Σάλος στη Γερμανία: Πρωθυπουργός κρατιδίου αποδίδει την έξαρση των κρουσμάτων σε σφαγεία σε αλλοδαπούς εργαζόμενους

Σάλος στη Γερμανία: Πρωθυπουργός κρατιδίου αποδίδει την έξαρση των κρουσμάτων σε σφαγεία σε αλλοδαπούς εργαζόμενους Facebook Twitter
Γερμανία: Πρωθυπουργός κρατιδίου αποδίδει την έξαρση των κρουσμάτων σε αλλοδαπούς εργαζόμενους (EPA)
0

Σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στη Γερμανία ότι η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού σε σφαγείο της περιοχής οφείλεται σε εργαζόμενους από Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποιούσε σήμερα επίσκεψη στην Σόφια, κάλεσε τον Άρμιν Λάσετ να απολογηθεί για τα «ανάρμοστα» σχόλιά του.

Κληθείς να εξηγήσει το γεγονός ότι, μετά την άρση των περιορισμών στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στο Γκούτερσλοχ 700 άτομα θετικά στον κορωνοϊό, ο Λάσετ απέρριψε τον συσχετισμό μεταξύ των δύο, λέγοντας ότι «Ρουμάνοι και Βούλγαροι πήγαν εκεί και από εκεί προήλθε ο ιός».

Αργότερα επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας στην Rheinische Post ότι ήθελε απλώς να τονίσει τους κινδύνους από τα διεθνή ταξίδια και ότι «είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται για τον κορωνοϊό άνθρωποι οποιασδήποτε καταγωγής».

Το σχόλιο αφορούσε στην είδηση ότι περισσότεροι από 650 υπάλληλοι σε σφαγείο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και οι τοπικές αρχές προχώρησαν σε επιβολή καραντίνας σε 7.000 άτομα στις γύρω περιοχές.

Οι εξηγήσεις του πάντως δεν έπεισαν τον Μάας, ο οποίος την ίδια ώρα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Βουλγαρία ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Γερμανία την 1η Ιουλίου.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την ομόλογό του Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, ο Γερμανός υπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνα» και «ανάρμοστα» τα σχόλια του Λάσετ, και του ζήτησε να απολογηθεί.

Για «απαράδεκτες» δηλώσεις έκανε λόγο και η κυρία Ζαχαρίεβα, τονίζοντας ότι «ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και ότι οι Βούλγαροι συνεισφέρουν πολύ στην οικονομία της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας».

Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ μίλησε για «σκανδαλώδεις» δηλώσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να βάλουν τέλος στις πολιτικές φιλοδοξίες του 'Αρμιν Λάσετ, ο οποίος είναι και υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

«Οποιοσδήποτε επιχειρηματολογεί κατ΄αυτόν τον τρόπο, οποιοσδήποτε προκαλεί τέτοια δυσφορία, δεν είναι κατάλληλος για υποψήφιος Καγκελάριος», δήλωσε ο κ. Κλινγκμπάιλ στην BILD.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/Bild/Rheinische Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Milliyet: Το ΕΛΚ μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εν όψει Ευρωεκλογών

Διεθνή / Milliyet: Το ΕΛΚ σχεδιάζει να τερματίσει το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές

Άρθρο στην ακραίως λαϊκιστική και φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Milliyet, μιλά για προεκλογική διακήρυξη του ΕΛΚ λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ