Σάλος με ντοκιμαντέρ για κακοποίηση παιδιών από ιερείς: Ο Πολωνός αρχιεπίσκοπος ζητά τη βοήθεια του Βατικανού

Σάλος με ντοκιμαντέρ για κακοποίηση παιδιών από ιερείς: Ο Πολωνός αρχιεπίσκοπος ζητά τη βοήθεια του Βατικανού Facebook Twitter
Ο Πολωνός αρχιεπίσκοπος παραπέμπει υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Βατικανό (EPA)
0

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Πολωνίας ζητά από το Βατικανό να διερευνήσει την συγκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς.

Ο Αρχιεπίσκοπος Wojciech Polak κάλεσε την ιεραρχία της Εκκλησίας να «κινήσει τη διαδικασία» που αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις μετά την κυκλοφορία ντοκιμαντέρ για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς,  το Σάββατο.

Το φιλμ ακολουθεί δύο θύματα καθώς προσπαθούν να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη εκείνους που συγκάλυψαν την κακοποίησή τους ως παιδιά. «Η ταινία δείχνει ότι τα πρότυπα προστασίας για παιδιά και εφήβους στην Εκκλησία δεν τηρήθηκαν», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Polak σε βίντεο που κυκλοφόρησε από το Καθολικό πρακτορείο ειδήσεων KAI.

«Ζητώ από τους ιερείς, τις μοναχές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να μην καθοδηγούνται από την εσφαλμένη λογική προστασίας της εκκλησίας, κρύβοντας τους θύτες σεξουαλικής κακοποίησης» είπε. «Δεν επιτρέπουμε την απόκρυψη αυτών των εγκλημάτων».

Το Βατικανό αναμένεται να αναθέσει την υπόθεση σε έναν ανακριτή, μετά και τις αποκαλύψεις στο ντοκιμαντέρ «Hide and Seek» που έχει προβληθεί πάνω από 1,9 εκατομμύρια φορές στο YouTube και είναι το δεύτερο ντοκιμαντέρ για το θέμα των αδελφών Marek και Tomasz Sekielski. (Κυκλοφορεί επίσης και το «zabawa w chowanego»).

Ο Αρχιεπίσκοπος Polak πρόσθεσε ότι είχε ζητήσει από το Βατικανό να διερευνήσει τους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν στην ταινία, όπως προβλέπει και μία Αποστολική επιστολή που εκδόθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο πέρυσι. Η επιστολή καθιστά υποχρεωτικό για τους Ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς να αναφέρουν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και συγκαλύψεων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υποσχέθηκε να αναλάβει συγκεκριμένη δράση για την αντιμετώπιση της κακοποίησης στους χώρους της εκκλησίας

Η πρώτη ταινία της σειράς «Tell No One» κυκλοφόρησε από τους αδελφούς Sekielski τον Μάιο του 2019 και έχει προβληθεί περισσότερες από 23 εκατομμύρια φορές. Προκάλεσε εκτεταμένη οργή και εθνική συζήτηση σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση στην Εκκλησία.

Μία κρυφή κάμερα ακολουθεί φερόμενα θύματα που αντιμετωπίζουν ιερείς σχετικά με την κακοποίηση τους. Μερικοί από αυτούς, παραδέχονται την κακοποίηση.

Το ντοκιμαντέρ ώθησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει σχέδια διπλασιασμού των ποινών φυλάκισης για παιδεραστές. Υποσχέθηκε επίσης να δημιουργήσει επιτροπή για τη διερεύνηση των παιδοφιλικών ιερέων, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.

Ο Tomasz Sekielski λέει ότι αυτό είναι αποτυχία όλων των πολιτικών κομμάτων. Λέει ότι δεν είναι απογοητευμένος επειδή δεν είχε υψηλές προσδοκίες.

Το πιο σημαντικό πράγμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι η ταινία άλλαξε την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα και κανείς σήμερα δεν μπορεί να προσποιείται ότι ο βιασμός αγοριών και κοριτσιών από ιερείς είναι μόνο πρόβλημα στη Δύση.

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Πολωνική Εκκλησία παραδέχτηκε ότι σχεδόν 400 κληρικοί κακοποίησαν σεξουαλικά ανηλίκους τα τελευταία 30 χρόνια.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM
Χάρι και Μέγκαν ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Υπέγραψαν δήλωση που καλεί κυβερνήσεις και εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να υπάρξει ευρεία επιστημονική συναίνεση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια και να παραμείνει υπό έλεγχο
LIFO NEWSROOM
Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Διεθνή / Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του ΠΟΥ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται το σύνθετο φάσμα αναγκών του πληθυσμού της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Πηγή κοντά στο βασιλικό ζεύγος αναφέρει ότι μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και εν μέσω των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του, δεν αντέχουν να ζει κοντά τους
LIFO NEWSROOM