Απεργία της ΓΣΕΕ

Το σφουγγάρι δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος καθαρισμού των πιάτων - Η εναλλακτική που δίνει νέα έρευνα

Σφουγγάρι ή βούρτσα στην κουζίνα; Νέα έρευνα δείχνει πιο είναι καλύτερο για το (υγιεινό) πλύσιμο πιάτων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα σφουγγάρια κουζίνας γίνονται «ξενιστές» περισσότερων βακτηρίων από τις βούρτσες, σύμφωνα με νέα έρευνα στη Νορβηγία

«Η σαλμονέλα κι άλλα βακτήρια αναπτύσσονται και επιβιώνουν καλύτερα στα σφουγγάρια παρά στις βούρτσες. O λόγος είναι ότι τα σφουγγάρια δεν στεγνώνουν ποτέ» δήλωσε ο Trond Moretro, ερευνητής στο Nofima, ένα νορβηγικό ινστιτούτο έρευνας τροφίμων.

«Ένα και μόνο σφουγγάρι μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων από τον πληθυσμό του πλανήτη Γη» δήλωσε ο Moretro, συγγραφέας της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology.

Και ενώ πολλά βακτήρια δεν είναι επιβλαβή, εκείνα που είναι, όπως η σαλμονέλα, μπορεί να μεταφερθούν από τα σφουγγάρια στα χέρια, σε επιφάνειες της κουζίνας κι άλλα αντικείμενα και να οδηγήσουν, πιθανώς, σε ασθένειες

«Το σφουγγάρι είναι υγρό και συσσωρεύει υπολείμματα τροφής που αποτελούν, επίσης, τροφή για τα βακτήρια, οδηγώντας σε ταχεία ανάπτυξη βακτηρίων» εξήγησε ο ίδιος. 

Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές περισσότερο είναι πως δεν έχει σημασία το πώς ή πόσο συχνά καθαρίζει κανείς το σφουγγάρι. 

«Ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν τα σφουγγάρια τους δεν είχε μεγάλη σημασία όσον αφορά την ανάπτυξη βακτηρίων. Είναι πολύ δύσκολο για τους καταναλωτές να αποφύγουν την ανάπτυξη βακτηρίων στα σφουγγάρια εφόσον αυτά δεν αντικαθίστανται καθημερινά» είπε ο ερευνητής. 

Σφουγγάρι vs βούρτσα

Στο πλαίσιο της έρευνας, συγκεντρώθηκαν τα σφουγγάρια από τις κουζίνες 20 κατοίκων της Πορτογαλίας, αλλά και 35 βούρτσες και 14 σφουγγάρια από άτομα που διαμένουν στη Νορβηγία

Πρωθύστερη έρευνα της ίδιας ομάδας σε 9.966 άτομα διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί σφουγγάρια στις κουζίνες τους, ενώ οι βούρτσες ήταν το κυρίαρχο εργαλείο καθαρισμού μόνο σε Νορβηγία και τη Δανία.

Όλα τα πορτογαλικά σφουγγάρια χρησιμοποιούνταν για το πλύσιμο των πιάτων και 19 από τα 20 χρησιμοποιούνταν πέντε έως έξι φορές την εβδομάδα ή και συχνότερα. Από τις βούρτσες που συλλέχθηκαν στη Νορβηγία, 32 από τις 35 χρησιμοποιήθηκαν πέντε έως έξι φορές την εβδομάδα ή συχνότερα, ενώ μικρότερη ήταν η χρήση των σφουγγαριών. 

Δεν βρέθηκαν παθογόνα βακτήρια στις βούρτσες ή στα σφουγγάρια. Ωστόσο, τα συνολικά επίπεδα βακτηρίων ήταν χαμηλότερα στις χρησιμοποιημένες βούρτσες από ό,τι στα σφουγγάρια. Όταν οι ερευνητές προσέθεσαν το βακτήριο της σαλμονέλας, διαπίστωσαν πως υπήρξε σημαντική μείωση της συγκέντρωσης στις βούρτσες που στέγνωναν το βράδυ. 

Ο χρόνος χρήσης και το καθάρισμα δεν φάνηκε να κάνει σημαντική διαφορά, κάτι που εξέπληξε τους ερευνητές.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι οι βούρτσες, οι οποίες στεγνώνουν μεταξύ των χρήσεων, έχουν μικρότερο αριθμό βακτηρίων.

«Δεδομένου ότι η βούρτσα στεγνώνει πολύ γρήγορα, τα επιβλαβή βακτήρια θα πεθάνουν. Επίσης, οι περισσότερες βούρτσες έχουν λαβή που αποτρέπει την άμεση επαφή του χεριού με πιθανά επιβλαβή βακτήρια, σε αντίθεση με τα σφουγγάρια» σημείωσε ο ερευνητής και κάλεσε τους καταναλωτές να προμηθεύονται αυτές. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Οι γονείς του 40χρονου Τζόελ Κάουτσι, που αφαίρεσε τη ζωή έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, παραδέχονται πως ο γιος τους «ήταν ένα τέρας», που μισούσε τις γυναίκες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ισπανία: Η τέως βασίλισσα Σοφία πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και δήλωσε πως ανυπομονεί να πάει «σπίτι»

Διεθνή / Ισπανία: Η τέως βασίλισσα Σοφία πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και δήλωσε πως ανυπομονεί να πάει «σπίτι»

Η 85χρονη μητέρα του βασιλιά Φελίπε είχε εισαχθεί με ουρολοίμωξη σε νοσοκομείο της Μαδρίτης το βράδυ της περασμένης Τρίτης - «Είμαι πολύ καλά», είπε στους δημοσιογράφους η μεγαλύτερη αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ