Ρώσοι κοσμοναύτες πόζαραν με τις σημαίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ρώσοι κοσμοναύτες πόζαραν με τις σημαίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό Facebook Twitter
Οι τρεις κοσμοναύτες με τη σημαία της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ
0

Ρώσοι κοσμοναύτες φωτογραφήθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κρατώντας σημαίες των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. 

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Roscosmos στο Telegram, οι Όλεγκ Αρτέμιεφ, Ντένις Μετβέγιεφ και Σεργκέι Κορσάκοφ κρατούν τις δύο σημαίες των περιοχών της Ουκρανίας, που έχουν αναγνωριστεί ως «Λαϊκές Δημοκρατίες» μόνο από τη Ρωσία και τη Συρία, ανάμεσα στα μέλη του ΟΗΕ.

Ρώσοι κοσμοναύτες πόζαραν με τις σημαίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό Facebook Twitter
Οι κοσμοναύτες με τη σημαία της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ

Στην ανάρτηση η ρωσική διαστημική υπηρεσία πανηγυρίζει για την «απελευθέρωση» του Λουγκάνσκ. Χθες, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν ότι τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά την απόσυρση του ουκρανικού στρατού από την πόλη Λισιτσάνσκ

«Ημέρα απελευθέρωσης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. Το γιορτάζουμε τόσο στη Γη όσο και στο διάστημα», αναφέρει η ρωσική διαστημική υπηρεσία στην ανάρτηση. 

«Η Roscosmos και οι κοσμοναύτες μας, που εργάζονται σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δίνουν συγχαρητήρια στον ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πασέτσνικ, για τη “νέα ημέρα της μεγάλης νίκης”», αναφέρει το μήνυμα. 

Κάνει λόγο για μια ημέρα «που οι κάτοικοι των κατεχόμενων περιοχών του Λουγκάνσκ περίμεναν για οχτώ χρόνια». «Είμαστε σίγουροι ότι η 3η Ιουλίου θα μείνει για πάντα στην ιστορία της Δημοκρατίας. Κάτοικοι του συμμαχικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, περιμένετε!», συμπληρώνει το μήνυμα. 

Οι συγκεκριμένοι τρεις κοσμοναύτες ήταν οι πρώτοι Ρώσοι που βρέθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Όταν βγήκαν από τον πύραυλο Soyuz φορούσαν κίτρινες στολές, με μπλε λεπτομέρειες. Τότε θεωρήθηκε ότι έστελναν ένα μήνυμα υπέρ της Ουκρανίας, αν και δεν έκαναν κάποια δήλωση που να το επιβεβαιώνει αυτό. 

Ρώσοι κοσμοναύτες πόζαραν με τις σημαίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό Facebook Twitter

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Αρτέμιεφ, μετά την άφιξη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, είπε ότι κάθε πλήρωμα επιλέγει το χρώμα των στολών του. «Ήταν η σειρά μας να διαλέξουμε χρώμα. Αλλά είχαμε συγκεντρώσει μεγάλη ποσότητα κίτρινου υλικού, οπότε έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε. Αυτό έπρεπε να φορέσουμε κίτρινα», είπε τότε. 

Ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, επιστήμονας του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ, είχε επισημάνει ότι τα χρώματα μπορεί να ήταν εκείνα του πανεπιστημίου Μπάουμαν της Μόσχας, όπου σπούδασαν και οι τρεις κοσμοναύτες. 

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι δύο σημαίες. Μαζί με τους τρεις Ρώσους αυτή τη στιγμή εκεί βρίσκονται οι Αμερικανοί Τζέσικα Γουάτκινς, Ρόμπερτ Χάινς και Κτζελ Λίντγκρεντ της NASA, όπως και η Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM