Ρωσία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Σιβηρίας - Εκτεταμένες πυρκαγιές

Ρωσία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Σιβηρίας - Εκτεταμένες πυρκαγιές Facebook Twitter
EPA
0

Η κυβέρνηση της Ρωσίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις περιοχές του Κρασνογιάρσκ και του Ιρκούτσκ και εν μέρει την περιοχή Μπουριάτιας, όπου στις αχανείς δασικές εκτάσεις, μαίνονται καταστροφικές πυρκαγιές.

Οι πυρκαγιές, εκτείνονται σε μια έκταση 30.000.000 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα ο καπνός να έχει απλωθεί στις γειτονικές πόλεις Τομσκ, Αλτάι, Γιεκατερίνεμπουργκ, Τσελιάμπινσκ, ωστόσο οι περιοχές που έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές καταλαμβάνουν μια έκταση 16.030.000 εκατομμυρίων στρεμμάτων Η κατάσταση επιδεινώνεται από τους ξηρούς ανέμους και μια αφύσικη θερμοκρασία για την περιοχή που φθάνει τους 30 Βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα έχουν προκύψει σε πολλά αεροδρόμια των πόλεων λόγω του καπνού. Έχουν καταγραφεί 232 εστίες, ενώ εξαιρετικά δύσκολες είναι συνθήκες στην περιοχή του Ικρούτσκ με 137 πυρκαγιές και στην περιοχή του Κρασνοντάρ με 94 πυρκαγιές. Στην περιοχή του Κρανοντάρ η συνολική έκταση στην οποία μαίνονται οι πυρκαγιές φθάνει τα 9.850.000 εκ. στρέμματα, ενώ στην γειτονική περιοχή του Ιρκούτσκ έχουν παραδοθείς τις φλόγες περίπου 6.000.000 στρέμματα.

Υπάρχουν επίσης 85 εστίες σε μια έκταση 5.222.807 στρεμμάτων, που θεωρείται μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, η οποία παρακολουθείται από το Διάστημα και στην οποία η κατάσβεση της πυρκαγιάς θεωρείται αδύνατη με την χρήση διαφόρων μέσων. Συνολικά στις φλόγες έχουν παραδοθεί δασικές εκτάσεις σε 11 περιοχές της Σιβηρίας, ενώ ο καπνός από τις πυρκαγιές έχει κατακλύσει μια ζώνη στις οποία υπάρχουν 15 πόλεις, που βρίσκονται σε τέσσερις περιοχές. Συνολικά στις περιοχές αυτές βρίσκονται 500 κατοικήσιμα σημεία.

Ρωσία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Σιβηρίας - Εκτεταμένες πυρκαγιές Facebook Twitter
Δορυφορική εικόνα από τη NASA (21/07)

Στο μεγαλύτερο τμήμα των εκτάσεων όπου μαίνονται οι πυρκαγιές είναι αδύνατον να φθάσουν βαρέως τύπου πυροσβεστικά οχήματα. Στην κατάσβεση των καταστροφικών αυτών πυρκαγιών συμμετέχουν 3000 πυροσβέστες, 500 πυροσβεστικά οχήματα και 60 εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών προτίθεται να αυξήσει την δύναμη των πυροσβεστών και των μέσων που συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η ρωσική υπηρεσία διαχείρισης δασών θεωρεί ότι αιτίες των πυρκαγιών είναι οι καιρικές ανωμαλίες, οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων, οι «ξηρές καταιγίδες» (ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο καταιγίδας χωρίς βροχή-σ.σ) όπως και τα λιγοστά χιόνια κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Οι μετεωρολόγοι, μεταδίδουν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν προβλέπουν προς το παρόν βελτίωση των καιρικών συνθηκών στις περιοχές αυτές της Σιβηρίας, ενώ οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν παρατηρείται αύξηση στην ατμόσφαιρα βλαβερών ουσιών από τον καπνό, που να υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/TASS/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM