Σάλος με νέο νόμο στο Ιράκ: Σιίτες θα παντρεύονται με 9χρονες και σουνίτες με 15χρονες

Σάλος με νέο νόμο στο Ιράκ: Σιίτες θα παντρεύονται με 9χρονες και σουνίτες με 15χρονες Facebook Twitter
Μια φωτογραφία φυλλαδίου της UNICEF που διατέθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2007, η οποία επιλέχθηκε ως Φωτογραφία της Χρονιάς 2007 από τη UNICEF από την Αμερικανίδα φωτογράφο Stephanie Sinclair δείχνει έναν 40χρονο γαμπρό και την 11χρονη νύφη του κατά τη διάρκεια του γάμου τους στο Αφγανιστάν / φωτ.: ΕΡΑ
0

Το κοινοβούλιο του Ιράκ ενέκρινε τροπολογίες στον νόμο «περί Προσωπικής Κατάστασης» της χώρας, με τους αντιτιθέμενους να λένε ότι ο νόμος θα νομιμοποιήσει ουσιαστικά τους γάμους παιδιών.

Οι τροποποιήσεις δίνουν στα ισλαμικά δικαστήρια αυξημένη εξουσία για οικογενειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του γάμου, του διαζυγίου και της κληρονομιάς. Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι αυτό υπονομεύει τον Νόμο για την Προσωπική Κατάσταση του Ιράκ του 1959, ο οποίος ενοποίησε το οικογενειακό δίκαιο και θέσπισε εγγυήσεις για τις γυναίκες.

Η ιρακινή νομοθεσία ορίζει επί του παρόντος τα 18 ως την ελάχιστη ηλικία γάμου στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν την Τρίτη θα επιτρέψουν στους κληρικούς να βγάζουν αποφάσεις σύμφωνα με το πώς ερμηνεύου  αυτοί τον ισλαμικό νόμο, τον οποίο ορισμένοι ερμηνεύουν ότι επιτρέπει το γάμο κοριτσιών στην πρώιμη εφηβεία τους – ή ακόμη και εννέα ετών σύμφωνα με τη σχολή Jaafari του ισλαμικού νόμου που ακολουθείται από πολλές σιιτικές θρησκευτικές αρχές στο Ιράκ και η οποία είναι της θρησκευτικής γραμμής ότι νομιμοποιείται ο «γάμος» με κάποιο κορίτσι 9-10 ετών από τη στιγμή που το είχε κάνει και ο Μωάμεθ.

Οι υποστηρικτές και η «σάπια» συνεδρίαση στη βουλή

Οι υποστηρικτές των αλλαγών, τις οποίες υποστήριξαν κυρίως συντηρητικοί σιίτες νομοθέτες, τις υπερασπίζονται ως μέσο για την ευθυγράμμιση του νόμου με τις ισλαμικές αρχές και τη μείωση της δυτικής επιρροής στον ιρακινό πολιτισμό.

Η συνεδρίαση έληξε εν μέσω χάους και κατηγοριών για διαδικαστικές παραβάσεις.

«Οι μισοί από τους βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση δεν ψήφισαν, γεγονός που έσπασε τη νόμιμη απαρτία», δήλωσε ένας κοινοβουλευτικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να σχολιάσει δημόσια. Είπε ότι ορισμένα μέλη διαμαρτυρήθηκαν έντονα και άλλα ανέβηκαν στο βήμα της βουλής.

Μετά τη συνεδρίαση, ορισμένοι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για τη διαδικασία ψηφοφορίας, βάσει της οποίας και οι τρεις αμφιλεγόμενοι νόμοι – καθένας από τους οποίους υποστηρίχθηκε από διαφορετικά μπλοκ – ψηφίστηκαν από κοινού.

«Σε ό,τι αφορά τον νόμο περί αστικής κατάστασης, τον υποστηρίζουμε σθεναρά και δεν υπήρχαν προβλήματα με αυτό», δήλωσε ο Ραΐντ αλ Μαλίκι, ανεξάρτητος βουλευτής. «Αλλά συνδυάστηκε με άλλους νόμους που θα ψηφιστούν μαζί… και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομική προσφυγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο».

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μαχμούν αλ Μασχαντάνι σε δήλωση επαίνεσε την ψήφιση των νόμων ως «ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία ενίσχυσης της δικαιοσύνης και οργάνωσης της καθημερινής ζωής των πολιτών».

Αντιδράσεις και ανησυχία για τις γυναίκες

Η Ιντισάρ αλ Μαγιαλί, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μέλος της Ιρακινής Ένωσης Γυναικών, είπε ότι η ψήφιση των τροποποιήσεων του νόμου περί πολιτικής κατάστασης «θα αφήσει καταστροφικές επιπτώσεις στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, μέσω του γάμου κοριτσιών σε νεαρή ηλικία, που παραβιάζει το δικαίωμά τους στη ζωή ως παιδιά και θα διαταράξει τους μηχανισμούς προστασίας για το διαζύγιο, την επιμέλεια και την κληρονομιά για τις γυναίκες».

«Φτάσαμε στο τέλος των δικαιωμάτων των γυναικών και στο τέλος των δικαιωμάτων των παιδιών στο Ιράκ», είπε ο δικηγόρος Μοχάμεντ Τζούμα, ένας από τους πιο εξέχοντες πολέμιους του νόμου. Η Ιρακινή δημοσιογράφος Σάτζα Χασίμ είπε: «Το γεγονός ότι οι κληρικοί έχουν το πάνω χέρι στην απόφαση για τη μοίρα των γυναικών είναι τρομακτικό. Φοβάμαι ό,τι θα έρθει στη ζωή μου ως γυναίκα».

Οι ακτιβιστές είπαν ότι φοβούνται ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί πλέον αναδρομικά και σε υποθέσεις που κατατέθηκαν στα δικαστήρια πριν από τη θέσπισή του, επηρεάζοντας τα δικαιώματα διατροφής και επιμέλειας. Η Ράγια Φαΐκ, εκπρόσωπος της φεμινιστικής ομάδας Coalition 188, δήλωσε: «Λάβαμε μια ηχογράφηση μιας γυναίκας να κλαίει εξαιτίας της ψήφισης αυτού του νόμου, με τον σύζυγό της να απειλεί ότι θα πάρει την κόρη της εκτός και αν παραιτηθεί από τα δικαιώματά της οικονομική ενίσχυση».

Οι γάμοι παιδιών είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα στο Ιράκ, όπου το 28% των κοριτσιών παντρεύονταν πριν κλείσουν τα 18, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ το 2023.

Ενώ ο γάμος παρουσιάζεται σε ορισμένα ανήλικα κορίτσια ως ευκαιρία να ξεφύγουν από τη φτώχεια, πολλοί από τους γάμους καταλήγουν σε αποτυχία, φέρνοντας ισόβιες συνέπειες για τις νεαρές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ντροπής και της έλλειψης ευκαιριών λόγω της ημιτελούς φοίτησης. Αντί να γίνουν αυστηρότεροι οι νόμοι κατά του γάμου ανηλίκων και να βοηθηθούν τα κορίτσια από φτωχότερα στρώματα να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, ο νέος νόμος επιτρέπει τον γάμο ανηλίκων σύμφωνα με τη θρησκευτική αίρεση βάσει της οποίας συνάπτεται το συμβόλαιο γάμου.

Για τους σιίτες μουσουλμάνους, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Ιράκ, η χαμηλότερη ηλικία γάμου για τα κορίτσια θα είναι τα εννέα έτη, ενώ για τους Σουνίτες, η επίσημη ηλικία θα είναι τα 15.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM