Σε αυτή τη φωτογραφία, υπάρχουν πράγματα που η Κίνα μόλις απαγόρεψε τελείως από την τηλεόραση

Σε αυτή τη φωτογραφία, υπάρχουν πράγματα που η Κίνα μόλις απαγόρεψε τελείως από την τηλεόραση Facebook Twitter
1

Οι Κινέζοι λογοκριτές μόλις προχώρησαν στη θέσπιση πρωτοφανών κανόνων για τη τηλεόραση της χώρας, απαγορεύοντας την προβολή ομοφυλοφιλίας από τις οθόνες, την οποία χαρακτηρίζουν «χυδαία, ανήθικη και ανθυγιεινή".

Σύμφωνα με μια νέα δέσμη κατευθυντηρίων γραμμών, η ομοφυλοφιλία δεν είναι πλέον κατάλληλη για την τηλεόραση καθώς βοηθά τη "σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας". Ο Guardian μεταδίδει επίσης πως στο στόχαστρο της λογοκρισίας είναι και οι εξωσυζυγικές σχέσεις, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

 

Οι νέοι κανονισμοί έχουν εξοργίσει τους γκέι ακτιβιστές στην Κίνα, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί επί δύο δεκαετίες για να ξεπεραστεί το στίγμα στη χώρα τους καθώς η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε μόλις το 1997 και αφαιρέθηκε από τον επίσημο κατάλογο των ψυχικών ασθενειών, το 2001.

 

Αφορμή για τους νέους κανόνες, στάθηκε ένα σίριαλ που παρακολουθούσε την ερωτική σχέση δύο νεαρών αγοριών, το οποίο αποσύρθηκε ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα.

 

Οι κανόνες πάντως είναι πολλοί και οι περισσότεροι είναι πραγματικά ακραίοι. Σύμφωνα με τον 8σέλιδο κανονισμό, απαγορεύονται τα προγράμματα που:

 - θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ενότητα και την κοινωνική σταθερότητα

- βλάπτουν την εικόνα της χώρας, την κατάσταση των συστημάτων και των πολιτικών
- βλάπτουν την εικόνα του στρατού, της αστυνομίας, των δυνάμεων της εθνικής ασφάλειας, δικαστικών υπαλλήλων και άλλων ειδικών επαγγελμάτων
- δείχνουν  τη σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας
- προωθούν την αποικιοκρατία
- υπερβάλλουν, δυσφημούν, ή προσβάλλουν έθιμα και θρησκευτικές πεποιθήσεις
- προωθούν τον θρησκευτικό εξτρεμισμό 
- προωθούν τα πνεύματα, τη μετενσάρκωση, τη μαγεία 
- δείχνουν βία, δολοφονίες, ή δυνάμεις του κακού
- θολώνουν την κρίση ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, το καλό και το κακό, την ομορφιά και την ασχήμια, ή συγχέουν τα όρια ανάμεσα στη δικαιοσύνη και την αδικία
- δείχνουν ναρκωτικά,  αλκοολισμό,  τυχερά παιχνίδια και άλλες κακές συμπεριφορές λεπτομερώς

- απεικονίζουν πορνεία, μοιχεία, βιασμό και άλλες άσχημες συμπεριφορές
- εκφράζουν ή εμφανίζουν ανώμαλες σεξουαλικές σχέσεις ή σεξουαλική συμπεριφορά, όπως η αιμομιξία, η ομοφυλοφιλία, η διαστροφή, η σεξουαλική κακοποίηση, εξωσυζυγικές υποθέσεις  και σεξουαλική ελευθερία.
- χρησιμοποιούν χυδαία γλώσσα

Κάποιοι από τους κανόνες αναμένεται να προκαλέσουν πολύ μεγάλες αντιδράσεις μεταξύ των φορέων που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς προωθούν μέσω της λογοκρισίας την κοινωνική απομόνωση και ίσως πυροδοτήσουν ακόμη και αναζωπύρωση της ομοφοβίας, ένα πρόβλημα υπαρκτό στην Κίνα. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα Pew το περασμένο έτος επιβεβαίωσε ότι το 61% των Κινέζων εξακολουθούν να θεωρούν απαράδεκτη την ομοφυλοφιλία. 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ