Σχεδόν 60 νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Σχεδόν 60 νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας	Facebook Twitter
Γάζα/ Φωτ.: EPA
0

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πολλαπλασιάζουν τα πλήγματά τους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου πέντε βομβαρδισμοί, ειδικά αυτός εναντίον σχολείου όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι, σκότωσαν τουλάχιστον 57 ανθρώπους, κατά τις τοπικές αρχές, με φόντο τις επικρίσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον ολοένα βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στις τάξεις των αμάχων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως ο στρατός της χώρας του θα «αυξήσει περαιτέρω την πίεση στη Χαμάς», το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που εξαπέλυσε την επίθεση σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος πλέον διανύει τη 285η ημέρα του.

Η Χαμάς «υφίσταται αυξανόμενη πίεση διότι την χτυπάμε, εξαλείφουμε ανώτερα στελέχη της και χιλιάδες τρομοκράτες. Αυτή ακριβώς είναι η στιγμή για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την πίεση», είπε ο κ. Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι βομβαρδισμοί «απ’ άκρου σ’ άκρο της Λωρίδας της Γάζας» είχαν αποτέλεσμα να καταγραφούν χθες «δεκάδες θάνατοι και τραυματισμοί».

Βομβαρδισμός έγινε «μερικές δεκάδες μέτρα» από κέντρο των Ηνωμένων Εθνών στη Ντέιρ αλ Μπάλα, κοινότητα στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου όπου βρίσκονται πολλοί εκτοπισμένοι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε προχθές Δευτέρα πως παραμένει «απαράδεκτος» ο αριθμός των απωλειών στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, δημοσιοποίησε νεότερους αριθμούς, κάνοντας λόγο για 57 νεκρούς και «δεκάδες» τραυματίες σε πέντε ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τα πλήγματα έγιναν κοντά σε πρατήριο καυσίμων στο Αλ Μαουάσι, κοντά στη Χαν Γιούνις· σε σχολείο που διαχειρίζεται η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ· σε κυκλικό κόμβο στην Μπέιτ Λάχια· σε οίκημα στην Αλ Ζαουάιντα· και σε τζαμί στον καταυλισμό επίσης στον καταυλισμό Νουσέιρατ, απαρίθμησε η Πολιτική Προστασία.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους πως στοχοποίησαν «τρομοκράτες που χρησιμοποιούσαν σχολείο της UNRWA στον τομέα της Νουσέιρατ» και «διοικητή λόχου» του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ «στο δυτικό τμήμα της Χαν Γιούνις».

Διαβεβαίωσαν πως έλαβαν «μέτρα» για να μειωθεί ο κίνδυνος να χτυπηθούν άμαχοι στον βομβαρδισμό του σχολείου και κατηγόρησαν, για νιοστή φορά, τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες, κάτι που η Χαμάς διαψεύδει πάγια.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των μαχών, οι περισσότεροι επανειλημμένα, κατά τη διάρκεια του πολέμου, που διανύει τον δέκατο μήνα του, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Σάββατο, ισραηλινός βομβαρδισμός σκότωσε 92 ανθρώπους στον τομέα του Αλ Μαουάσι, που είχε χαρακτηριστεί πριν από μήνες ασφαλής «ανθρωπιστική ζώνη» και όπου παροτρύνονταν να συγκεντρωθούν οι εκτοπισμένοι Γαζαίοι, στο νότιο τμήμα του θυλάκου. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στοχοποίησε τον Μοχάμεντ Ντέιφ και τον Ράφα Σαλάμα, αντίστοιχα τον αρχηγό του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς και τον επικεφαλής του στη Χαν Γιούνις, που παρουσιάζονται ως «εγκέφαλοι της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM