Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Πολωνίας ζητά από το Βατικανό να διερευνήσει την συγκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Wojciech Polak κάλεσε την ιεραρχία της Εκκλησίας να «κινήσει τη διαδικασία» που αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις μετά την κυκλοφορία ντοκιμαντέρ για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς,  το Σάββατο.

 

Το φιλμ ακολουθεί δύο θύματα καθώς προσπαθούν να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη εκείνους που συγκάλυψαν την κακοποίησή τους ως παιδιά. «Η ταινία δείχνει ότι τα πρότυπα προστασίας για παιδιά και εφήβους στην Εκκλησία δεν τηρήθηκαν», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Polak σε βίντεο που κυκλοφόρησε από το Καθολικό πρακτορείο ειδήσεων KAI.

 

«Ζητώ από τους ιερείς, τις μοναχές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να μην καθοδηγούνται από την εσφαλμένη λογική προστασίας της εκκλησίας, κρύβοντας τους θύτες σεξουαλικής κακοποίησης» είπε. «Δεν επιτρέπουμε την απόκρυψη αυτών των εγκλημάτων».

 

Το Βατικανό αναμένεται να αναθέσει την υπόθεση σε έναν ανακριτή, μετά και τις αποκαλύψεις στο ντοκιμαντέρ «Hide and Seek» που έχει προβληθεί πάνω από 1,9 εκατομμύρια φορές στο YouTube και είναι το δεύτερο ντοκιμαντέρ για το θέμα των αδελφών Marek και Tomasz Sekielski. (Κυκλοφορεί επίσης και το «zabawa w chowanego»).

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Polak πρόσθεσε ότι είχε ζητήσει από το Βατικανό να διερευνήσει τους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν στην ταινία, όπως προβλέπει και μία Αποστολική επιστολή που εκδόθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο πέρυσι. Η επιστολή καθιστά υποχρεωτικό για τους Ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς να αναφέρουν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και συγκαλύψεων.

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος υποσχέθηκε να αναλάβει συγκεκριμένη δράση για την αντιμετώπιση της κακοποίησης στους χώρους της εκκλησίας

 

Η πρώτη ταινία της σειράς «Tell No One» κυκλοφόρησε από τους αδελφούς Sekielski τον Μάιο του 2019 και έχει προβληθεί περισσότερες από 23 εκατομμύρια φορές. Προκάλεσε εκτεταμένη οργή και εθνική συζήτηση σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση στην Εκκλησία.

 

Μία κρυφή κάμερα ακολουθεί φερόμενα θύματα που αντιμετωπίζουν ιερείς σχετικά με την κακοποίηση τους. Μερικοί από αυτούς, παραδέχονται την κακοποίηση.

 

Το ντοκιμαντέρ ώθησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει σχέδια διπλασιασμού των ποινών φυλάκισης για παιδεραστές. Υποσχέθηκε επίσης να δημιουργήσει επιτροπή για τη διερεύνηση των παιδοφιλικών ιερέων, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.

 

Ο Tomasz Sekielski λέει ότι αυτό είναι αποτυχία όλων των πολιτικών κομμάτων. Λέει ότι δεν είναι απογοητευμένος επειδή δεν είχε υψηλές προσδοκίες.

 

Το πιο σημαντικό πράγμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι η ταινία άλλαξε την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα και κανείς σήμερα δεν μπορεί να προσποιείται ότι ο βιασμός αγοριών και κοριτσιών από ιερείς είναι μόνο πρόβλημα στη Δύση.

 

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Πολωνική Εκκλησία παραδέχτηκε ότι σχεδόν 400 κληρικοί κακοποίησαν σεξουαλικά ανηλίκους τα τελευταία 30 χρόνια.

 

Με πληροφορίες του BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr