Σολτς: «Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει»

Σολτς: «Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει» Facebook Twitter
0

«Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα τον κερδίσει». «Ο Πούτιν υποτίμησε την αποφασιστικότητα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του G7». Αυτά ήταν τα μήνύματα που επέλεξε να στείλει, για άλλη μια φορά, στον κόσμο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με την πρωινή ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία. 

Mε κάθε τρόπο θέλησε να τονίσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος σε αυτόν τον επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία «έχει αποτύχει σε όλους τους στρατηγικούς του στόχους». Κάνοντας μια αναφορά στο «Μαγικό Βουνό», το κλασικό μυθιστόρημα του Τόμας Μαν, το οποίο αναφέρεται σε μια σκοτεινή εποχή λίγο πριν από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι ζούμε ένα τέλος εποχής στην ιστορία, το οποίο σηματοδοτείται από τη ρωσική εισβολή.

«Δεν θα υπάρξει καμία υπαγορευμένη ειρήνη από τον Πούτιν. Δεν θα το δεχθεί η Ουκρανία αλλά ούτε κι εμείς» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι μια πυρηνική δύναμη, η Ρωσία, προσπαθεί να χαράξει νέα σύνορα. «Ο Πούτιν επιθυμεί την επιστροφή σε έναν κόσμο, όπου η ισχύς υποδεικνύει το δίκαιο. Σε έναν κόσμο όπου η ελευθερία, ο αυτοκαθορισμός και η κυριαρχία δεν είναι για όλους».

Στήριξη στην Ουκρανία αλλά όχι κάτι περισσότερο

Ο Γερμανός καγκελάριος θέλησε να επαναλαβάει στο διεθνές ακροατήριο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε και τη Γερμανία σε μια ριζική στροφή στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Εξέφρασε εκ νέου την στήριξη στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά η Γερμανία αποφάσισε να αποστείλει όπλα σε εμπόλεμη περιοχή. 

Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει ευθέως στην έντονη κριτική που ασκείται στη Γερμανία για ολιγωρία στην παροχή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία. Θέλησε μόνο να επαναλάβει ότι η βοήθεια προς το Κίεβο θα συνεχιστεί, χωρίς όμως το «ΝΑΤΟ να μετατραπεί σε εμπόλεμο μέρος» διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια άμεση αντιπαράθεση πυρηνικών δυνάμεων.

Σκληρή κριτική στη Γερμανία από τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών

Nωρίτερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Ουκρανού υπ. Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την μη αποστολή μέχρι τώρα γερμανικών τεθωρακισμένων. «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί είναι τόσο περίπλοκο, αλλά σέβομαι την κατάσταση στη γερμανική κυβέρνηση και ανυπομονώ να δω πώς θα λήξει αυτή η ιστορία», ανέφερε.

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε και από το Νταβός την αμέριστη στήριξη στα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάνοντας επίσης ειδική μνεία και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που διεκδικούν μια μελλοντική θέση στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια. Τέλος, ο Γερμανός καγκελάριος απηύθηνε έκκληση για διεθνή διάλογο και συνεργασία σε έναν κόσμο με πολλούς πόλους και διαφορετικές χώρες και περιοχές με διαφορετικό οικονομικό και δημογραφικό βάρος. Κι όπως είπε: «Δεν υπάρχει καμία απειλή σε αυτό».

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΤΖΕΪ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Προετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ με την κυκλοφορία ενός βιβλίου;

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, μέσω του οποίου αφηγείται τη διαδρομή του από τον Χριστιανισμό στον αθεϊσμό και έπειτα στον Καθολικισμό
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / «Η πλειονότητα των Κουβανών θέλει καπιταλισμό»: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο που διχάζει την Κούβα

Με βίντεο που σατιρίζουν την κρίση και προβάλλουν μια ζωή προνομίων, ο Σάντρο Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις και από τα δύο άκρα της κουβανικής κοινωνίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπό εξέταση από τη Δικαιοσύνη αμφιλεγόμενο διάταγμα του Τραμπ για την υπηκοότητα

Ο Τραμπ υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα, ορίζοντας ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή με προσωρινές βίζες δεν θα θεωρούνται αυτόματα Αμερικανοί πολίτες
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Τραμπ: Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμά του, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το πρώτο επίσημο διάγγελμά του προς το έθνος του, έχοντας υποσχεθεί μια «σημαντική» ενημέρωση για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΑΓΩΓΗ

Διεθνή / «Επιτέλους λογοδοσία»: Ο πρίγκιπας Χάρι χαιρετίζει τις αγωγές κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Αναφέρθηκε σε «συγκλονιστικές ιστορίες» οικογενειών, όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε με «σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» για ανήλικους
THE LIFO TEAM