Σαρλ Μισέλ: Η άρση των πατεντών δεν είναι η μαγική λύση- Θα συζητήσουμε μόνο συγκεκριμένη πρόταση

Σαρλ Μισέλ: Η άρση των πατεντών δεν είναι η μαγική λύση- Θα συζητήσουμε μόνο συγκεκριμένη πρόταση Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Μετά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα που θα είχε η άρση των πατεντών για τα εμβόλια του κορωνοϊού.

 

«Δεν πιστεύουμε ότι βραχυπρόθεσμα αυτή θα είναι η μαγική λύση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσερχόμενος στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στο Πόρτο.

 

«Αλλά είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε όταν πέσει στο τραπέζι μια συγκεκριμένη πρόταση», συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε: «Όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο».

 

Επιπλέον, σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι πρέπει να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές των εμβολίων από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Άποψη που εξέφρασε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

«Στην Ευρώπη πήραμε την απόφαση να γίνονται εξαγωγές και ενθαρρύνουμε όλους τους εταίρους να διευκολύνουν τις εξαγωγές των δόσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

Κάθετα αντίθετη η Γερμανία

 


Στις συζητήσεις που έγιναν την Παρασκευή στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανία ήταν κάθετα αντίθετη με την πρόταση για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια του κορωνοϊού, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

 

Η Πορτογαλία, η Εσθονία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία επίσης ήταν επιφυλακτικές, ενώ η Ελλάδα στήριξε την ιδέα για την άρση των πατεντών, όπως και η Ιταλία που ήταν υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου με χρονικό περιορισμό και για συγκεκριμένες περιοχές.

 

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις το πρωί του Σαββάτου, τόνισε ότι πρέπει να γίνει ότι και με τα φάρμακα για τον HIV πριν από μερικά χρόνια, όταν αυτά έγιναν υπερβολικά ακριβά για τις φτωχές χώρες.

 

«Πρέπει σήμερα να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για να γίνει αυτό που κάναμε τότε με τον HIV, όταν η πνευματική ιδιοκτησία ήταν πηγή εμποδίων. Θα πρέπει να μπορεί να γίνει η άρση, αλλά με περιορισμένο τρόπο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM