Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Μιανμάρ, καθώς τουλάχιστον 1.002 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.300 έχουν τραυματιστεί μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή. 

Η σεισμική δόνηση, η ισχυρότερη των τελευταίων 100 ετών στη νοτιοανατολική Ασία, κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές σε μια χώρα ήδη βαθιά πληγωμένη από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2021.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης (USGS), ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:50 τοπική ώρα (08:20 ώρα Ελλάδας), βορειοδυτικά της πόλης Σαγκάινγκ, με εστιακό βάθος μόλις 10 χλμ. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ.

«Ενέργεια ισοδύναμη με 334 ατομικές βόμβες»

Η γεωλόγος Τζες Φοίνιξ, μιλώντας στο CNN, τόνισε ότι ο σεισμός απελευθέρωσε ενέργεια αντίστοιχη με «περισσότερες από 330 ατομικές βόμβες». Όπως είπε, «οι μετασεισμοί θα συνεχίσουν πιθανότατα να πλήττουν την περιοχή τις επόμενες ημέρες».

Ανταπόκριση στη Μιανμάρ οργανώνεται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες: δρόμοι, γέφυρες, νοσοκομεία και κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ η πρόσβαση σε πολλές περιοχές είναι αδύνατη λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των αντικαθεστωτικών ομάδων. Σύμφωνα με την στρατιωτική κυβέρνηση, περισσότερα από 1.590 σπίτια καταστράφηκαν μόνο στην περιφέρεια Μανταλέι.

Παράλληλα, εκατομμύρια πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινές διακοπές ρεύματος, καθώς η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ότι η ηλεκτροδότηση θα περιορίζεται σε μόλις τέσσερις ώρες ημερησίως λόγω ζημιών στο δίκτυο.

Ανάμεσα στα ερείπια βρίσκεται και το νηπιαγωγείο West Mye Mye Kyi στην περιφέρεια Μανταλέι. Δώδεκα παιδιά προσχολικής ηλικίας και μια δασκάλα εντοπίστηκαν νεκροί, ενώ εκφράζονται φόβοι για δεκάδες εγκλωβισμένους. «Μόλις 13 σοροί έχουν ανασυρθεί. Πιστεύουμε ότι 50 παιδιά και 6 δάσκαλοι βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα του σεισμού», δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου.

Διασώστες από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στη χώρα, φέρνοντας εφόδια, ιατρικές μονάδες και εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην Ταϊλάνδη, ο αντίκτυπος ήταν επίσης βαρύς: στο κέντρο της Μπανγκόκ κατέρρευσε υπό κατασκευή 33ώροφος ουρανοξύστης, με τις αρχές να αναφέρουν εννέα νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και τουλάχιστον 15 ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια. Ελικόπτερα, drones και σκυλιά έρευνας συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ Τσανττσάρτ Σιτιπούντ δήλωσε: «Θα κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε ζωές. Όλοι οι πόροι έχουν ενεργοποιηθεί».

Σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτηση, ο αρχηγός της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια, προσκαλώντας «κάθε χώρα, κάθε οργανισμό» να συμβάλει στην ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται.

Αναλυτές του USGS εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000, ενώ οι ζημιές ενδέχεται να υπερβούν το ίδιο το ΑΕΠ της χώρας.

Ο ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι 20 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονταν ήδη πριν τον σεισμό σε ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση του Kyiv Independent: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα» για τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Διεθνή / Σφοδρή επίθεση Kyiv Independent για συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: «Αηδία, ντροπή και, στο τέλος, ματαιότητα»

Το Kyiv Independent κατακεραυνώνει τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: ο Πούτιν θριάμβευσε, ενώ ο Τραμπ ταπεινώνει την Ουκρανία - Μια καυστική ανάλυση για την παγκόσμια διπλωματία και την απειλή κατά της ουκρανικής ανεξαρτησίας
LIFO NEWSROOM
Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Διεθνή / Η ICE θέλει να διπλασιάσει τους συλληφθέντες μετανάστες μέχρι το τέλος της χρονιάς σε 107.000

Η διαρροή από τη Washington Post αποκαλύπτει σχέδιο της ICE για διπλασιασμό των θέσεων κράτησης μεταναστών με νέα mega‑κέντρα και προσωρινές δομές, χρηματοδοτούμενο με $45 δισ.
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Διεθνή / Σερβία: Νύχτα κόλασης στο Βελιγράδι - Αντικυβερνητικοί συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Βούτσιτς

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν συχνά τη Σερβία μετά την κατάρρευση γείσου οροφής σιδηροδρομικού σταθμού, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους
LIFO NEWSROOM
Χωρίς συμφωνία η συνάντηση στην Αλάσκα: «Θετική» την αξιολογεί ο Πούτιν - Στον Ζελένσκι πετάει τη μπάλα ο Τραμπ

Διεθνή / Χωρίς συμφωνία στην Αλάσκα: Στον Ζελένσκι πετάει τη μπάλα ο Τραμπ - «Θετική» αξιολογεί τη συνάντηση ο Πούτιν

Σε σύντομη, κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι Τραμπ και Πούτιν έκαναν λόγο για «εποικοδομητικές» συνομιλίες κατά τις οποίες σημειώθηκε «πρόοδος», χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Διεθνή / Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι οι δασμοί του Προέδρου Τραμπ προκαλούν αύξηση των τιμών και μειώνουν τα πραγματικά εισοδήματα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανών.
LIFO NEWSROOM
Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Διεθνή / Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι τεταμένες την παραμονή της συνόδου κορυφής Πούτιν-Τραμπ, ωστόσο οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να ανταλλάξουν περισσότερους από 10.000 στρατιώτες, κάτι σχεδόν ανήκουστο στον σύγχρονο πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Γιατί ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Διεθνή / Γιατί ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Η στρατηγική αναγέννησης του ρωσικού στρατού και πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν αξιοποιεί την οικονομική ανθεκτικότητα και την κινητοποίηση για να αλλάξει την κατεύθυνση του πολέμου στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Χιροσίμα, Ναγκασάκι - 80 χρόνια μετά: Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον καρκίνο από την ακτινοβολία

Διεθνή / Χιροσίμα, Ναγκασάκι - 80 χρόνια μετά: Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον καρκίνο από την ακτινοβολία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα περιστατικά καρκίνου από την ακτινοβολία των βομβών στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι θα σκοτώσουν λιγότερο από το 1% των επιζώντων. Αναλυτικά αποτελέσματα 80 χρόνια μετά τις επιθέσεις.
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Προβλήματα στρατηγικής και διοίκησης στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία

Διεθνή / Ουκρανία: Προβλήματα στρατηγικής και διοίκησης στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει αυξανόμενα στρατηγικά προβλήματα και απογοήτευση στο στρατό της, καθώς η παραδοσιακή σοβιετική ιεραρχία δημιουργεί αχρείαστες απώλειες και μειώνει το ηθικό των στρατευμάτων. Η αναγκαία αλλαγή στρατηγικής και διοίκησης είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
LIFO NEWSROOM