Η Σακίρα θα μπορούσε να δικαστεί στην Ισπανία για φερόμενη φοροδιαφυγή ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ, αποφάνθηκε δικαστής. 

 

Υπάρχουν «επαρκείς αποδείξεις» για να διεξαχθεί δίκη για τη φερόμενη φοροδιαφυγή της Σακίρα για τα έτη 2012, 2013 και 2014, ανέφερε ο δικαστής Μάρκο Χεσούς Χουμπερίας στην απόφασή του, σύμφωνα με το CNN. 

 

Η Σακίρα έζησε πάνω από 200 ημέρες στην Ισπανία κάθε ένα από αυτά τα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι θα έπρεπε να πληρώσει φόρους, σύμφωνα με τον δικαστή. Ο ισπανικός φορολογικός κώδικας προβλέπει ότι όποιος διαμένει στη χώρα για τουλάχιστον έξι μήνες και μία ημέρα- 183 ημέρες- ενός χρόνου είναι υποχρεωμένος να καταβάλει φόρους στην Ισπανία.  

 

Στην έως τώρα έρευνα, οι φορολογικές αρχές και οι δικηγόροι της Σακίρα διαφωνούν για το τι σημαίνει «κύρια κατοικία», επεσήμανε ο δικαστής. Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, οι δικηγόροι της Σακίρα υποστηρίζουν πως η κύρια κατοικία της σταρ είναι στις Μπαχάμες. Όμως, η τραγουδίστρια και ο σύντροφός της, ο ποδοσφαιριστής Ζεράρ Πικέ, έχουν σπίτι και στη Βαρκελώνη. 

 

Ο δικαστής επεσήμανε στην απόφασή του ότι η Σακίρα και ένας οικονομικός σύμβουλος χρησιμοποίησαν μία σειρά εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους για να προσπαθήσουν να κρύψουν την πηγή των εισοδημάτων της κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών. 

 

«Αυτό είναι ένα αναμενόμενο βήμα σε αυτή τη διαδικασία», σχολίασαν εκπρόσωποι της Σακίρα μιλώντας στο CNN. «Η νομική ομάδα διατηρεί την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη με την οποία συνεργάζεται και δεν θα γίνουν περαιτέρω σχόλια για αυτό το ζήτημα», συμπλήρωσαν. 

 

Η απόφαση φέρει ημερομηνία 20 Ιουλίου και ο δικαστής έδωσε στις εμπλεκόμενες πλευρές 10 εργάσιμες ημέρες για να υποβάλλουν περαιτέρω επιχειρήματα.