Σαουδική Αραβία: Εκτέλεσαν άνδρα για αδικήματα που «ομολόγησε μετά από βασανιστήρια»

Σαουδική Αραβία: Εκτέλεσαν άνδρα για αδικήματα που «ομολόγησε μετά από βασανιστήρια» Facebook Twitter
0

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας εκτέλεσαν έναν άνδρα για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε όταν ήταν ακόμη ανήλικος, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή, το βασίλειο επιμένει ότι έχει καταργήσει τη θανατική ποινή για πολλά εγκλήματα που διαπράττονται από ανήλικους.

Ο Μουστάφα Χάσεμ αλ Ντάρουις συνελήφθη τον Μάιο του 2015 και κατηγορήθηκε για αδικήματα σχετικά με τη συμμετοχή του σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Πολλά από αυτά φερόταν να τα είχε διαπράξει όταν ήταν 17 ετών. Εκτελέστηκε σήμερα στο Νταμάμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Στις υποτιθέμενες αποδείξεις περιλαμβάνονταν μια φωτογραφία που θεωρήθηκε «προσβλητική για τις δυνάμεις ασφαλείας» και μια υπογεγραμμένη ομολογία του ότι συμμετείχε σε περισσότερες από δέκα «ταραχές» το 2011 και το 2012.

Όμως η οργάνωση Reprieve που μάχεται για την κατάργηση της θανατικής ποινής και η Διεθνής Αμνηστία ανέφεραν ότι στο δικαστήριο ο νέος άνδρας είχε ανακαλέσει την ομολογία του, λέγοντας ότι αυτή είχε αποσπαστεί με βασανιστήρια. Σύμφωνα με τη Reprieve, η οικογένεια του Ντάρουις δεν είχε ενημερωθεί για την επικείμενη εκτέλεση και το πληροφορήθηκε από τις ειδήσεις στο διαδίκτυο.

«Πώς μπορούν να εκτελούν ένα αγόρι για μια φωτογραφία στο τηλέφωνό του; Μετά τη σύλληψή του βιώνουμε μόνο πόνο. Είναι αβίωτη η ζωή για όλη την οικογένεια», ανέφεραν σε μια ανακοίνωσή τους οι συγγενείς του.

Άλλωστε τα έγγραφα δεν διευκρινίζουν ποιους μήνες διαπράχθηκαν τα αδικήματα και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι ο Ντάρουις ήταν 17 ετών την εποχή που φέρεται να διέπραξε πολλά από αυτά. Η υπόθεσή του θα έπρεπε επομένως να αναθεωρηθεί, με βάση το νέο νόμο.

Οι σαουδαραβικές αρχές ανακοίνωσαν τον Μάρτιο του 2020 ότι θα σταματήσουν να επιβάλουν τη θανατική ποινή σε ανθρώπους που διέπραξαν αδικήματα όταν ήταν ανήλικοι. Αντί για αυτό, θα καταδικάζονται σε κάθειρξη έως και 10 ετών σε φυλακή ανηλίκων και η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ.

Ωστόσο, αυτό το βασιλικό διάταγμα ουδέποτε μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ούτε δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, όπως είναι η συνήθης πρακτική. Η κρατική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε τον Φεβρουάριο στο πρακτορείο Reuters ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για μια κατηγορία αδικημάτων που στον ισλαμικό νόμο αποκαλούνται «ταζίρ».

Ο Ντάρουις καταδικάστηκε σε θάνατο για τέτοια αδικήματα «ταζίρ». Στο κατηγορητήριο, ένα αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Reuters, φέρεται ότι «συμμετείχε σε ένοπλη εξέγερση», «επιδίωξε να διαταράξει την ασφάλεια μέσω ταραχών» και «έσπειρε τη διχόνοια», μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM