Αίσθηση έχει προκαλέσει η στάση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος έπαιζε σκάκι την ώρα που διαδηλωτές πολιορκούσαν το προεδρικό μέγαρο

 

Ενώ οι διαδηλωτές ήταν έξω από το κτίριο, ο Σέρβος πρόεδρος ανέβασε μία φωτογραφία στο Instagram, στην οποία φαινόταν να παίζει σκάκι με τον υπουργό Εσωτερικών, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς. 

 

«Στιγμές χαλαρότητας πριν τον απογευματινό φόρτο εργασίας» έγραψε χαρακτηριστικά. 

 

Περίπου 2.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν νωρίτερα το προεδρικό μέγαρο στο Βελιγράδι, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παραχωρούσε συνέντευξη τύπου για τα χθεσινά επεισόδια στη δημόσια τηλεόραση.

 

Ο Βούτσιτς καταδίκασε την εισβολή των διαδηλωτών στο κτίριο της τηλεόρασης και χαρακτήρισε «φασίστες και κλέφτες» τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που έχουν, όπως είπε, την υποστήριξη της ηγεσίας των Αλβανών του Κοσόβου και την ανοχή των δυτικών χωρών.

 

Οι διαδηλωτές με επικεφαλής τους ηγέτες του συνασπισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για την Σερβία» (SzS), μετά την αποχώρηση τους από το προεδρικό μέγαρο, πραγματοποίησαν πορεία προς την γενική αστυνομική διεύθυνση Βελιγραδίου, όπου κρατούνται εφτά άτομα τα οποία συνελήφθησαν σήμερα, για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

 

Από την διοίκηση της αστυνομίας ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες, δίνοντας διορία εικοσιτέσσερις ώρες για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Μπροστά από το κτήριο της αστυνομίας οι διαδηλωτές έμειναν μέχρι τις 7 το βράδυ και αποχώρησαν ήρεμα. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους πολίτες να συγκεντρωθούν και πάλι αύριο το απόγευμα έξω από την γενική αστυνομική διεύθυνση Βελιγραδίου.

 

Ο Βούτσιτς αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο, αργά το απόγευμα, όταν πλέον οι διαδηλωτές έλυσαν την πολιορκία του κτιρίου και αποχώρησαν.

 

Βγαίνοντας από την κεντρική πύλη και, καθώς κατευθύνονταν προς το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο, χαιρετούσε και χαμογελούσε στους ελάχιστους διαδηλωτές που είχαν μείνει έξω από το προεδρικό και τον αποδοκίμαζαν.