Ρωσικό πετρέλαιο: Εξαιρέσεις από το εμπάργκο θέλουν Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Βουλγαρία

Εξαιρέσεις από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο επιδιώκουν Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Βουλγαρία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία επιδιώκουν εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδο για το ευρωπαϊκό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η Σλοβακία επιθυμεί μια μεταβατική περίοδο τριών ετών για να εφαρμόσει σταδιακά το εμπάργκο που προτείνει η ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ. Η χώρα προμηθεύεται σχεδόν όλο το αργό πετρέλαιό της από τη Ρωσία, κυρίως μέσω του αγωγού Ντρουζμπά, και συντάχθηκε με την Ουγγαρία, που εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες, επιδιώκοντας εξαιρέσεις από τα σχέδια που επεξεργάζεται η ΕΕ. 

«Συμφωνούμε με αυτήν την κύρωση, αλλά λέμε ότι χρειαζόμαστε μια μεταβατική περίοδο μέχρι να προσαρμοστούμε στην κατάσταση. Αυτό που συζητείται σήμερα είναι η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου», δήλωσε ο Σούλικ και σημείωσε ότι αυτό θα δώσει χρόνο στη χώρα να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2023 βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων, δήλωσε στο Reuters ευρωπαϊκή πηγή. 

Από την πλευρά της η Ουγγαρία τόνισε, διά του υπουργού Εξωτερικών, ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, καθώς αυτό θα καταστρέψει την ενεργειακή της ασφάλεια.

«Το πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών θα απαγόρευε τις αποστολές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, σε ένα μάλλον σύντομο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση της Ουγγαρίας στα τέλη του επόμενου έτους», δήλωσε ο Πέτερ Σιγιάρτο, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μέτρα στην τρέχουσα μορφή τους.

Η Ουγγαρία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αυτά τα μέτρα μόνο εάν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών εξαιρεθούν από τις κυρώσεις, συμπλήρωσε.

Παρόμοιες εξαιρέσεις θα επιδιώξει η Σόφια. «Η Βουλγαρία, τεχνολογικά, μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει εξαιρέσεις, θα θέλαμε να επωφεληθούμε από τέτοιες εξαιρέσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Άσεν Βασίλεφ. 

Η Τσεχία θα επιδιώξει μια περίοδο εξαίρεσης από το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, κερδίζοντας χρόνο για την αύξηση της χωρητικότητας των αγωγών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτήν την απόφαση (για τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου), δεδομένου ότι η Τσεχία θα έχει κάποια αναβολή έως ότου αυξηθεί η χωρητικότητα σε αγωγούς πετρελαίου που μπορούν να παραδώσουν πετρέλαιο στην Τσεχία», δήλωσε και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να πάρουμε αυτή την αναβολή για δύο, ίσως και τρία χρόνια».

Κουλέμπα: Συνεργός όποια χώρα αντιτίθεται στο εμπάργκο 

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αντίθετες στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, θα είναι συνένοχες για τα εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία, τόνισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. 

«Εάν μια χώρα της Ευρώπης συνεχίσει να αντιτίθεται στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τότε θα είναι σωστό να πούμε ότι αυτή η χώρα είναι συνεργός στα εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

LiFO politics / O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

Ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για την αδυναμία της Ελλάδας να πείσει την ΕΕ να ασχοληθεί με την καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και δηλώνει ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε πετύχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για την Συμφωνία των Πρεσπών, «αν υπήρχε διάθεση από τους τότε διαπραγματευτές για μία ευρύτερη στήριξη στη Βουλή».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ