Σαρλ Μισέλ: Η άρση των πατεντών δεν είναι η μαγική λύση- Θα συζητήσουμε μόνο συγκεκριμένη πρόταση

Σαρλ Μισέλ: Η άρση των πατεντών δεν είναι η μαγική λύση- Θα συζητήσουμε μόνο συγκεκριμένη πρόταση Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Μετά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα που θα είχε η άρση των πατεντών για τα εμβόλια του κορωνοϊού.

 

«Δεν πιστεύουμε ότι βραχυπρόθεσμα αυτή θα είναι η μαγική λύση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσερχόμενος στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στο Πόρτο.

 

«Αλλά είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε όταν πέσει στο τραπέζι μια συγκεκριμένη πρόταση», συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε: «Όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο».

 

Επιπλέον, σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι πρέπει να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές των εμβολίων από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Άποψη που εξέφρασε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

«Στην Ευρώπη πήραμε την απόφαση να γίνονται εξαγωγές και ενθαρρύνουμε όλους τους εταίρους να διευκολύνουν τις εξαγωγές των δόσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

Κάθετα αντίθετη η Γερμανία

 


Στις συζητήσεις που έγιναν την Παρασκευή στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανία ήταν κάθετα αντίθετη με την πρόταση για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια του κορωνοϊού, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

 

Η Πορτογαλία, η Εσθονία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία επίσης ήταν επιφυλακτικές, ενώ η Ελλάδα στήριξε την ιδέα για την άρση των πατεντών, όπως και η Ιταλία που ήταν υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου με χρονικό περιορισμό και για συγκεκριμένες περιοχές.

 

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις το πρωί του Σαββάτου, τόνισε ότι πρέπει να γίνει ότι και με τα φάρμακα για τον HIV πριν από μερικά χρόνια, όταν αυτά έγιναν υπερβολικά ακριβά για τις φτωχές χώρες.

 

«Πρέπει σήμερα να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για να γίνει αυτό που κάναμε τότε με τον HIV, όταν η πνευματική ιδιοκτησία ήταν πηγή εμποδίων. Θα πρέπει να μπορεί να γίνει η άρση, αλλά με περιορισμένο τρόπο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ FAST FOOD ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Διεθνή / Γαλλία: Το fast food εκτοξεύεται στη «γενέτειρα» της haute cuisine, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο

Πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς προέρχεται από fast food και fast casual επιχειρήσεις, σε μία τάση που στηρίζεται κυρίως στους νεότερους καταναλωτές και στα social media
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM