Σαρδηνία: Πρόστιμo ως και 50 χιλ. ευρώ σε όσους πωλούν το casu marzu, το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο

Σαρδηνία: Πρόστιμα ως και 50 χιλ. ευρώ σε όσους πωλούν το casu marzu, το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο Facebook Twitter
Ruminantia.it
0

Πρόστιμο ύψους έως και 50.000 ευρώ επιβάλλεται σε όσους παραγωγούς στη Σαρδηνία πουλήσουν το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο.

Το Casu marzu είναι ένα τυρί πεκορίνο που παράγεται με πλήρες πρόβειο γάλα από κοπάδια της Σαρδηνίας, το οποίο μπορεί να είναι από μαλακό έως κρεμώδες.

Δημιουργείται όταν η Piophila casei, η ονομαζόμενη και μύγα του τυριού, αφήνει τις προνύμφες της στις ρωγμές που δημιουργεί το τυρί fiore sardo, το τοπικό πεκορίνο.
 

Τα σκουλήκια στη συνέχεια χωνεύουν τις πρωτεΐνες και μετατρέπουν το προϊόν σε ένα μαλακό κρεμώδες τυρί.

Όταν τυροκόμος ανοίγει το πάνω μέρος - το οποίο είναι σχεδόν άθικτο από τα σκουλήκια - για να μαζέψει μια κουταλιά της περίεργης αυτής λιχουδιάς, η μυρωδιά είναι για τους τολμηρούς.

Οι βοσκοί στη Σαρδηνία παράγουν το casu marzu, το «μολυσμένο» τυρί, το οποίο το 2009 ανακηρύχθηκε από την επιτροπή των ρεκόρ Γκίνες ως το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο.

Ωστόσο, το νομικό καθεστώς για το τυρί δεν είναι πλήρως καθορισμένο. Το casu marzu είναι καταχωρημένο ως παραδοσιακό προϊόν της Σαρδηνίας και ως εκ τούτου προστατεύεται ως τοπικό προϊόν. 

Ωστόσο, από το 1962 έχει κριθεί παράνομο από την ιταλική κυβέρνηση λόγω των νόμων που απαγορεύουν την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από παράσιτα.

Όσοι πωλούν το τυρί μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ, κάτι το οποίο όμως οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ως αστείο.

Δεν θα πρέπει όμως να θεωρείται το τυρί αυτό ως ένα παράξενο προϊόν, αλλά ένα προϊόν που διατηρεί ζωντανή μια αρχαία παράδοση.

Ο Giovanni Fancello, ένας 77χρονος δημοσιογράφος και γαστρονόμος της Σαρδηνίας, πέρασε τη ζωή του ερευνώντας την τοπική ιστορία των τροφίμων.

«Τα λατινικά ήταν η γλώσσα μας, και στη διάλεκτό μας βρίσκουμε ίχνη της αρχαϊκής κουζίνας μας», λέει ο Fancello.

Με πληροφορίες του CNN/Ruminantia

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ