Σαουδική Αραβία: Στο Ριάντ ο Τσαβούσογλου, πρώτη φορά μετά τη δολοφονία Κασόγκι

Σαουδική Αραβία: Στο Ριάντ ο Τσαβούσογλου, πρώτη φορά μετά τη δολοφονία Κασόγκι Facebook Twitter
0

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε σήμερα στο Ριάντ για το πρώτο του ταξίδι στη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018, που προκάλεσε επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Στη Σαουδική Αραβία για να συζητηθούν διμερείς σχέσεις και σημαντικά περιφερειακά προβλήματα, συγκεκριμένα οι επιθέσεις κατά του τεμένους Αλ-Ακσα και η καταπίεση του παλαιστινιακού λαού», έγραψε στο Twitter ο Τσαβούσογλου.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, δύο σημαντικών χωρών του μουσουλμανικού κόσμου, επιδεινώθηκαν απότομα τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η σαουδαραβική εξουσία είχε εμπλακεί «στο υψηλότερο επίπεδο» σε αυτήν τη δολοφονία, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει τότε ότι η εντολή για τη δολοφονία Κασόγκι προήλθε από ανώτερους Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Σε αυτή την τεταμένη συγκυρία, η Σαουδική Αραβία μείωσε σημαντικά τις εισαγωγές της από την Τουρκία και έκλεισε αρκετά σχολεία που διαχειρίζεται το τουρκικό υπουργείο Παιδείας στην επικράτειά της, δύο θέματα που αναμένεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων.

Όλο και πιο απομονωμένη σε διπλωματικό επίπεδο, η Τουρκία έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τις κατευναστικές δηλώσεις προς τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, όπως η Αίγυπτος, όπου αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Τούρκων διπλωματών επισκέφθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη το Κάιρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa    

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ