Ρωσία: Σε υψηλό δεκαετίας ο αριθμός των φτωχών

Ρωσία: Σε υψηλό δεκαετίας ο αριθμός των φτωχών Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των Ρώσων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έφθασε τον περασμένο χρόνο σχεδόν τα 20 εκατομμύρια --σε υψηλό δεκαετίας-- έπειτα από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα για την ουκρανική κρίση και την πετρελαϊκή κρίση που έπληξε την οικονομία, προκύπτει από οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα.

 

Περίπου 19,8 εκατομμύρια άνθρωποι --περισσότερο από το 13% του πληθυσμού--ζούσαν με εισοδήματα χαμηλότερα του μικρότερου αποδεκτού τον περασμένο χρόνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία Rosstat, από 19,5 εκατ. που ήταν το 2015.

 

Τα εισοδήματα στη Ρωσία εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή με το μέσο όρο αποδοχών το τέταρτο τρίμηνο να διαμορφώνεται σε λιγότερο από 9.691 ρούβλια (161 ευρώ) τον μήνα.

 

Ο αριθμός των φτωχών στη χώρα ανέρχετο σε 16,1 εκατομμύρια το 2014 προτού η Ρωσία βυθιστεί στην ύφεση εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων λόγω της ουκρανικής κρίσης.

 

Η ύφεση συνοδεύτηκε από την άνοδο των τιμών που έπληξαν έντονα την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών παρότι τους τελευταίους μήνες ανατιμήθηκε το ρούβλι. Η κατανάλωση παραμένει χαμηλή παρά την πρόσφατη άνοδο στην οικονομική δραστηριότητα.

 

Ο περασμένος χρόνος ήταν ο χειρότερος στη Ρωσία σε ό,τι αφορά τα ποσοστά φτώχειας από το 2006 όταν 21,6 άνθρωποι ζούσαν με λιγότερο από το κατώτατο μηνιαίο εισόδημα.

 

Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν μια μείωση κατά το ήμισυ του ποσοστού της φτώχειας από το 2000 όταν περισσότεροι από 40 εκατομμύρια πολίτες ήταν επισήμως φτωχοί καθώς η άνοδος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία συνοδεύτηκε από μια ισχυρή ανάπτυξη ενισχυμένη από την βιομηχανία της ενέργειας.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ