Σεισμός στη Συρία: Ο Άσαντ συμφώνησε να ανοίξουν δύο ακόμη συνοριακά περάσματα

Σεισμός στη Συρία: Ο Άσαντ συμφώνησε να ανοίξουν δύο ακόμη συνοριακά περάσματα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, συμφώνησε να ανοίξουν ακόμη δύο συνοριακά περάσματα ώστε να επιτραπεί η είσοδος μεγαλύτερου όγκου ανθρωπιστικής βοήθειας για τα θύματα του πρόσφατου φονικού σεισμού.

Η απόφαση του Άσαντ ανακοινώθηκε και χαιρετίστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε ότι τα δύο σημεία διέλευσης μεταξύ της Τουρκίας και της βορειοδυτικής Συρίας, στο Μπαμπ αλ-Σαλάμ και στο Αλ Ραέ θα ανοίξουν «για μια αρχική περίοδο τριών μηνών, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας».

Μέχρι τη Δευτέρα, το μοναδικό σημείο εισόδου στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας ήταν το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα.

Προηγούμενες προσπάθειες για το άνοιγμα επιπλέον ανθρωπιστικών οδών είχαν βρει αντίθετες τη Ρωσία και την Κίνα οι οποίες τόνιζαν πως μια τέτοια κίνηση χωρίς τη συγκατάθεση του Άσαντ θα υπονόμευε την κυριαρχία του καθεστώτος στη Δαμασκό. Ο Γκουτέρες ανακοίνωσε την αλλαγή γνώμης του Άσαντ μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το απόγευμα της Δευτέρας.

Από τους καταστροφικούς σεισμούς 31.643 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).

Στη βορειοδυτική Συρία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτών, σύμφωνα με την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ, OCHA, περισσότεροι από 4.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στην ελεγχόμενη από τον Άσαντ, Συρία 1.414 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα της υγείας.

Συνολικά οι νεκροί με βάση τον τελευταίο απολογισμό έχουν ξεπεράσει τους 37.000 ανθρώπους.

Με πληροφορίες από Guardian, Al Jazeera

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Υπάλληλος καφετέριας έσπασε με σφυρί το παρμπρίζ πελάτη που της πέταξε τον καφέ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπάλληλος καφετέριας έσπασε με σφυρί το παρμπρίζ πελάτη που της πέταξε τον καφέ

Στο βίντεο που ανέβασε η ίδια η Έμα υποστήριξε ότι αντέδρασε έτσι γιατί ένιωσε ότι κινδυνεύει, ενώ υπογράμμισε πως ο άνδρας την απείλησε λέγοντάς της πως «δεν πρόκειται να λείψεις σε κανέναν»
NEWSROOM