Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Watch θέλει να μοιραστεί τις δωρεές που συγκεντρώθηκαν για την πλοίαρχο Κάρολα Ρακέτε με άλλες οργανώσεις που σώζουν μετανάστες από τη Μεσόγειο.

 

«Έχει συσταθεί επιτροπή διότι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για διασώσεις στη θάλασσα, όχι μόνο για τη Sea-Watch, αλλά θέλουμε να δούμε από κοινού πού υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες», δήλωσε ο Ρούμπερ Νόιγκεμπάουερ εκπρόσωπος της ΜΚΟ. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι ΜΚΟ και το δίκτυο Seebruecke (Γέφυρα πάνω από τη θάλασσα), που εργάζεται για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο.

 

Ένα μέρος των δωρεών θα χρησιμοποιηθεί για τα νομικά έξοδα της Ρακέτε, η σύλληψη της οποίας από τις ιταλικές αρχές επειδή παραβίασε την απαγόρευση της Ρώμης και αποβίβασε τους μετανάστες που είχε διασώσει με το πλοίο της Sea-Watch 3 στη Λαμπεντούζα προκάλεσε διεθνές κύμα συμπαράστασης.

 

Ένα εκατομμύριο ευρώ συγκεντρώθηκαν για τη Ρακέτε μόνο χάρη στην έκκληση που απηύθυναν οι Γερμανοί παρουσιαστές Γιαν Μπέμερμαν και Κλάας Χοίφερ.

 

Η 31χρονη Ρακέτε έχει μεν αφεθεί ελεύθερη στην Ιταλία όμως εξακολουθούν να εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον της.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / dpa