Σε συμφωνία οι 28 της Ευρώπης για την αναθεώρηση του κανονισμού μεταφοράς αερίου

Σε συμφωνία οι 28 της Ευρώπης για την αναθεώρηση του κανονισμού μεταφοράς αερίου Facebook Twitter
0

Σε συμφωνία κατέληξαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναθεώρηση του κανονισμού που διέπει τη μεταφορά αερίου στη βάση ενός κειμένου που προώθησαν η Γαλλία και η Γερμανία.


Ο κανονισμός αυτός, φέρεται να αποτελούσε αιτία εμπλοκής για τον μελλοντικό ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ανέφεραν διπλωμάτες.


Η ρουμανική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε στο Twitter την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών μελών. Η συμφωνία θα επιτρέψει την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τροποποίηση της οδηγίας για το αέριο.

Αυτές οι τροποποιήσεις έχουν σκοπό την εφαρμογή των κανόνων της κοινής αγοράς ενέργειας σε αγωγούς αερίου που έχουν προέλευση τρίτες χώρες.

Η αναθεώρηση του πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2017, θεωρείται πως αντανακλά την επιθυμία του θεσμού να πλαισιώσει καλύτερο το σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2 ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, θέτει εν αμφιβόλω την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ και την ασφάλεια του εφοδιασμού σε αέριο.

Σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές, η εντολή που δόθηκε στη ρουμανική προεδρία αντανακλά ένα κείμενο συμβιβασμού που κατέθεσαν η Γαλλία και η Γερμανία.

«Υπήρξε πράγματι μια συμφωνία που κατέστη δυνατή μόνο χάρη στη στενή συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία, υπό τη ρουμανική προεδρία της ΕΕ. Βλέπω πολύ συχνά τον Γάλλο πρόεδρο, υπάρχει μια στενή συνεργασία, σε όλα τα ευρωπαϊκά θέματα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Ο Nord Stream 2 συμπληρώνει τον Nord Stream 1, τον οποίο επίσης διαχειρίζεται η Gazprom. Θα συνδέσει τη Ρωσία με τη Γερμανία υποθαλασσίως περνώντας μέσα από τα χωρικά ύδατα πέντε χωρών – της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας – και θα επιτρέψει τον διπλασιασμό της ποσότητας αερίου που διοχετεύεται στη Γερμανία μέσω αυτού του δικτύου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Διεθνή / ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε παύση των αμερικανικών επιδρομών στην Υεμένη, καθώς οι Χούτι υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία. Το Ομάν επιβεβαιώνει συμφωνία για αποκλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Διεθνή / Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Η ανακοίνωση για νέα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα φέρνει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς σχεδιάζεται μόνιμη παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα - Τι σημαίνει αυτό για την παύση πυρός, τους ομήρους και το μέλλον της περιοχής;
LIFO NEWSROOM
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Νεκροί, τραυματίες και απειλές για αντίποινα μετά από επιθέσεις

Διεθνή / Στα πρόθυρα πολέμου: 26 νεκροί από επίθεση της Ινδίας στο Κασμίρ - Το Πακιστάν κατέρριψε ινδικά αεροσκάφη

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 35 τραυματίες μετά από ινδικές επιθέσεις σε πακιστανικά εδάφη - Το Πακιστάν μιλά για πράξη πολέμου και υπόσχεται αντίποινα - Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων.
LIFO NEWSROOM
Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Διεθνή / Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Ξεκίνησε το κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα με συμμετοχή 133 καρδιναλίων - Οι διχασμένες τάσεις, τα φαβορί, και ο κρίσιμος ρόλος του επόμενου Ποντίφικα στην ενοποίηση της Εκκλησίας και την αντιμετώπιση της κακοποίησης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ανάλυση / Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ισραήλ και Τουρκία επιδιώκουν να αποφύγουν άμεση σύγκρουση στη Συρία, όμως η αυξανόμενη στρατιωτική τους παρουσία και οι αντίθετες στρατηγικές μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμένες συγκρούσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ