Σαρδηνία: Πρόστιμo ως και 50 χιλ. ευρώ σε όσους πωλούν το casu marzu, το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο

Σαρδηνία: Πρόστιμα ως και 50 χιλ. ευρώ σε όσους πωλούν το casu marzu, το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο Facebook Twitter
Ruminantia.it
0

Πρόστιμο ύψους έως και 50.000 ευρώ επιβάλλεται σε όσους παραγωγούς στη Σαρδηνία πουλήσουν το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο.

Το Casu marzu είναι ένα τυρί πεκορίνο που παράγεται με πλήρες πρόβειο γάλα από κοπάδια της Σαρδηνίας, το οποίο μπορεί να είναι από μαλακό έως κρεμώδες.

Δημιουργείται όταν η Piophila casei, η ονομαζόμενη και μύγα του τυριού, αφήνει τις προνύμφες της στις ρωγμές που δημιουργεί το τυρί fiore sardo, το τοπικό πεκορίνο.
 

Τα σκουλήκια στη συνέχεια χωνεύουν τις πρωτεΐνες και μετατρέπουν το προϊόν σε ένα μαλακό κρεμώδες τυρί.

Όταν τυροκόμος ανοίγει το πάνω μέρος - το οποίο είναι σχεδόν άθικτο από τα σκουλήκια - για να μαζέψει μια κουταλιά της περίεργης αυτής λιχουδιάς, η μυρωδιά είναι για τους τολμηρούς.

Οι βοσκοί στη Σαρδηνία παράγουν το casu marzu, το «μολυσμένο» τυρί, το οποίο το 2009 ανακηρύχθηκε από την επιτροπή των ρεκόρ Γκίνες ως το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο.

Ωστόσο, το νομικό καθεστώς για το τυρί δεν είναι πλήρως καθορισμένο. Το casu marzu είναι καταχωρημένο ως παραδοσιακό προϊόν της Σαρδηνίας και ως εκ τούτου προστατεύεται ως τοπικό προϊόν. 

Ωστόσο, από το 1962 έχει κριθεί παράνομο από την ιταλική κυβέρνηση λόγω των νόμων που απαγορεύουν την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από παράσιτα.

Όσοι πωλούν το τυρί μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ, κάτι το οποίο όμως οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ως αστείο.

Δεν θα πρέπει όμως να θεωρείται το τυρί αυτό ως ένα παράξενο προϊόν, αλλά ένα προϊόν που διατηρεί ζωντανή μια αρχαία παράδοση.

Ο Giovanni Fancello, ένας 77χρονος δημοσιογράφος και γαστρονόμος της Σαρδηνίας, πέρασε τη ζωή του ερευνώντας την τοπική ιστορία των τροφίμων.

«Τα λατινικά ήταν η γλώσσα μας, και στη διάλεκτό μας βρίσκουμε ίχνη της αρχαϊκής κουζίνας μας», λέει ο Fancello.

Με πληροφορίες του CNN/Ruminantia

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντιώνται σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Διεθνή / Οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είχε θεωρηθεί ευνοϊκό προς τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM