Σιωπηλή η Σαουδική Αραβία στην εκλογή Μπάιντεν

Σιωπηλή η Σαουδική Αραβία στην εκλογή Μπάιντεν Facebook Twitter
Σιωπηλή η Σαουδική Αραβία στην εκλογή Μπάιντεν (EPA)
0

Η Σαουδική Αραβία, η οποία μπορεί να έχει πολλά περισσότερα να χάσει από τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές σε σχέση με τα άλλα αραβικά κράτη, παρέμεινε σιωπηλή στο άκουσμα της είδησης.

Καθώς άλλα αραβικά κράτη έσπευσαν να συγχαρούν τον επόμενο Δημοκρατικό πρόεδρο, ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δεν σχολίασε για ώρες. Παρόλα αυτά έστειλε θερμά λόγια στον πρόεδρο της Τανζανίας για την επανεκλογή του.

Οι στενοί προσωπικοί δεσμοί του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν με τον Τραμπ επέτρεψαν ώστε να κρατηθεί αιδήμων σιωπή μετά από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τον ρόλο του Ριάντ στον πόλεμο της Υεμένης και την κράτηση γυναικών ακτιβιστριών.

Αυτά τα ζητήματα μπορούν τώρα να γίνουν σημεία τριβής μεταξύ του Μπάιντεν και της Σαουδικής Αραβίας, ενός μεγάλου εξαγωγέα πετρελαίου και αγοραστή όπλων των ΗΠΑ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε στην εκστρατεία του να επανεκτιμήσει τους δεσμούς με το βασίλειο, απαιτώντας περισσότερη λογοδοσία σχετικά με τη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο του Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη και ζητώντας τον τερματισμό της υποστήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης.

«Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από το COVID-19 θα ήταν το BIDEN-20», είχε σχολιάσει στο Twitter ο Σαουδάραβας χρήστης dr Muna, ενώ πολλοί άλλοι απλώς αγνόησαν το αποτέλεσμα τις πρώτες ώρες της εκλογικής μάχης στις ΗΠΑ.

Αν και Ριάντ και Ουάσιγκτον έχουν ισχυρούς δεσμούς, ο κίνδυνος να αλλάξουν τα πράγματα παραμένει.

Η εφημερίδα Okaz της Σαουδικής Αραβίας προσέφερε μια αίσθηση αβεβαιότητας για τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για το βασίλειο.

«Η περιοχή περιμένει ... και προετοιμάζεται ... για το τι θα συμβεί μετά τη νίκη του Μπάιντεν», έγραψε στο πρωτοσέλιδό της.

Το βασίλειο μπορεί να μην χρειάζεται να περιμένει πολύ ωστόσο. Ο Neil Quilliam, συνεργάτης βρετανικού think tank, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα επιδιώξει πιθανώς να δείξει νωρίς τη δυσαρέσκειά της στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Σαουδική ηγεσία ανησυχεί ότι μια κυβέρνηση Μπάιντεν και ένα εχθρικό Κογκρέσο θα πραγματοποιήσουν πλήρη επισκόπηση των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της επανεκτίμησης των αμυντικών δεσμών και ως εκ τούτου πιθανότατα θα κάνουν θετικές κινήσεις προς τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Υεμένη», είπε.

Η Σαουδική Αραβία ήταν ενθουσιώδης υποστηρικτής της πολιτικής Τραμπ για σκληρές κυρώσεις στο περιφερειακό αντίπαλο του Ιράν.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν είπε ότι θα επιστρέψει σε ένα πυρηνικό σύμφωνο του 2015 μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και της Τεχεράνης, μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε όταν ήταν αντιπρόεδρος στη διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Πολιτική πηγή της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι το βασίλειο είχε τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με οποιονδήποτε πρόεδρο, επειδή οι ΗΠΑ είναι χώρα θεσμών και υπάρχει αρκετή θεσμική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - ΗΠΑ είναι βαθιές, βιώσιμες και στρατηγικές και δεν είναι επιρρεπείς σε αλλαγές επειδή αλλάζει ένας πρόεδρος», είπε.

Ο πρίγκιπας από την πλευρά του είχε αρνηθεί ότι διέταξε την δολοφονία Κασόγκι, αλλά το 2019 αναγνώρισε κάποια προσωπική ευθύνη λέγοντας ότι συνέβη ενώ αυτός ήταν στην εξουσία.

Το Ριάντ από την πλευρά του, έχει φυλακίσει οκτώ άτομα για επτά έως 20 χρόνια για την υπόθεση.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουίτζι Μαντζιόνε: Η στιγμή που οι αστυνομικοί τον εντοπίζουν μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Η στιγμή που οι αστυνομικοί τον εντοπίζουν μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Μπράιαν Τόμσον, οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο από τη στιγμή που η αστυνομία εντόπισε τον Λουίτζι Μαντζιόνε σε κατάστημα McDonald’s στην Πενσιλβάνια
LIFO NEWSROOM
Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ διερευνά πιθανή σύνδεση θανάτων με τα εμβόλια

Διεθνή / Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ διερευνά πιθανή σύνδεση θανάτων με τα εμβόλια

«Ο FDA διεξάγει έρευνα σε βάθος σε διάφορες ηλικιακές ομάδες όσον αφορά πιθανούς θανάτους οφειλόμενους στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», σύμφωνα με το υπ. Υγείας
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δίνει προθεσμία λίγων ημερών στον Ζελένσκι για να απαντήσει στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ

Διεθνή / Ο Τραμπ δίνει προθεσμία λίγων ημερών στον Ζελένσκι για να απαντήσει στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ

Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως θα παραχωρήσει στις ΗΠΑ ένα αναθεωρημένο ειρηνευτικό σχέδιο, καθώς ο Ζελένσκι απορρίπτει κατηγορηματικά τις πιέσεις να παραχωρηθούν εδάφη στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM