Σεισμός σε Τουρκία- Συρία: Πιθανόν υπερδιπλάσιος ο αριθμός των νεκρών, λέει ο ΟΗΕ

Σεισμός σε Τουρκία- Συρία: Πιθανόν υπερδιπλάσιος ο αριθμός των νεκρών, λέει ο ΟΗΕ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πραγματικός τραγικός απολογισμός του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία είναι πιθανόν υπερδιπλάσιος, εκτίμησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι επιβεβαιωμένα νεκροί πλησιάζουν τους 26.000. Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 22.327 άνθρωποι, εξαιτίας του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ. Στη Συρία, οι νεκροί είναι πάνω από 3.500, αλλά τα τελευταία στοιχεία από τη χώρα ανακοινώθηκαν χθες, Παρασκευή. 

Όμως, ο Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε στο Sky News ότι περιμένει πως στον τραγικό απολογισμό του φονικού σεισμού θα προστεθούν ακόμη δεκάδες χιλιάδες νεκροί. 

«Είναι δύσκολο να κάνουμε εκτίμηση με ακρίβεια, καθώς πρέπει να φτάσουμε κάτω από τα συντρίμμια. Αλλά είμαι σίγουρος ότι (ο τραγικός απολογισμός) θα είναι διπλάσιος ή και παραπάνω», δήλωσε ο Γκρίφιθς, που έκανε λόγο για τη χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 100 ετών.

«Είναι τρομακτικό. Η φύση αντεπιτίθεται με σκληρό τρόπο. Είναι βαθιά σοκαριστικό… η ιδέα ότι αυτά τα βουνά από συντρίμμια έχουν ακόμη ανθρώπους, κάποιοι από αυτούς ακόμη ζωντανοί. Δεν έχουμε αρχίσει στην πραγματικότητα να μετράμε τους νεκρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι πρώτες 72 ώρες έπειτα από μία καταστροφή είναι συνήθως η «χρυσή περίοδος» για τις διασώσεις, που πλέον έχει εκπνεύσει, συμπλήρωσε. Όμως, επιζώντες ανασύρονται ακόμη από τα ερείπια

«Πρέπει να είναι απίστευτα δύσκολο να αποφασιστεί πότε θα σταματήσει αυτή η φάση διάσωσης», σημείωσε. 

ΠΟΥ: Σχεδόν 26 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πληγεί από τον σεισμό

Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πληγεί από τους σεισμούςη στην Τουρκία και τη Συρία, όπου δεκάδες μονάδες υγείας υπέστησαν ζημιές, εκτίμησε ο ΠΟΥ και απηύθυνε έκκληση για χρηματοδότηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 42,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των άμεσων υγειονομικών αναγκών. Αυτή την εβδομάδα, ο ΠΟΥ αποδέσμευσε 16 εκατομμύρια από το ταμείο έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού. 

Αρχικά, είχε εκτιμηθεί πως 23 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να είναι εκτεθειμένοι, μετά τους σεισμούς και την καταστροφή που προκάλεσαν. Σήμερα, ο ΠΟΥ ανέβασε αυτό τον αριθμό σε 26 εκατομμύρια ανθρώπους, 15 εκατ. στην Τουρκία και σχεδόν 11 εκατ. στη Συρία

Ανάμεσά τους είναι πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι, από τους οποίους σχεδόν 350.000 ηλικιωμένοι και περισσότερα από 1,4 εκατομμύριο παιδιά.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM