Nωρίτερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Ουκρανού υπ. Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την μη αποστολή μέχρι τώρα γερμανικών τεθωρακισμένων. «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί είναι τόσο περίπλοκο, αλλά σέβομαι την κατάσταση στη γερμανική κυβέρνηση και ανυπομονώ να δω πώς θα λήξει αυτή η ιστορία», ανέφερε.

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε και από το Νταβός την αμέριστη στήριξη στα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάνοντας επίσης ειδική μνεία και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που διεκδικούν μια μελλοντική θέση στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια. Τέλος, ο Γερμανός καγκελάριος απηύθηνε έκκληση για διεθνή διάλογο και συνεργασία σε έναν κόσμο με πολλούς πόλους και διαφορετικές χώρες και περιοχές με διαφορετικό οικονομικό και δημογραφικό βάρος. Κι όπως είπε: «Δεν υπάρχει καμία απειλή σε αυτό».

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM