KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Σκωτία: Για πρώτη φορά η πλειονότητα του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποια θρησκεία

Σκωτία: Για πρώτη φορά η πλειονότητα του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποια θρησκεία Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Η πλειονότητα του πληθυσμού της Σκωτίας δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποια θρησκεία, γεγονός πρωτόγνωρο για ένα έθνος - μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η υπηρεσία απογραφής.

Σύμφωνα με την απογραφή που διεξήχθη το 2022, το 51,1% του πληθυσμού δηλώνει «ότι δεν ανήκει σε κάποια θρησκεία» έναντι αντίστοιχου ποσοστού 36,7% το 2018 και 27,5% το 2001.

Ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνει ότι ανήκει στην Προτεσταντική Εκκλησία της Σκωτίας έχει μειωθεί κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο από το 2001 σε αυτήν την περιοχή με περισσότερους από πέντε εκατομμύρια κατοίκους. Αποτελούν το 20,4% του πληθυσμού. Το ποσοστό όσων δηλώνουν Καθολικοί μειώθηκε από 15,9% σε 13,3%, σε αντίθεση με το ποσοστό που δηλώνουν μουσουλμάνοι, που αυξήθηκε από 1,45% σε 2,2% την τελευταία δεκαετία.

Η ίδια τάση παρατηρείται και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Αγγλία και την Ουαλία, η απάντηση όσων ρωτήθηκαν ότι δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία ήρθε δεύτερη στην τελευταία απογραφή το 2021 με 37,2% σε σύγκριση με 25,2% το 2011. Για πρώτη φορά, κάτω από το μισό (46,2%) του πληθυσμού της Αγγλίας και της Ουαλίας δήλωσαν «χριστιανοί» το 2021.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, το ποσοστό των ατόμων που ισχυρίζονται ότι δεν ανήκει σε καμία θρησκεία αυξήθηκε από 10,1% σε 17,4% την ίδια δεκαετία.

Η τελευταία απογραφή έδειξε ότι οι Καθολικοί υπερτερούν πλέον αριθμητικά των Προτεσταντών, μια ανατροπή ιστορική για αυτήν την επαρχία που δημιουργήθηκε πριν από έναν αιώνα ως προτεσταντικός θύλακας σε ένα καθολικό νησί της Ιρλανδίας και βίωσε διαθρησκευτικές συγκρούσεις.

Διεθνή
0

KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΜΚΟ

Διεθνή / Το Ισραήλ απαγορεύει την πρόσβαση 37 ΜΚΟ στη Γάζα

«Οι οργανώσεις που δεν σεβάστηκαν τους κανόνες που αφορούν την ασφάλεια και τη διαφάνεια θα δουν τις άδειές τους να αναστέλλονται», αναφέρει το ισραηλινό υπουργείο Διασποράς και Καταπολέμησης του Αντισημιτισμού
THE LIFO TEAM
 ΣΑΝΑΕ ΤΑΚΑΙΤΣΙ ΙΑΠΩΝΙΑ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ

Διεθνή / Ιαπωνία: Με την πρωθυπουργό μπροστά, οι βουλεύτριες καταγγέλουν ανισότητα στις τουαλέτες 

Σύμφωνα με το αίτημα, κοντά στην κεντρική αίθουσα της ολομέλειας υπάρχει μόνο μία γυναικεία τουαλέτα με δύο θαλάμους, τη στιγμή που στην Κάτω Βουλή έχουν εκλεγεί 73 γυναίκες
THE LIFO TEAM