Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί νέα μέλη μέχρι το 2030

Σαρλ Μισέλ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί νέα μέλη μέχρι το 2030 Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί νέα μέλη μέχρι το 2030, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο διεθνές συνέριο «Bled Strategic Forum». 

«Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από τις ασάφειες. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με σαφήνεια και ειλικρίνεια», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, υπενθυμίζοντας ότι ο δρόμος προς την ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, με τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, το 2003, όπου επιβεβαιώθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική τους.

«Όμως ο αργός ρυθμός αυτού του ταξιδιού στην ΕΕ έχει απογοητεύσει πολλούς, τόσο στην περιοχή όσο και στην ΕΕ», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ, λέγοντας ότι συμφωνεί με το Γερμανό Καγκελάριο, Σολτς, ότι «η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της». 

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Θα είναι δύσκολο και μερικές φορές επώδυνο. Για τα μελλοντικά κράτη μέλη και για την ΕΕ», παραδέχτηκε ο Σαρλ Μισέλ. «Για να είμαστε αξιόπιστοι, πρέπει να μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα και τη δουλειά που πρέπει να γίνει. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι - και από τις δύο πλευρές - έως το 2030 για τη διεύρυνση», πρόσθεσε. «Αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει τους κοινούς μας στόχους. Αυτό είναι φιλόδοξο, αλλά απαραίτητο. Δείχνει ότι είμαστε σοβαροί», είπε ο Σαρλ Μισέλ.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια για να βοηθηθούν τα νέα κράτη μέλη να καλύψουν τη διαφορά σε επίπεδο ανάπτυξης και ευημερίας, σημειώνοντας ότι «το ΑΕΠ των μελλοντικών κρατών μελών είναι περίπου το 50-70% της μικρότερης οικονομίας της ΕΕ» και αυτό σημαίνει ότι τα νέα μέλη θα είναι καθαροί αποδέκτες του προϋπολογισμού της ΕΕ, ενώ αρκετοί τρέχοντες καθαροί αποδέκτες θα γίνουν καθαροί συνεισφέροντες. «Πρέπει λοιπόν να δούμε πώς θα διαχειριστούμε αυτήν την περίπλοκη μετάβαση», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της διεύρυνσης στις επόμενες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 14-15 Δεκεμβρίου, μαζί με τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ το θέμα της διεύρυνσης θα συζητηθεί και στην Σύνοδο για την «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα» στις 5 Οκτωβρίου στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM