Σ.Αραβία: Εφαρμογή για κινητά επιτρέπει στους άνδρες να παρακολουθούν τις συζύγους τους

Σ.Αραβία: Εφαρμογή για κινητά επιτρέπει στους άνδρες να παρακολουθούν τις συζύγους τους Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Αμερικανοί πολιτικοί και ακτιβιστές πιέζουν την Google και την Apple να αποσύρουν από τις πλατφόρμες τους μια εφαρμογή που επιτρέπει την παρακολούθηση προσώπων - και ως επί το πλείστον γυναικών - μέσω κινητού τηλεφώνου. 

Η επίμαχη εφαρμογή της κυβέρνησης του Ριάντ, επιτρέπει στους Σαουδάραβες άνδρες να παρακολουθούν και να ελέγχουν τα ταξίδια που πραγματοποιούν γυναίκες συγγενείς τους, με το πάτημα ενός κουμπιού.

Προασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου τονίζουν ότι οι κολοσσοί της τεχνολογίας επιτρέπουν εμμέσως την κακομεταχείριση γυναικών και κοριτσιών στο υπερσυντηρητικό Βασίλειο, με το να διαθέτουν την ηλεκτρονική εφαρμογή.


Η δωρεάν εφαρμογή Absher, που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, επιτρέπει στους άνδρες ακόμα και να αφαιρούν την άδεια στις συζύγους τους και στις υπόλοιπες γυναίκες συγγενείς τους, από το να πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό.

Οι άνδρες μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS για το αν χρησιμοποιούνται τα διαβατήρια των γυναικών τους. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην σαουδαραβική έκδοση των ηλεκτρονικών καταστημάτων της Google και της Apple.


«Μέρος του σχεδιασμού της εφαρμογής είναι η διάκριση κατά των γυναικών», δήλωσε η Ρόθνα Μπεγκούμ, ειδικός στα δικαιώματα των γυναικών στην Μέση Ανατολή στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο απόλυτος έλεγχος με τον οποίο ένας άνδρας "προστάτης" τώρα διευκολύνεται με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας κάνει τις ζωές των ανδρών εν τέλει ευκολότερη και περιορίζει τις ζωές των γυναικών κατά πολύ περισσότερο».

Η Apple και η Google δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για κάποιο σχόλιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ δήλωσε χθες στο αμερικανικό δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR ότι δεν έχει γνώση της εφαρμογής Absher, αλλά δεσμεύτηκε να πληροφορηθεί σχετικά για το ζήτημα.


Οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία πρέπει να λαμβάνουν την άδεια από έναν άνδρα συγγενή τους για να εργαστούν, να παντρευτούν και να ταξιδέψουν με βάση το αυστηρό σύστημα κηδεμονίας, το οποίο οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν ως καταχρηστικό.


Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρον Ουάιντεν κάλεσε δημοσίως την Apple και την Google να αποσύρουν την εν λόγω εφαρμογή από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, σημειώνοντας ότι αυτή προωθεί «καταχρηστικές πρακτικές εναντίον γυναικών», όπως είπε με tweet του.

Ωστόσο, η Σουάντ Αμπού Νταγίντ, εκπρόσωπος στην Μέση Ανατολή της οργάνωσης των δικαιωμάτων των γυναικών «Ισότητα Τώρα» (Equality Now), εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον οι εταιρείες θα λάβουν μέτρα.


«Η εξουσία και το χρήμα έχει τον λόγο, δυστυχώς, χωρίς να υπάρχει καμία προσοχή στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε στο Thomson Reuters Foundation.

«Πραγματικά ελπίσω ότι θα πάρουν μια ξεκάθαρη στάση αποσύροντας αυτές τις εφαρμογές, αλλά δεν είμαι πραγματικά αισιόδοξη», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην 138η θέση στην λίστα των 144 χωρών που συγκαταλέγονται στην ετήσια Έκθεση για τον Παγκόσμιο Δείκτη που αφορά στο χάσμα μεταξύ των φύλων για το 2017.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία

Διεθνή / Σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία

Οι περικοπές στην ανθρωπιστική βοήθεια, οι συγκρούσεις, η κλιματική και οικονομική κρίση συμβάλλουν στην έκτη συνεχόμενη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον υποσιτισμό
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Με το «έτσι θέλω» υπέρβαροι πολίτες υφίστανται έλεγχο και μετρήσεις βάρους δημσίως

Διεθνή / Τουρκία: Με το «έτσι θέλω» υπέρβαροι πολίτες υφίστανται έλεγχο και μετρήσεις βάρους δημσίως

Η νέα καμπάνια της Τουρκίας για την παχυσαρκία προκαλεί έντονες αντιδράσεις, καθώς πολίτες μετρώνται για ΔΜΣ σε πλατείες χωρίς σαφείς κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων
LIFO NEWSROOM
«Είναι ένας κόπανος που καλά θα κάνει να το βουλώσει» - Η χυδαία επίθεση του Τραμπ στον Σπρίνγκστιν

Διεθνή / «Αυτό το αποξηραμένο δαμάσκηνο καλά θα κάνει να το βουλώσει» - Η χυδαία επίθεση του Τραμπ στον Μπρους Σπρίνγκστιν

Ο θρύλος της αμερικανικής ροκ έχει αποκαλέσει τον Τραμπ «ακατάλληλο» για το αξίωμα του προέδρου και έχει χαρακτηρίσει τη κυβέρνησή του «διεφθαρμένη»
LIFO NEWSROOM
Πάπας Λέων: Η ομοφοβική ρητορική του αδελφού του κατά των τρανς στα social media

Διεθνή / Πάπας Λέων: Η ομοφοβική ρητορική του αδελφού του κατά των τρανς στα social media

Οι ομοφοβικές, εθνικιστικές και βαθιά ρατσιστικές αναρτήσεις του στο Facebook βρίσκονται στο μικροσκόπιο μετά την ανάδειξη του αδελφού του σε νέο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας
LIFO NEWSROOM