Σκάνδαλο Theranos: Ένοχος και στις 12 κατηγορίες για απάτη o Sunny Balwani

Σκάνδαλο Theranos: Ένοχος και στις 12 κατηγορίες για απάτη o Sunny Balwani Facebook Twitter
Φωτ.: Wikipedia
0

Ένοχος και για τις 12 κατηγορίες περί απάτης για το σκάνδαλο Theranos, κρίθηκε το πρώην στέλεχος της εταιρείας, Sunny Balwani.

Ο Balwani, καταδικαστεί και για τις 12 κατηγορίες για απάτη σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον τομέα της υγείας.

Η απόφαση κλείνει το τελευταίο κεφάλαιο του νομικού έπους της υπόθεσης Theranos, σχεδόν οκτώ χρόνια αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την τεχνολογία των αιματολογικών εξετάσεων της εταιρείας startup.

Η καταδίκη του Balwani, ο οποίος κάποια στιγμή επέβλεπε το εργαστήριο Theranos και έβαλε εκατομμύρια προσωπικής περιουσίας στην εταιρεία, είναι πιο αυστηρή από εκείνη της πρώην ερωμένης και συντρόφου του Ελίζαμπεθ Χολμς, η οποία καταδικάστηκε μόνο για 4 από τις 11 κατηγορίες εναντίον της για απάτη, τον Ιανουάριο.

Η Χολμς καταδικάστηκε για εξαπάτηση επενδυτών, αλλά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για εξαπάτηση ασθενών, ενώ ο σύντροφός της καταδικάστηκε για όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τους ασθενείς.

Οι ένορκοι στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια ανακοίνωσαν την απόφαση την Πέμπτη μετά από μια δίκη διάρκειας 13 εβδομάδων που περιέγραψε τον ρόλο του Balwani στην εταιρεία, η οποία υποσχόταν να φέρει επανάσταση στον κόσμο της ιατρικής.

Οι ένορκοι, πέντε άνδρες και επτά γυναίκες, συνεδρίασαν για 32 ώρες πριν εκδώσουν την ετυμηγορία τους σήμερα.

Ο 57χρονος επιχειρηματίας είχε δηλώσει αθώος και τώρα αντιμετωπίζει έως και 20 χρόνια φυλάκιση. Η Χολμς είναι ελεύθερη με εγγύηση και η ανακοίνωση της ποινής της θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου. Η ανακοίνωση της δικής του ποινής στις 15 Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

Το ζευγάρι, συνέταιροι και σύντροφοι, είχαν εμφανιστεί ως πρωτοπόροι που θα ανέτρεπαν τη βιομηχανία των ιατρικών τεστ της εξέτασης αίματος. Σύμφωνα με αυτούς, η δική τους τακτική, θα μπορούσε να ανιχνεύσει περισσότερα από 200 πιθανά προβλήματα υγείας με λίγες μόνο σταγόνες αίματος, μια υπόσχεση που όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ελάχιστη σχέση είχε με την πραγματικότητα.

Η εταιρεία είχε ανέβει στην κορυφή της Silicon Valley με την Χολμς στο τιμόνι και είχε προσελκύσει μεγάλους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των πρώην υπουργών Εξωτερικών Τζορτζ Σουλτς και Χένρι Κίσινγκερ. Στο απόγειό της, η Theranos αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πτωτική της πορεία ξεκίνησε όταν το 2015, όταν αναφορές της Wall Street Journal με τη βοήθεια πληροφοριοδοτών, αποκάλυψαν ότι τα τεστ της εταιρείας είχαν σοβαρές ανακρίβειες και ότι η Theranos εκτελούσε άλλα τεστ χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μεθοδολογία αιμοληψίας και εξωτερικά εργαστήρια.

Καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς παρουσίασαν τον Balwani ως πρόθυμο συνεργό στην απάτη της οποίας ηγήθηκε η Χολμς. Οι δικηγόροι κάλεσαν μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων επενδυτών και στελεχών που είπαν ότι ο Balwani μοιράστηκε ψευδείς οικονομικές προβλέψεις σχετικά με τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

«Ο κ. Balwani δεν είναι θύμα. Αυτός είναι ο δράστης της απάτης», είπε ο εισαγγελέας Τζέφρι Σένκ μετά από τριάμισι  ώρες αγόρευσης.

Οι εισαγγελείς εμφάνισαν επίσης μηνύματα προς την Χολμς, που έδειχναν το πρώην στέλεχος να αναλαμβάνει όλη την ευθύνη. «Είμαι υπεύθυνος για όλα στο Theranos. Όλα ήταν και δικές μου αποφάσεις».

Οι δικηγόροι υπεράσπισης απεικόνισαν τον Balwani ως έναν πιστό στρατιώτη που υπό τις οδηγίες της Χολμς προσπάθησε να σώσει την εταιρεία.

Ο Balwani, ο οποίος γνώρισε την Χολμς όταν εκείνη ήταν 19 ετών και εκείνος 38, έβαλε 15 εκατομμύρια δολάρια από τα δικά του κεφάλαια στη Theranos μεταξύ 2009 και 2011, «επειδή πίστευε στο όραμα της Χολμς», όπως είπαν οι δικηγόροι του.

Διετέλεσε επίσης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας από το 2010 έως το 2016, οπότε και διαλύθηκε.

Στη δική της δίκη, η Χολμς κατηγόρησε τον πρώην συνεργάτη και σύντροφό της για κακοποίηση. Εκείνος αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της.

Οι εισαγγελείς υπογράμμισαν σε όλη τη διάρκεια της δίκης τον αντίκτυπο του σκανδάλου Theranos στον πραγματικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των τεστ που έλεγαν με ανακριβή τρόπο στους ασθενείς ότι είχαν αποβολές ή καρκίνο.

«Η ιστορία του Theranos είναι μια τραγωδία», είπε ο εισαγγελέας κλείνοντας.

Με πληροφορίες των NewYorkTimes/Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ