Έντονη αντίδραση έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η δήλωση του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος είπε πως «το Ολοκαύτωμα μπορεί να συγχωρεθεί».

 

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλιάς πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ισραήλ τον προηγούμενο μήνα. Κατά την επίσκεψη του στο μουσείο του Ολοκαυτώματος, το Γιαντ Βασέμ, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο του πως οι Ναζί που διέπραξαν το Ολοκαύτωμα «ήταν αριστεροί»

 

Μιλώντας σε μία ομάδα Βραζιλιάνων Ευαγγελικών την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βραζιλίας ανέφερε σχετικά με το Ολοκαύτωμα. «Μπορούμε να συγχωρήσουμε, αλλά δεν μπορούμε ξεχάσουμε. Αυτή είναι πρόταση μου. Όσοι ξεχνούν το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να μην έχουν μέλλον». 

 

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεναιμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει αναπτύξει στενές πολιτικές σχέσεις με τον Μπολσονάρου.

 

Όμως ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ρέουβεν Ρίβλιν έγραψε στο Twitter πως «κανένας, είτε άτομο είτε οργανισμός, είτε αρχηγός κόμματος, είτε αρχηγός κράτος, δεν μπορεί να διατάξει τον εβραϊκό λαό να δώσει συγχώρεση». 

 

Σε χωριστή ανακοίνωση του το μουσείο του Ολοκαυτώματος αναφέρει:  «Κανείς δεν είναι σε θέση να αποφασίσει το ποιος μπορεί να συγχωρεθεί και το αν πρέπει να υπάρξει συγχώρεση για τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος»